1515

Espresso House-grundarens nya eggande affärsidé

På 90-talet grundade Elisabet Eriksson Espresso House, som i dag är ett miljardbolag. Nu startar hon ett helt nytt koncept – ägg – och siktar på att bli en internationell franchiseraket.

Foto:Josefine Stenersen
Foto:Josefine Stenersen
Foto:Orlin Wagner

Den rosakaklade dinern Eggs Inc ligger lite vid sidan av shoppingcentret Gallerians centralstråk. Bara ett stenkast därifrån ligger närmaste Espresso House, i NK-huset. Båda är Elisabet Erikssons skapelser. 

1996 grundade hon Espresso House i Lund tillsammans med sin dåvarande make Charles Asker. Tanken var att det skulle bli som ett vardagsrum, inspirerat av Starbuckskedjan som paret sett i USA. Idag omsätter Espresso House 1,5 miljarder kronor och det finns 460 kaféer i fem olika länder. 

Elisabet Eriksson gick ur bolaget 2015. Nu gör hon en ny storsatsning med äggrestaurangen Eggs Inc, som hon driver med nuvarande maken Glenn Eriksson. 

”Affärsidén är att kunna äta nyttigt och gott i farten, och att det ska vara prisvärt. Ägg mättar, man står sig länge, det är rikt på protein och man kan hålla nere priserna”, säger Elisabet Eriksson.

Menyn, som också den är rosa, innehåller allt från klassiska äggrätter som Eggs benedict och äggröror, till mer nyskapande ”egg nuggets”, pizzor med äggbotten och milkshake med äggtoddy som bas. Eggs Inc är en snabbmatsrestaurang, och riktar sig framför allt till lunch- och frukostgäster.

”I Sverige äter nästan alla ägg, många äter det varje dag. Men man äter inte den typen av frukost ute ännu, utan det är kaffe och macka som gäller. Men i engelsktalande länder är det tvärtom, där äter man mycket ägg ute till frukost.”

På ett sätt konkurrerar ni väl med Espresso House om frukostgästerna?

”Haha, ja vi jobbade väldigt hårt i flera år för att få folk att gå dit och äta frukost. Och det gör de ju nu. Men jag tror att Espresso House i dag mer är ett ställe dit du går med din laptop om morgnarna och dricker kaffe. Hit kommer du för att äta frukost.”

Att äta frukost ute är fortfarande en relativt ny företeelse i Sverige och Elisabet Eriksson menar att det är ett ganska trögt segment. Ändå har hon och Glenn Eriksson storslagna planer för Eggs Inc. Paret har redan från börjat satsat på att konceptet ska bli en internationell franchise.

”Från början tänkte vi göra som med Espresso House och växa organiskt, men vi upptäckte ganska snabbt att om man vill ha kontroll och ändå växa i den takt vi vill, så är franchise det enda sättet. Personalen är det viktigaste man har i servicebranschen och för att de ska tycka att det är kul och göra sitt yttersta så behöver de någon som motiverar dem dagligen, på rätt sätt”, säger Elisabet Eriksson.

I två år har de testat konceptet i en lokal vid Odenplan. Den restaurangen ska nu stängas ned och Eggs Inc i Gallerian blir företagets flaggskepp, där nya franchisetagare ska utbildas i de noggrant utvecklade manualerna och arbetssättet. Varje lands första restaurang tillverkas i sin helhet i Sverige och skeppas med container, för att inte avvika en millimeter från det utarbetade konceptet.

Vad har du för erfarenhet av franchise?

”Ingen, tvärtom tyckte vi att det fungerade väldigt bra när vi drev egna butiker i Espresso House. Men vi var väldigt unga när vi startade, i samma ålder som personalstyrkan, och vi blev en stor familj där vi plockade folk som kunde etablera i nya regioner. I och med att vi vill att det här ska växa mycket fortare är franchise det enda alternativet.”

Intresse finns redan från Filippinerna, Ukraina och Ungern. Annars är det framför allt engelskspråkiga länder som USA, Storbritannien, Kanada och Australien som Elisabet Eriksson tänker bearbeta.

”Där vet vi att kulturen att äta varm äggfrukost redan finns.”

Vad ser du för risker?

”Tiden. Jag tror att det här är ett väldigt intressant koncept och det finns många snabbmatskedjor som redan nu tar in äggröra och omeletter på menyn. Men ingen kedja har gått så långt med äggkonceptet som vi ännu”, säger Elisabet Eriksson.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?