1515
Annons

Erövrade Sverige på fem år – nu ska Selins fastighetsrådgivare växa utomlands

MALMÖ. Med ung personal och ett annorlunda sätt att tänka på har Malmöbolaget Croisette skakat om fastighetsbranschen. På fem år har bolaget blivit rikstäckande. 

”Men vi är långt ifrån nöjda. Nu står vi inför en internationell expansion”, säger Per Svensson, grundare av bolaget som är Skånes Gasellvinnare i år. 

För bara några dagar sedan offentliggjorde Croisette att företaget öppnar ett kontor på Island. Det är det första landet utanför Sverige som fastighetsrådgivaren etablerar sig i.
För bara några dagar sedan offentliggjorde Croisette att företaget öppnar ett kontor på Island. Det är det första landet utanför Sverige som fastighetsrådgivaren etablerar sig i.Foto:Jack Mikrut
Nesme Jari, uthyrare, och Elin Albertsson, operativ chef, går igenom ny lokal tillsammans med vd Per Svensson.Foto:Jack Mikrut
Nesme Jari, uthyrare, och Elin Albertsson, operativ chef.Foto:Jack Mikrut
Foto:Jack Mikrut

För bara några dagar sedan offentliggjorde Croisette att företaget öppnar ett kontor på Island. Det är det första landet utanför Sverige som fastighetsrådgivaren etablerar sig i. 

”Även om Island är en liten marknad är det ett lagom första steg för oss. För det här är bara början, Croisette ska bli ett globalt företag”, säger bolagets grundare Per Svensson på ett så självklart sätt att det är svårt att inte tro på honom. 

Trots att Per Svensson bara var 25 år när han grundade Croisette hade han arbetat i fastighetsbranschen i flera år. Han fascinerades över de stora och ofta komplicerade affärerna som ställer höga krav på alla inblandade. Men han såg också tydligt vad som kunde göras bättre. 

”Affärerna har i flera år bara kommit till rådgivarna utan att de har behövt anstränga sig särskilt mycket. Det har gjort branschen mätt. Vår strategi är att vara proaktiva, kundvänliga och framför allt flexibla. Det handlar till exempel om att kunna ta betalt på en massa olika sätt.”

Croisettes kärnverksamhet är att erbjuda uthyrning av lokaler, värdering av fastigheter samt agera rådgivare kring fastighetsaffärer. Sedan har nya ben lagts till som förvaltning av fastigheter samt rekrytering och uthyrning av personal. 

Bolaget grundades i Malmö där också huvudkontoret finns. Förutom att det är Per Svenssons hemstad såg han också en stor fördel i att etablera sig långt ifrån huvudstaden. 

”Det finns ett väldigt Stockholmsfokus i vår bransch som inte är sunt. Med en närvaro i Malmö, och numera även i ytterligare fyra svenska städer, menar jag att vi är det enda företag i vår bransch som kan kalla oss rikstäckande.” 

De nya kontoren finns i Göteborg, Uppsala, Halmstad samt just i Stockholm. Redan från början fokuserade bolaget på tillväxt vilket nu har lett till att man har utsetts till årets Gasellvinnare i Skåne. I år kommer Croisette att växa med runt 50 procent, enligt Per Svensson, men det långsiktiga målet är att växa med 100 procent årligen. 

”Nyckeln för att lyckas med det är att bygga en företagskultur där alla medarbetare är inställda på att hitta nya affärer och även nya områden att växa på. Våra anställda ska helt enkelt vara påkopplade för att jaga och utmana.” 

En strategi för att odla den här företagskulturen har varit att anställa många unga. Medelåldern på Croisette ligger strax under 30 år och Per Svensson har själv just fyllt 30.

”Vi vill fortsätta att växa organiskt och det bästa sättet att göra det på är att låta unga personer få mer ansvar och klättra i organisationen. Vi ser dessutom hur den här möjligheten till snabb utvecklingen hos oss har spritt sig vilket har gjort Croisette till en attraktiv arbetsgivare. Många söker sig hit och det är förstås positivt”, säger Per Svensson.

Han tycker att det roligaste med att vara företagare är att hitta duktiga människor, stötta dem och få dem att utvecklas. Samtidigt vill han inte tappa kontakten med kärnverksamheten utan är själv med som rådgivare i flera uppdrag, precis som andra chefer på Croisette. 

”Det handlar om att hela tiden hänga med och förstå olika trender och svängningar i fastighetsbranschen. Då kan man inte sitta bredvid och titta på. Är man för långt ifrån verkligheten blir det konstigt att fatta beslut om den dagliga verksamheten.”

Croisettes starka tillväxt har påskyndats av att hela fastighetsbranschen kommer från flera urstarka år, drivet av en bra konjunktur och låga räntor. Inte ens pandemin verkar kunna rubba medvinden, men erfarenheten säger att svängningarna brukar vara stora i branschen. Per Svensson säger att han förstås är medveten om att det kan komma sämre tider och frågan är hur Croisette kommer att klara sig då. 

”Vi har en styrka i att vara breda, det gör att vi kan flytta resurser till delar som går bra. Vår rådgivningsdel är den som är mest konjunkturkänslig men även i sämre tider brukar det göras fastighetsaffärer när bolag tvingas att sälja objekt. Just nu ser jag faktiskt inte ett scenario där vi inte kommer att ha något att göra. Tvärtom tror jag att vår kompetens kan bli ännu viktigare om marknaden blir mer skakig.”

Fulla av självförtroende ska Croisette alltså växa vidare. Nu är utmaningen att bygga en organisation för att växa utanför Sverige, där första steget, som sagt, nyligen är taget. Men med en målsättning om att bli en global fastighetsrådgivare kan förstås valet av Island som första utländska marknad tyckas lite märkligt. 

”Visst, Island är ett litet land men där bor lika många människor som i Malmö. Men när vi etablerade oss här för fem år sedan var vi ganska ensamma och då var det också många som fnyste åt oss”, säger Per Svensson. 

”Sedan är nog resan sig ganska lik, vilket land man än etablerar sig i. För oss kommer det att bli en fantastisk träning på Island inför det som komma skall. För Croisette ska ut i världen, det är vi säkra på.”

 


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?