1515

Ericssons vd pressade regeringen om Huawei – hotade lämna Sverige

Efter Post och telestyrelsens beslut om att utesluta de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE från Sveriges 5g-utbyggnad har Ericssons vd Börje Ekholm uttryckt sig försiktigt i frågan till svenska medier. Enligt sms som Dagens Nyheter tagit del av har dock telekomjättens vd starkt tagit ställning mot beslutet och antytt att Ericsson kan komma att lämna Sverige om inte regeringen bryter in.

Ericssons vd Börje Ekholm.
Ericssons vd Börje Ekholm.Foto:Amanda Lindgren

Ericsson ERIC B +0,56% Dagens utveckling har hela 10 procent av Kinas 5g-marknad och är dessutom beroende av dess leverantörer. I medier har Ericssons vd Börje Ekholm hållit en låg profil i frågan sedan beslutet och valt att avstå från att uttala sig med hänvisning till politiken bakom.

Men enligt sms som Dagens Nyheter tagit del av har vd:n sedan beslutet togs bedrivit en påverkanskampanj mot Sveriges regering och handelsminister Anna Hallberg (S) i syfte att få regeringen att bryta in och ändra beslutet.

I sms-konversationen mellan Börje Ekholm och handelsminister Anna Hallberg kräver Ericssonchefen att regeringen agerar. Det antyds även att Ericsson med 13.000 anställda och huvudkontor i Sverige kan komma att lämna landet om inte beslutet ändras.

”Hej Anna, uppskattar det arbete ni gör men som det ser ut just nu är Sverige ett riktigt dåligt land för Ericsson”, skriver han bland annat.

I ett sms skriver Anna Hallberg till Börje Ekholm att hon ”försöker verkligen” göra vad hon kan, men till Dagens nyheter uppger hon att hon på inget sätt har försökt att påverka PTS efter kraven från Börje Ekholm. Handelsministern uttrycker även att hon i dagsläget inte känner någon oro för att Ericsson ska lämna Sverige.

Det var den 20 oktober som Post och telestyrelsen, PTS, meddelade villkoren för att delta i auktionen på två centrala frekvenser i Sveriges 5g-utbyggnad. Beskedet som skakade telekombranschen innebar att de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE helt förbjöds att leverera någon utrustning till de operatörer som ämnade delta i auktionen. I beslutet som innebar en skärpt ton mot de kinesiska bolagen krävde PTS även på samrådsmyndigheten Säpos begäran att operatörerna måste riva ut all befintlig utrustning från Huawei som kopplats till det nya nätet.

Enligt Säpo kontrollerar Kinas kommunistparti fackets ägande i Huawei, som dessutom är underställt en lag som kräver samarbete med Kinas militär. Säpo-chefen Klas Friberg konstaterade att Kina utgör ”ett av de största hoten mot Sverige”. I en intervju med Di konstaterade han att ”Kina är ett land som dagligen använder cyber för att spionera på svenska företag och myndigheter” och att Säpo var ”väldigt trygga” i bedömningen om att Kinas kommunistparti kontrollerar fackets ägande i Huawei. 

Beslutet utlöste starka reaktioner från kinesiskt håll. I en kommentar till TT den 31 oktober uttalade sig Kinas Sverigeambassadör och menade att beslutet kommer att få långtgående konsekvenser för svenska Ericssons aktiviteter i Kina.

Beslutet har sedan tidigare även kritiserats av Ericssons vice ordförande Jacob Wallenberg. Han pekade i en intervju med Dagens Nyheter i december på risken för negativa effekter för Ericsson i beslutets spår. Han menade också att beslutet i förlängningen kan leda till att Asien utvecklar en egen mobilstandard, något som skulle sätta käppar i hjulet för det globala samarbete som präglat telekombranschen.

Jacob Wallenberg är genom Investor Ericssons största ägare. Investor äger 7,7 procent av kapitalet i Ericsson samt 22,8 procent av rösterna. Jacob Wallenberg har även ett privat innehav i Ericsson värt drygt 40 miljoner kronor, enligt ägardatatjänsten Holdings.


