1515
Annons

Ericssons nya struktur bådar gott

Två affärsområden bakas samman och ett helt nytt formeras när Börje Ekholm stuvar om i koncernstrukturen och petar tidigare toppchefer. 

Samtidigt lyser kostnadsbesparingarna och omstruktureringskostnaderna med sin frånvaro. Det bådar riktigt gott. 

Foto:Alexander Farnsworth

Om det är någonting företagsledare i jättebolag har en förkärlek för är det svulstiga kostnadsbesparingar, som serveras med ännu svulstigare omstruktureringskostnader. För Ericsson ERIC B +2,19% Dagens utveckling har dessa omstruktureringskostnader historiskt varit vardagsmat, men när koncernstrukturen nu ritas om för första gången sedan fjärde kvartalet 2017 lyser dessa med sin frånvaro. På så sätt framstår beskedet snarare som en mjuk än en hård omorganisation. Poängen verkar inte ligga i att driva ut kostnader, utan att skapa förutsättningar för tillväxt genom en mer strategiskt följsam struktur. 

Ibland framstår ändringar i koncernstrukturer som en dålig ursäkt för att ge konsulter överdrivet betalt för att komma på dåliga namn, men i det här fallet finns det poänger.

Managed Services slås samman med Digital Services, som bildar Cloud Software and Services. Börje Ekholm har misslyckats med att vända den kroniska förlusthärden Digital Services och affärsområdeschefen Jan Karlsson petas nu när i stället Per Narvinger plockas över från det viktigaste affärsområdet Networks för att leda den sammanslagna verksamheten. 

Managed Services chef Peter Laurin är sedan tidigare klar för toppjobbet som vd för Investors INVE B +2,41% Dagens utveckling onoterade guldägg Piab. De två affärsområdena genererade sammanräknat en rörelseförlust på 1,6 miljarder kronor över de senaste tolv månaderna, så vändningen återstår.

Enterprise blir ett helt nytt segment. Det var bara en tidsfråga innan Ericssons satsning på företagskunder kom till uttryck även i rapporteringsstrukturen. Förvärvet Cradlepoint blir kärnan i nya divisionen Enterprise Wireless Solutions och bolagets vd George Mulhern tar plats i koncernledningen. Även det på förhand ifrågasatta 60-miljardersförvärvet av Vonage kommer också att landa som en självständig division i Enterprise när det slutförs. Det är molnkommunikationsdelen, som konkurrerar med Sinch, som är begärlig och vad som kommer att hända med den tynande konsumentdelen kvarstår som en obesvarad fråga. Att den ska sortera under ”Enterprise” är inte självklart, framför allt inte när Ericsson har kvar slasktratten ”Other”.

Ericsson ger inga finansiella mål för de nya affärsområdena utan upprepar bara tidigare budskap att man på koncernnivå ska växa snabbare än marknaden och på ett par tre års sikt nå en justerad rörelsemarginal på 15-18 procent före förvärvsrelaterade avskrivningar.

Flera nyheter rymdes i ett och samma pressmeddelande. Till synes orelaterat till omstruktureringen lämnar Ericssons andre vice vd Arun Bansal med omedelbar verkan företaget. Det är ett ämne som inbjuder till spekulation i ett läge där Ericsson brutit mot sin ”deferred prosecution agreement” med amerikanska myndigheter. 


Innehåll från Piteå KommunAnnons

Därför är Piteå Norrlands gröna nav

Flygfoto över centrala Piteå.
Flygfoto över centrala Piteå.Foto:Maria Fäldt

För att bromsa klimatförändringarna och nå FN:s globala klimatmål krävs en omställning. Här har Sveriges kommuner en avgörande roll som på lokal nivå kan påverka mycket. I Piteå kommun har flera miljösatsningar gjorts och det är inte utan anledning som staden är Norrlands gröna nav.

I Piteå kommun har hållbarhetsarbetet alltid varit en självklarhet. Näringslivsavdelningen arbetar ständigt med att attrahera både interna och externa företag som har en hållbarhetsprofil – nationellt såväl som internationellt. Och onekligen lyckas de. Nicklas Larsson, Näringslivschef Piteå Kommun, menar att Piteå är stekhett för entreprenörer.

 – Vi är uppvaktade av flera olika aktörer från hela världen – allt från Australien och USA till företag i Europa. För oss är det viktigt att fortsatt hålla en hållbarhetsprägel på nyetableringarna, säger han. 

Kommunen har all anledning att vara stolta över sina gröna omställningar. I Piteå byggs en av Europas största vindkraftsparker med 1 101 vindkraftverk, där första etappen med 300 verk är påbörjad. Vindkraftparken, Markbygd 1 101, kommer att bidra med 6–8 procent till Sveriges totala energiproduktion.

 – Energisatsningarna har placerat Piteå på världskartan när det handlar om förnybar energi. Vi har förutsättningarna för en miljövänlig omställning och har gjort flera insatser som visar på att Piteå är Norrlands gröna nav, säger Nicklas Larsson.

Läs mer om livet i Piteå på Inflyttare 

 Ett av kommunens flaggskepp är Haraholmen som bland annat erbjuder en 340 000 kvadratmeter stor industripark och sjötransport-möjligheter. Dessutom har Haraholmen en god geografisk positionering, både nära Skellefteå och Northvolts batterifabrik, samt att det ligger bara 10 minuters bilfärd från Piteå centrum.

 – Arbetar man ute i industriparken tar man sig snabbt och enkelt in till Piteå centrum för en lunch. Därtill är det också goda logistikmöjligheter på Haraholmen med bland annat en elektrifierad järnväg intill vår hamn, Piteå Port & Hub, säger Nicklas Larsson.

I Piteå är det inte bara företagandet som håller hög standard utan också utbildningsväsendet. I staden finns nämligen tre forskningsinstitut. Närmst i pipeline ligger en satsning som Luleå tekniska universitet gör, där de planerar för en stor forskningssatsning gällande vätgas belägen i Piteå.

 – De samverkar med flera lokala aktörer i regionen och det kommer att bli en häftig etablering där man tar höjd för tung, experimentell verksamhet, säger Nicklas Larsson.

Han beskriver Piteå som den perfekta platsen att bo på – av flera anledningar. Som Norrbottens främsta sommarstad, lockas årligen hundratusentals turister till orten som erbjuder både skärgård och nära till fjäll.

Läs mer om etableringsmöjligheter på Mark och lokaler för etablering och expansion - Etablera och investera

– Vi har fantastisk natur och du får mycket för pengarna om du vill bo och leva i Piteå. Här finns ett rikt kultur- och föreningsliv där mycket händer hela tiden. Det är den ultimata platsen, det är bokstavligen hit man kommer när man kommer hem, säger han.

FAKTA
Piteå är en kommun som växer och omformas. Här lever och verkar över 42 000 människor med mångfald som grund. Hit kommer årligen människor från hela världen tack vare närheten till allt – naturen, flygplatsen, staden, skärgården och varandra. Här satsar man på en hållbar skola för framtiden med forskning och det livslånga lärandet som grund. Piteås näringsliv är i ständig rörelse. Här finns stora aktörer med mod att satsa och små företag med starka idéer. Tillsammans utgör de ett starkt och varierat näringsliv i branscher såsom förnybar energi, tillverkningsindustri, besöksnäring, tjänstesektor samt kulturella och kreativa näringar.

 

Mer från Piteå Kommun

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Piteå Kommun och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?