1515

Ernst Billgren: ”Det är många som dör av arbetslöshet”

Ernst Billgren kommer ut med en ny bok som utspelar sig i sin barndoms uppväxtort, Farsta. I en intervju med Dagens industri berättar han om sin relation till Farsta men också om sin oro för alla som nu blir arbetslösa. 

”Det är många som dör av arbetslöshet”, säger han. 

Foto:Petronelle Halvorsen
Foto:Petronelle Halvorsen
Foto:Petronelle Halvorsen
Foto:Petronelle Halvorsen
Foto:Petronelle Halvorsen
Foto:Petronelle Halvorsen

Konstnären och författaren Ernst Billgren har hunnit fylla 62 år och inom kort, den 26 maj, släpper han romanen ”Salamandern från Farsta”. 

Boken utspelar sig i Farsta och handlar om Bengt och Bengts uppväxt i Farsta. Bengt märker att han inte är som alla andra. Han vill bort från Farsta, men Farsta växer inom honom. 

Även om boken inte är självbiografisk har Ernst Billgren hämtat inspiration från sin uppväxt i Farsta, en förort som han inte har återvänt till sedan han flyttade därifrån 16 år gammal. 

”Först ska man skaffa jobb och göra karriär, man har barn som växer upp och flyttar ut. Det är en form av livscykel, och när allt det är klart, då kom jag på, att just det ja, det var Farsta jag kom ifrån”, säger Ernst Billgren. 

Ernst Billgren har själv aldrig träffat sin biologiske far. Hans tyska mamma, Wilhelmine Kröckert, sökte sig till Sverige efter andra världskriget. Hon arbetade först som hushållerska och blev gravid med fadern i hemmet. Sonen fick namnet Ernst Wilhelm efter morfadern. Modern och sonen hamnade fem år senare i Farsta efter att modern träffat bilmekanikern Olle Billgren. 

”Farsta är det jag står på på något vis, och alltid har gjort. Tittar man upp ser man inte vad man står på”, säger Ernst Billgren. 

Billgren berättar att han fick en bild i huvudet. Det blev startskottet för boken. Han såg en pojke som gick över en gångbro som gör ett varv över sig själv och som leder till Farsta centrum. 

”Jag såg det som en filmscen”, säger han.

Vad har det gjort med dig att tänka tillbaka på din uppväxt?
”Jag har så fantastiskt dåligt minne, så jag försöker hitta på minnen för att ha några minnen”, säger Ernst Billgren utan att svara på frågan. 

”Jag utgår från Farsta eftersom det är en plats jag har varit på. Boken handlar samtidigt om mänsklighetens utveckling och hur folkgrupper reagerar i kris. Det kommer väldigt tydligt en ny tid och Farsta står för den här nya tiden”, fortsätter Ernst Billgren. 

Billgren ser paralleller till händelseutvecklingen i sin bok och hur människor hanterar den pågående coronapandemin. Han säger sig också se paralleller till mänsklighetens förhållande till klimatförändringen. 

”Världen är oavbrutet i en stark förvandling. Människan vill att det ska vara som det alltid har varit. Många är till exempel kritiska mot att temperaturerna förändras eller till att Antarktis smälter. Det är inte så att det finns ett naturligt klimat på jorden. Naturen förändras dramatiskt hela tiden”, säger Ernst Billgren. 

Tror du inte att människan har påverkat jordens temperatur genom det sätt vi lever på?
”Jag är helt klart för att vi ska stoppa miljöförstörelsen. Men att stoppa klimatförändringen är en absurd idé. Vi kanske ska tänka på naturen som en våldsam kraft som har tagit livet av allt levande fem gånger och som kommer försöka igen. Naturen är ingen kompis, det är en förvandlande brutalkraft och vi bör anpassa oss efter den”, säger Ernst Billgren.

Är du kristik till Farsta som förort?
”Jag har inga åsikter. Det ligger i vägen för att uppleva Farsta. Jag vill inte bestämma mig för hur jag upplever världen. Då är det ingen idé att gå upp på morgonen.”

Vad var svårast med att skriva boken?
”Det är att jag inte kan skriva. Jag fick inte vara med på svensklektionerna utan satt i en obs-klass med ett barn som hade Downs syndrom och några gangsters.  Så svenska läraren är nog ganska förvånad över att det kommer böcker.”

Vilka hoppas du ska läsa din bok?
”Alla som sitter inne och väntar på att corona ska ta slut, och alla som någon gång varit i Farsta eller känner någon som varit i Farsta”, säger Ernst Billgren som är oroad över över alla de människor som i pandemins spår förlorat sina jobb. 

”Försöket att övervinna viruset är en balansgång mellan hur många som dör av viruset och hur många som avlider av arbetslösheten”, säger han.  

Dör man av arbetslöshet?
”Ja, herregud det är många som dör av arbetslöshet. Det kan leda till krossade relation och självmord.  Att inte kunna ha kvar sitt jobb och firman man har byggt upp, krossar folks liv.”

 

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?