1515
Annons

Ersättning till riskgrupper kan ges längre

Personer som inte kan jobba på grund av smittrisk ska kunna få ersättning i upp till ett halvår, enligt ett förslag från regeringen i en extra ändringsbudget. Regeringen vill att förslaget ska snabbehandlas i riksdagen.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).Foto:Jack Mikrut

”Vi är i ett nytt läge igen, smittspridningen har tagit fart på ett sätt som ingen bedömare hade trott. Det ställer krav på oss politiker att både kunna agera snabbt och visa ansvar att kunna ta Sverige igenom den här krisen”, säger finansminister Magdalena Andersson (S), till TT.

Förslaget omfattar också anhöriga till personer som löper extra stor risk om de blir smittade samt föräldrar till barn som nyligen varit allvarligt sjuka. Sedan i somras kan personer som berörs få ersättning med 804 kronor per dag före skatt i 90 dagar. Antalet dagar dubblas nu, lite drygt, till 184 dagar i år.

Däremot ges inget besked om möjligheten att få ersättning även nästa år. Enligt Magdalena Andersson bedöms kostnaden för förlängningen till 160 miljoner kronor.

Regeringen går samtidigt fram med ytterligare en extra ändringsbudget med uppemot tio miljarder i utökad ram för kommuners och regioners extra kostnader för viruspandemin.

Magdalena Andersson säger till TT att hon hoppas att samarbetet med riksdagens partier om insatser mot pandemin ska gå lika bra som i våras.

”Jag hoppas att vi kan fortsätta nu när situationen förvärras”, säger finansministern.

Hon tror inte att det är möjligt att lägga fram fler extra ändringsbudgetar för 2020, eftersom tiden börjar gå ut för att behandla förslag som innebär utbetalningar av pengar före årsskiftet.

Ett hett efterfrågat besked från näringslivet, inte minst hotell- och restaurangnäringen, är vad som ska gälla för korttidspermitteringar efter årsskiftet. Något sådant har inte Magdalena Andersson att ge nu.

”Det är klart att vi tittar på om det behövs ytterligare åtgärder”, säger finansministern.


Ljummet intresse för företagens nya korttidsstöd

Skatteverket har biffat upp med 50 handläggare som står redo att hugga tag i företagens ansökningar om korttidsstöd. Än så länge är dock intresset ljummet – trots att man kan åberopa en palett av skäl. 

”I det här läget vill inte begränsa företagen ifråga om vilka händelser som kan vara grund för stöd”, säger Helena Jangel Stridh på Skatteverket. 

Helena Jangel Stridh är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Helena Jangel Stridh är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.Foto:Skatteverket pressbild & TT

Skatteverket tar nu över ansvaret för korttidsstödet, som introducerats i en stramare men permanent kostym. Hittills har intresset varit minst sagt ljummet. Under de månader som Tillväxtverket hanterade stödet fick myndigheten bara in runt 50 ansökningar. 

På Skatteverket, som rekryterat cirka 50 handläggare för ändamålet, har man tagit höjd för ett söktryck från cirka 13 500 företag under året. 

”I det scenariot räknade vi inte med att restriktionerna skulle lyftas bort redan i februari. Vi hade inte heller räknat med kriget i Ukraina. Så det kan bli både färre och fler som söker”, säger Helena Jangel Stridh, verksamhetsutvecklare. 

För att kvalificera sig för det permanenta korttidsstödet krävs en yttre omständighet som drabbar verksamheten och som företaget inte kunnat förutse eller undvika. 

”Bevisföringen är fri. Vi har inte velat smalna av vad man ska trycka in i sin ansökan eftersom det kan vara så olika fall. Men man ska bevisa vad som hänt, hur det påverkar företaget och redovisa att man minskat inhyrd eller tillfällig personal.”

Kan extrema bränslepriser vara ett godtagbart skäl?
”Det har vi inte prövat än. Med tiden, när vi fått in fler ansökningar, kommer det att bli tydligare för företagen vad som som håller i domstolarna.”

Vad räknar ni med att man kommer att åberopa?
”Klart att stigande matpriser till exempel kan drabba restauranger som också var hårt drabbade under pandemin. Men i det här läget, när det ännu inte finns någon praxis, vill inte begränsa företagen ifråga om vilka händelser som kan vara grund för stöd.”

Hur ska ni jobba för att undvika långa köer som Tillväxtverkets kritiserats för?
”Skatteverket är en större myndighet med möjlighet att omstrukturera handläggningen. Vi är också vana vid att bedöma ekonomiska underlag. Sedan kommer e-tjänsten att leverera förbättringar under hela året, med mer stöd till företagare.”

Vilka tidsmål har ni för handläggningen?
”Just nu ser vi att de flesta ansökningar behöver kompletteras, då försöker vi kontakta företagen så fort som möjligt. De som ansöker om retroaktivt stöd för december och januari har ju legat ute med pengar ett tag och måste snabbt få besked.”

”Målbilden är att det inte ska ta mer än några veckor innan man har pengarna på kontot”, tillägger hon. 

En stor frustration bland många som ansökte om det coronarelaterade korttidsstödet var att det inte gick att få kontakt med ansvarig handläggare på Tillväxtverket. Även här kommer Skatteverket att jobba annorlunda, understryker Helena Jangel Stridh. 

”När man ringer skatteupplysningen kan man få reda på vilken handläggare som ansvarar för företagets ansökan och kontakta den personen direkt med frågor.”

Överklaganden som kommer in lovar man också att hantera skyndsamt, fortsätter hon.  

”Det är naturligt i handläggning att man inte alltid är överens, privatpersoner och företag överklagar våra beslut hela tiden. Vi håller oss till förvaltningslagen och har en rutin så att ärenden inte blir liggande.” 

”Sedan jobbar vi med att vara tydliga i våra motiveringar, så att man förstår vilka överväganden som ligger bakom ett beslut.”

Hur ska ni undvika utbetalningen till fuskare?
”Den personal vi lånat ut till Tillväxtverket har skaffat sig bra erfarenhet och blivit duktiga på kontroll och efterkontroll. Tips är alltid viktiga. Vi har inte möjligheter att stå hos företag varje dag för att se hur personalen jobbar.”

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?