Innehåll från NetAppAnnons

NetApps världsledande AI-teknik tar ert data till nya höjder

I och med att manuella processer digitaliseras skapas helt nya mätdata, i enorma mängder, som tillsammans med befintlig data gör det möjligt att effektivisera och automatisera i högre grad än tidigare. Att analysera och omvandla dessa mängder data till värdeskapande insikter är komplext och här är Artificial Intelligence, AI, tillsammans med möjligheten att samla allt data på samma molnbaserade plattform avgörande för en effektiv digitalisering. 

– Vi ser att man idag samlar in data från nya ställen, det är allt från nya digitala processer som ska mätas och nya maskiner som genererar mätdata till data från ett kassasystemen i självscanningen i matbutiken. All denna nya data måste generera någon form av insikt för att ha värde och här hjälper vi våra kunder att göra digitaliseringens nya data tillgängligt för analys med AI, både hemma och i molnet, säger Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp.

Hur vi använder data har kraftigt förändrats och det är viktigt att kunna kontrollera och förvara data regelrätt. Det är inte längre självklart att allt data ligger i ett datacenter, utan det kan även vara spritt på molntjänster.

– Att allt fler flyttar sitt data till molnet är en tydlig trend på marknaden som innebär att det helt plötsligt finns det en ny plats som IT-avdelningarna ska ha koll på. Där gör vår mjukvara underverk som samlar och tillgängliggör allt data för användaren att arbeta med när det behövs, oavsett vilka verktyg man använder, säger Martin Wallin, Sverigechef på NetApp. 

Genom partnerskap med AI Sweden, ett viktigt nätverk och arena för utveckling och användande av AI i Sverige, hjälper NetApp svenska företag och myndigheter att lyckas med AI. Genom att vara medlem i nätverket sänks tröskeln för att komma igång med ett AI-projekt då medlemmarna kan testa, utveckla och dra lärdom av nätverkets samlade expertis för att sedan investera i en egen AI-infrastruktur. NetApp bidrar med den utrustning och kompetens som krävs för att lyckas med ett AI-projekt och genererar en full utväxling av kundens digitaliseringsresa.

 – Vi är tätt sammankopplade med AI Sweden och är stolta över att vara en del av det nätverket. Samtidigt har vi ett många bra partnerskap, bland annat med NVIDIA som vi byggt vår lösning ONTAP AI tillsammans med. Det viktiga för oss är att vi med rätt tekniklösning gör det enkelt för företag att skapa nya insikter och få snabbare resultat med hjälp av AI, säger Fredrik Nygren.

Framöver ses stora möjligheter i att via en partnerorganisation som AI Sweden bidra inte bara till en digital tillväxtmöjlighet för medlemmarna, utan även för samhället i stort. Med hjälp av AI kan man snabbare tillvarata innovativa idéer och fatta mer utbildade beslut vilket driver samhällsutvecklingen framåt. 

– Om man är intresserad av digitalisering och vet att man har data som man vill göra mer med för att öppna nya affärsmöjligheter eller insikter, då kan NetApp hjälpa till med en plattform som gör det möjligt på mycket kortare tid än någon annan. Vi gör det dels genom att ha lösningar i världsklass, dels genom vårt samarbete med AI Sweden, säger Martin Wallin.

Är du intresserad av att veta mer om möjligheterna med AI? Här kan du läsa vidare:

https://www.netapp.com/artificial-intelligence/ 

Om NetApp

NetApp är ett globalt molndrivet, datafokuserat mjukvaruföretag som ger organisationer möjlighet att leda med data i en tid av ökande digital transformation. 

Företaget tillhandahåller hårdvara, mjukvara och molntjänster som hjälper organisationer att köra sina applikationer optimalt, oavsett om de utvecklar lösningar i molnet, flyttar till molnet eller bygger privata moln i det egna datacentret. 

Med lösningar som fungerar i distribuerade miljöer hjälper NetApp organisationer att bygga deras eget data fabric och på ett säkert sätt leverera rätt data, tjänster och applikationer till rätt personer - när som helst och var som helst.

Läs mer på: www.netapp.se eller följ oss på Twitter, LinkedIn, Facebook och Instagram

Mer från NetApp

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NetApp och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?