Under en bostadspolitisk debatt hos Stockholms Handelskammare på tisdagen försvarade Erik Théeden myndighetens omdebatterade införande av kreditrestriktioner som riktats mot hushållen. Han håller inte med de kritiker från bland annat bostads- och byggbranschen som enligt FI:s generaldirektör målat upp ”extrema effekter” från lånebegränsningarna.
”Vi har sett en något dämpad skuldutveckling, en något lägre prisutveckling än vad vi annars skulle fått och hushållen tenderar att köpa något mindre bostäder. Det här är bra ut stabilitetsperspektiv, vi har nu lite mer motståndskraft i hushållssektorn”, säger Erik Théeden.
”Priset för att gå till noll amorteringar skulle vara en spiral av stigande priser och ökade skulder. Det skulle inte hjälpa någon.”
På grund av pandemins skadeverkningar på ekonomin har FI däremot tillåtit en paus från amorteringskraven. Lättnaden gäller fram till den sista augusti 2021. I dag har 200.000 hushåll använt sig av möjligheten att få en lättnad när det gäller låneåterbetalning.
”Avsikten är att återinföra amorteringskravet efter den sista augusti 2021”, säger Erik Théeden.
Men han lämnar öppet för en förlängning, om den svenska ekonomins tillstånd kräver det.
”Vi avser att kommunicera det i god tid, senast i slutet av april, så att hushållen har goda förutsättningar att planera sin ekonomi.”
Erik Théeden pekar bland annat på att de som kritiserar amorteringskraven utgår från att låga räntor ska gälla för evig tid. Det är inte ett rimligt antagande enligt FI:s chef, som ändå vågar sig på ett löfte.
”Om någon kan garantera att räntorna förblir låga i 100 år framåt så tar jag bort amorteringskravet”, säger han.
En skarp kritiker av kreditrestriktioner är Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.
”Sedan toppnivån 2017 har Bostadsbyggandet har fallit 30 procent i riket och med närmare 50 procent i Stockholmsregionen. Det ger betydande effekter på den samhällsekonomiska tillväxten.”
Han anser att kreditrestriktionerna har ”försakat bostadssektorn skador som det kommer att ta ganska många år att övervinna”.
Med i debatten fanns också Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna. Han vill inte skylla en dåligt fungerande bostadsmarknad på Finansinspektionen utan efterlyste istället breda politiska åtgärder.
”Regeringen måste kliva fram mycket tydligare. Finansinspektionen har sitt ansvar och sin tillsyn, de har inte till uppdrag att ha ett helhetsansvar för samhällsekonomin eller bostadsmarknaden”, säger han.