1515
Annons

Ericssons aktie rusar efter rapporten

Återigen levererar Ericsson en kvartalsrapport som överraskar positivt. Marknaden tar emot siffrorna från telekombolaget med öppna armar och aktien stiger inledningsvis drygt 8 procent. Kursen tilltog i styrka och runt 13.50 var aktien upp hela 10,7 procent.

Foto:Pontus Lundahl/TT

För andra kvartalet i rad levererade telekomjätten Ericsson ERIC B -3,22% Dagens utveckling på onsdagen en rapport som överraskade marknaden i positiv riktning.

Visserligen fortsätter försäljningen att falla. Omsättningen för Ericssons andra kvartal landade på 49,3 miljarder kronor, att jämföra med 49,8 miljarder under samma period i fjol. Det ska dock ses i ljuset av förväntningarna som inför rapporten låg på 47,9 miljarder kronor.

Även gällande det justerade rörelseresultatet redovisade telekombolaget vassare siffror än vad analytikerkåren räknat med. Det justerade rörelseresultat kom in 2,0 miljarder kronor, jämfört med väntade 1,57 miljarder kronor.

"Det vi ser är att strategin biter. Det är vår fasta övertygelse att vi måste investera inom forskning och utveckling samtidigt som vi tar ut kostnader", säger Ericssons finanschef Carl Mellander till nyhetsbyrån Direkt.

Den justerade bruttomarginalen, som vid förra kvartalsrapporten kom in bra mycket högre än väntat, steg ytterligare och landade på 36,7 procent. Analytikerkåren hade däremot förutspått en justerad bruttomarginal om 34,7 procent. 

Det rapporterade rörelseresultat, inklusive engångsposter, blev 0,2 miljarder kronor, mot väntade minus 0,13 miljarder kronor.

Marknaden jublade över de starka siffrorna från telekombolaget och klockan 13.50 var aktien upp över 10 procent.

Uppgången är dock inte i samma liga som när Ericsson släppte sin första kvartalsrapport i april i år. Då steg Ericsson hela 17,5 procent under handelsdagen.

I skrivande stund har telekombolaget klättrat nästan 40 procent på börsen hittills i år.  


Innehåll från WihlborgsAnnons

Wihlborgs inför pris på koldioxidutsläpp

Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).
Arvid Liepe (tv) och Staffan Fredlund (th).

Flera svenska företagsjättar har infört ett internt pris på koldioxidutsläpp. Nu hoppar Wihlborgs på tåget. ”Det känns roligt att vi kan driva utvecklingen i vår bransch”, säger miljö- och klimatchefen Staffan Fredlund.

Nu inför fastighetsbolaget Wihlborgs ett internpris på koldioxidutsläpp. Priset sätts till 1000 kronor per ton och kommer inledningsvis att testas vid investeringsbeslut kring renoveringar och hyresgästanpassningar. 

– Det här är en nyckel för att omsätta klimatpåverkan till ett finansiellt värde som vi kan använda i kostnadskalkylen. Tanken är att det interna priset ska underlätta för oss att fatta kloka och relevanta beslut, och premiera leverantörer som erbjuder det klimatbästa alternativet när vi genomför upphandlingar, säger Staffan Fredlund, miljö- och klimatchef på Wihlborgs. 

Verktyg för att nå halveringsmål

Genom införandet av internpriset på koldioxid lägger bolaget i en högre växel för att minska utsläppen som sker i samband med byggprojekt, det som räknas som indirekt klimatpåverkan i värdekedjan. 

För att pressa ner klimatpåverkan ytterligare sätter Wihlborgs även upp ett så kallat målgränsvärde vid nybyggnation av kontorsfastigheter. Gränsvärdet ligger på 270 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter.

Nyfiken på Wihlborgs klimatarbete? Ta reda på mer här. 

– Vi har liksom branschen i stort haft svårt att mäta och målsätta klimatpåverkan vid byggnation och renoveringar, alltså den del av vår verksamhet som har störst klimatpåverkan, säger Arvid Liepe, ekonomi- och finanschef på Wihlborgs, och fortsätter:

– Internprissättningen och målgränsvärdet hjälper oss att angripa detta. Förhoppningen är att satsningarna ska göra stor skillnad för de totala utsläppen och bidra till att vi uppnår vårt halveringsmål för 2030.

Tar steget – innan det blir ett hygienkrav

Arvid Liepe och Staffan Fredlund hoppas att verktygen kommer att användas brett i organisationen och i både små och stora projekt.

– Vi kommer att testa detta och utvärdera om det styr oss på rätt sätt. Genom att ta steget nu hinner vi också med en lärandeprocess kring intern prissättning innan den här typen av åtgärder blir ett hygienkrav på marknaden. Det känns roligt att vi kan visa ledarskap och driva utvecklingen i vår bransch, säger Staffan Fredlund. 

Om Wihlborgs
Wihlborgs är ett börsnoterat fastighetsbolag som erbjuder kommersiella lokaler till företag och organisationer i Öresundsregionen. Wihlborgs Fastigheter finns i Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn. Bolaget är marknadsledande i de tre svenska städerna. 

Läs mer om Wihlborgs fastighetsutveckling

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wihlborgs och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?