Annons

Ericssons konkurrent skruvar åt pengakranen

Huwaeis investeringar inom telekomområdet har stannat av under 2017. Men det behöver inte innebära att den största konkurrenten Ericsson stärkt sin position i utvecklingen av 5G, enligt en telekomexpert.

Bild:AP

Den kinesiska jätten Huaweis investeringar och utgifter inom affärsområdet telekom har stagnerat under 2017. Det beror på att utvecklingen av nästa generations nätverk, det så kallade 5G, ännu inte har tagit fart.

Det skriver Huaweis vd Ken Hu i ett internt brev som flera medier har tagit del av.

”Vår affär mot teleoperatörer har påverkats av investeringstrender på marknaden men är fortsatt stabil. Marknadens fluktuationer gör oss fast beslutna om att samarbeta nära med operatörerna för att utforska och fånga möjligheter”, skriver Ken Hu.

I fjol investerade Huawei drygt 96 miljarder svenska kronor i forskning och utveckling, utslaget på hela koncernen.

Telekomaffären står samtidigt för merparten av Huaweis intäkter, där man i utvecklingen av det nya 5G-nätverket konkurrerar med svenska Ericsson ERIC B +0,92% Dagens utveckling och finländska Nokia.

För tillfället pågår en standardisering av tekniken, som väntas nå sin fullskalliga lansering år 2020. Under denna process konkurrerar bolagen om att tjäna stora pengar.

Ju mer teknik som används i den slutliga 5G-standarden, desto bättre. Ett tekniskt försprång innebär ökade marknadsandelar och licensintäkter.

Men Huaweis avstannade investeringar behöver inte betyda att bolaget förlorar fotfäste i tävlingen, menar en telekomexpert.

”5G kommer inte att skapa tillväxt på telekommarknaden. Operatörernas investeringar kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå som i dag. Därför är Huaweis besked nog en anpassning till rådande marknadsläge med hård kostnadskontroll”, säger Bengt Nordström, grundare av konsultföretaget Northstream.

Teleoperatörerna är de som driver 5G-nätet och senare säljer tjänsterna till slutkunderna. Deras investeringsvilja är avgörande för hårdvarutillverkare som Huawei och Ericsson.

”Samtliga tre stora tillverkare av telekominfrastruktur har det tufft just nu. Överlag så är det inte en speciellt lönsam bransch.”

Hans bedömning är att Ericsson, Huawei och Nokia är jämsides i utvecklingen av 5G.

”Sedan kan det finnas små tekniska skillnader mellan de tre, men vår erfarenhet är att det inte brukar spela så stor roll över tid. De bör kunna leverera likvärdiga nätverk vid ungefär samma tidpunkt”, säger Bengt Nordström.

Samtidigt kommer Huawei, som även tillverkar mobiltelefoner, att omsätta 755 miljarder kronor under 2017. Det motsvarar en ökning med 15 procent sedan i fjol, enligt vd Ken Hu. Resultattillväxten är dock den lägsta på fyra år.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?