Erik Penser skriver upp konjunkturprognos

Under 2018 försvagas byggkonjunkturen, men finanspolitiken kommer att vara klart expansiv. Dessutom kommer en allt starkare investeringskonjunktur i Europa att vara positiv för svensk export.

 

Det skriver Erik Penser Bank i den konjunkturprognos som presenterades på tisdagen.

Svensk BNP väntas växa 3,0 procent 2018. I den förra prognosen, den 23 augusti, spåddes en BNP-tillväxt på 2,4 procent under 2018.

"Momentum är starkt, både i Sverige och internationellt. Vi gynnas av den starka europeiska investeringskonjunkturen plus att vi har en valbudget med ofinansierade utgifter på 40 miljarder kronor", sade Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Bank, vid en pressträff.

Världsekonomin väntas växa med 3,5 procent i år, med en viss avmattning mot slutet av året. Det skulle vara en liten nedväxling från 3,7 procent 2017, främst beroende på lägre tillväxt i Kina där den ekonomiska politiken inte kommer att vara lika expansiv.

Sven-Arne Svensson ser nedåtrisker från höga statsskulder i många utvecklade länder, där de rekordhöga skulderna i en del länder dessutom åter har börjat öka i en snabbare takt. Detta gäller bland annat i USA, där skattereformen kommer att få underskotten att fortsätta öka under 2018. De höga statsskulderna i många länder lär någon gång i framtiden skapa problem för världsekonomin.

"Förr eller senare kommer detta att leda till en sättning för världsekonomin, men det är omöjligt att säga när. Jag skulle gissa inom fem år", sade Sven-Arne Svensson.

Viktigt för svensk export är att euroområdet överraskat positivt, med mycket starka konjunkturindikatorer. Industrins kapacitetsutnyttjande är dessutom det högsta på 10 år, vilket i kombination med en låg investeringskvot talar för en fortsatt god investeringskonjunktur. Att Storbritannien går ganska bra, trots farhågorna kring brexit, är också bra för svensk export.

"Företagen har aldrig varit så nöjda med exportorderstocken som de är nu. Det talar för att en stark investeringskonjunktur utomlands har en positiv effekt", sade Sven-Arne Svensson.

Bostadspriserna i Sverige, som sjunkit under hösten, väntas fortsätta ned ytterligare något i år innan de stabiliseras.

"Det blir ingen krasch, i alla fall inte 2018. Arbetsmarknaden är för stark för det och hushållen får ganska mycket pengar i valbudgeten. Dessutom är räntorna fortfarande på en väldigt låg nivå", sade Sven-Arne Svensson.

Han påpekade dock att det finns risker för en större nedgång framöver, i ett mindre gynnsamt ekonomiskt läge.

"Bostadspriserna ligger fortsatt på höga nivåer jämfört med omvärlden, även efter den sättning vi har haft. 2019 kommer situationen för hushållen sannolikt inte att vara lika gynnsam som 2018. Riskerna ökar framöver", sade han.

Boprisnedgången väntas få bostadsbyggandet att minska med ungefär 10 procent i år, vilket dock fortsatt skulle vara en historiskt hög nivå.

Arbetslösheten i Sverige väntas sjunka till 6,4 procent i år från 6,7 procent 2017. Bristen på arbetskraft har ökat påtagligt de senaste åren, vilket väntas leda till något högre löneökningar. Timlönerna spås öka med 3,1 procent i år, den högsta ökningen sedan 2009.

Inflationen har stigit de senaste åren och är nu nära Riksbankens mål på 2 procent. Inflationen har framför allt lyfts av stigande energipriser. Sven-Arne Svensson noterade dessutom att prisnedgångarna i KPI-gruppen audiovisuell och fotografisk utrustning samt datorutrustning successivt avtagit, vilket bidrar till ett minskat nedåttryck på inflationen totalt.

Erik-Penser Bank räknar med att inflationen fortsätter att stiga under 2018, bland annat till följd av högre löneökningar, och att KPI-inflationen uppgår till 2,5 procent i december och KPIF-inflationen till 2,2 procent. Årsgenomsnittet för KPI väntas bli 2,1 procent.

Beträffande Riksbanken är Erik Penser Banks prognos att reporäntan börjar höjas under det andra halvåret i år och att den höjs till -0,10 procent i slutet av året.

"Riksbanken har varit något mer hökaktig på sistone", sade Sven-Arne Svensson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?