Annons

Erik Thedéen: Då kan amorteringskravet komma tillbaka

Finansinspektionens chef Erik Théeden backar inte från bolånetak och amorteringskrav trots hård kritik.

Däremot lovar han besked under våren om den tillfälliga pausen från det skärpta amorteringskravet även ska gälla efter den sista augusti.

Foto:Joey Abrait

Under en bostadspolitisk debatt hos Stockholms Handelskammare på tisdagen försvarade Erik Théeden myndighetens omdebatterade införande av kreditrestriktioner som riktats mot hushållen. Han håller inte med de kritiker från bland annat bostads- och byggbranschen som enligt FI:s generaldirektör målat upp ”extrema effekter” från lånebegränsningarna.

”Vi har sett en något dämpad skuldutveckling, en något lägre prisutveckling än vad vi annars skulle fått och hushållen tenderar att köpa något mindre bostäder. Det här är bra ut stabilitetsperspektiv, vi har nu lite mer motståndskraft i hushållssektorn”, säger Erik Théeden.

”Priset för att gå till noll amorteringar skulle vara en spiral av stigande priser och ökade skulder. Det skulle inte hjälpa någon.”

På grund av pandemins skadeverkningar på ekonomin har FI däremot tillåtit en paus från amorteringskraven. Lättnaden gäller fram till den sista augusti 2021. I dag har 200.000 hushåll använt sig av möjligheten att få en lättnad när det gäller låneåterbetalning.

”Avsikten är att återinföra amorteringskravet efter den sista augusti 2021”, säger Erik Théeden.

Men han lämnar öppet för en förlängning, om den svenska ekonomins tillstånd kräver det.

”Vi avser att kommunicera det i god tid, senast i slutet av april, så att hushållen har goda förutsättningar att planera sin ekonomi.”

Erik Théeden pekar bland annat på att de som kritiserar amorteringskraven utgår från att låga räntor ska gälla för evig tid. Det är inte ett rimligt antagande enligt FI:s chef, som ändå vågar sig på ett löfte.

”Om någon kan garantera att räntorna förblir låga i 100 år framåt så tar jag bort amorteringskravet”, säger han.

En skarp kritiker av kreditrestriktioner är Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

”Sedan toppnivån 2017 har Bostadsbyggandet har fallit 30 procent i riket och med närmare 50 procent i Stockholmsregionen. Det ger betydande effekter på den samhällsekonomiska tillväxten.”

Han anser att kreditrestriktionerna har ”försakat bostadssektorn skador som det kommer att ta ganska många år att övervinna”.

Med i debatten fanns också Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna. Han vill inte skylla en dåligt fungerande bostadsmarknad på Finansinspektionen utan efterlyste istället breda politiska åtgärder.

”Regeringen måste kliva fram mycket tydligare. Finansinspektionen har sitt ansvar och sin tillsyn, de har inte till uppdrag att ha ett helhetsansvar för samhällsekonomin eller bostadsmarknaden”, säger han.

Innehåll från CapgeminiAnnons

Betydande konkurrensfördelar för ”data masters” i framtiden

Anil Agarwal, vd för Capgemini i Norden och Rickard Sandberg, chef för forskningscentret Center for Data Analytics på Handelshögskolan i Stockholm.
Anil Agarwal, vd för Capgemini i Norden och Rickard Sandberg, chef för forskningscentret Center for Data Analytics på Handelshögskolan i Stockholm.

Nordiska företags insikter kring AI, i kombination med studier och forskning, tecknar en tydlig bild av framtidens ”data masters”. För att inte bli omsprungen av konkurrenter som insett vikten av att arbeta datadrivet menar Anil Agarwal, vd för Capgemini i Norden, att det är dags att vakna till.

En omvärld med säkerhetspolitisk oro och efterdyningar av den globala pandemin ställer krav på dagens företag att snabbt kunna anpassa sig till plötsliga förändringar. Att arbeta strategiskt med data för att kunna vara proaktiv blir därför allt viktigare, och enligt Anil Agarwal har företag som på ett tydligt sätt använder data i sina affärer och affärsmodeller en stor fördel jämfört med de som inte gör det.

– Studier från Capgemini Research Institute har visat att dessa företag, så kallade ”data masters”, redovisar 22 procent högre lönsamhet jämfört med genomsnittet, vilket är ett kvitto på att det datadrivna arbetssättet är rätt väg att gå. 

Från cloud till avancerad dataanalys

Capgemini arbetar med det senaste inom cloud, data och AI. Den 21 mars lanserar de boken The Future of Data – How Nordic companies scale and transform with data and AI, med syftet att bland annat visa fördelarna som kommer med en datastrategi som anpassas till affärsmålen.

– ”Data masters” är företag som har rätt datagrund och besitter den kompetens som behövs för att organisationen gemensamt ska kunna använda den information som deras data omvandlats till.

”Framtiden tillhör de som börjar nu”

I boken berättar elva nordiska företag, bland annat Northvolt, Essity och Telia Division X, om sina insikter kring data och AI och detta kombineras sedan med aktuell forskning. Rickard Sandberg, chef för forskningscentret Center for Data Analytics på Handelshögskolan i Stockholm, är en av medförfattarna. Han har granskat forskningen och även analyserat företagens insikter. Han konstaterar att framtiden tveklöst tillhör de som börjar nu och att resten riskerar att hamna efter.

– I dag lägger data och AI grunden till en total transformation och används till allt från att ta över repetitiva arbetsuppgifter och sänka kostnader till att kunna lägga ekonomiska framtidsprognoser, mäta hållbarhet eller höja säkerheten. Att det bara är ett av sex svenska företag som aktivt arbetar med det i dag är förvånansvärt.

Anil Agarwal menar att stora företag kanske har mest att tjäna på att komma igång med arbetet att bli ”data masters”, men att det också kan vara ett sätt för startups att nå snabb framgång. 

– Våra insikter är tänkt att hjälpa företag att bli, och förbli, ”data masters”. 

Läs mer på Capgemini.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Capgemini och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera