1515
Annons

Ericssons vd pressade regeringen om Huawei – hotade lämna Sverige

Efter Post och telestyrelsens beslut om att utesluta de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE från Sveriges 5g-utbyggnad har Ericssons vd Börje Ekholm uttryckt sig försiktigt i frågan till svenska medier. Enligt sms som Dagens Nyheter tagit del av har dock telekomjättens vd starkt tagit ställning mot beslutet och antytt att Ericsson kan komma att lämna Sverige om inte regeringen bryter in.

Ericssons vd Börje Ekholm.
Ericssons vd Börje Ekholm.Foto:Amanda Lindgren

Ericsson ERIC B -1,33% Dagens utveckling har hela 10 procent av Kinas 5g-marknad och är dessutom beroende av dess leverantörer. I medier har Ericssons vd Börje Ekholm hållit en låg profil i frågan sedan beslutet och valt att avstå från att uttala sig med hänvisning till politiken bakom.

Men enligt sms som Dagens Nyheter tagit del av har vd:n sedan beslutet togs bedrivit en påverkanskampanj mot Sveriges regering och handelsminister Anna Hallberg (S) i syfte att få regeringen att bryta in och ändra beslutet.

I sms-konversationen mellan Börje Ekholm och handelsminister Anna Hallberg kräver Ericssonchefen att regeringen agerar. Det antyds även att Ericsson med 13.000 anställda och huvudkontor i Sverige kan komma att lämna landet om inte beslutet ändras.

”Hej Anna, uppskattar det arbete ni gör men som det ser ut just nu är Sverige ett riktigt dåligt land för Ericsson”, skriver han bland annat.

I ett sms skriver Anna Hallberg till Börje Ekholm att hon ”försöker verkligen” göra vad hon kan, men till Dagens nyheter uppger hon att hon på inget sätt har försökt att påverka PTS efter kraven från Börje Ekholm. Handelsministern uttrycker även att hon i dagsläget inte känner någon oro för att Ericsson ska lämna Sverige.

Det var den 20 oktober som Post och telestyrelsen, PTS, meddelade villkoren för att delta i auktionen på två centrala frekvenser i Sveriges 5g-utbyggnad. Beskedet som skakade telekombranschen innebar att de kinesiska telekomjättarna Huawei och ZTE helt förbjöds att leverera någon utrustning till de operatörer som ämnade delta i auktionen. I beslutet som innebar en skärpt ton mot de kinesiska bolagen krävde PTS även på samrådsmyndigheten Säpos begäran att operatörerna måste riva ut all befintlig utrustning från Huawei som kopplats till det nya nätet.

Enligt Säpo kontrollerar Kinas kommunistparti fackets ägande i Huawei, som dessutom är underställt en lag som kräver samarbete med Kinas militär. Säpo-chefen Klas Friberg konstaterade att Kina utgör ”ett av de största hoten mot Sverige”. I en intervju med Di konstaterade han att ”Kina är ett land som dagligen använder cyber för att spionera på svenska företag och myndigheter” och att Säpo var ”väldigt trygga” i bedömningen om att Kinas kommunistparti kontrollerar fackets ägande i Huawei. 

Beslutet utlöste starka reaktioner från kinesiskt håll. I en kommentar till TT den 31 oktober uttalade sig Kinas Sverigeambassadör och menade att beslutet kommer att få långtgående konsekvenser för svenska Ericssons aktiviteter i Kina.

Beslutet har sedan tidigare även kritiserats av Ericssons vice ordförande Jacob Wallenberg. Han pekade i en intervju med Dagens Nyheter i december på risken för negativa effekter för Ericsson i beslutets spår. Han menade också att beslutet i förlängningen kan leda till att Asien utvecklar en egen mobilstandard, något som skulle sätta käppar i hjulet för det globala samarbete som präglat telekombranschen.

Jacob Wallenberg är genom Investor Ericssons största ägare. Investor äger 7,7 procent av kapitalet i Ericsson samt 22,8 procent av rösterna. Jacob Wallenberg har även ett privat innehav i Ericsson värt drygt 40 miljoner kronor, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Avslag för vindkraftpark till havs utanför Gävle

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gävle Dagblad.

”Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte”, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken, villkor för tillståndet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera