Annons

Ericssonanställda får Ratosjobb

I samband med att 460 av Ericssons i dagsläget cirka 700 Boråsanställda ska sägas upp och produktion delvis flyttas till Ungern kommer en "materialhanteringsenhet" att outsourcas till det Ratosägda bemannings- och logistikföretaget Speed Group, och cirka 50 Ericssonmedarbetare erbjuds därför anställning där.

Bild:TT/Colourbox

Det skriver Borås Tidnings näringslivsnyhetssajt 7H Affärer på tisdagen, apropå Ericssons besked att upphöra med all produktion i Borås.

Peter Nilsson, vd i Speed Group sedan oktober, bekräftar uppgiften för Nyhetsbyrån Direkt och säger att det rör sig om en positiv nettoeffekt på lika många personer för Speeds del: några neddragningar på grund av att kunden Ericsson drar ned ser han inte som nödvändiga.

"Som vi ser det är detta en positiv nettoeffekt för oss, det är volymer som är extra utöver de vi har i dag", säger han, utan att vilja gå in på hur stor kund Ericsson är till Speed Group i dagsläget.

Antalet nyanställningar, 50 personer, kan däremot jämföras med Speeds enligt hemsidan cirka 1.000 medarbetare i sydvästra Sverige med huvudkontor i Borås.

Innebär Ericssons nedskärningsplaner verkligen inte någon negativ effekt för er del?
"Det är svårt att säga, och man kan alltid spekulera, men som jag ser det i dag tror jag inte att det innebär någon volymneddragning, nej."

Han säger även att det som tas över från Ericsson är ett logistikflöde som "harmoniserar bra" med de logistikflöden Speed Group redan i dag hanterar, vilket innebär "ganska stora synergier" med existerande verksamhet hos Speed.

I november sade Peter Nilsson i en intervju med Borås Tidning att ambitionen är att fördubbla Speeds omsättning på fem års sikt, från nuvarande cirka en halv miljard kronor till en miljard kronor.

Han bekräftar målsättningen för Nyhetsbyrån Direkt, och säger att det ska bygga på viss expansion i Sverige, utan att precisera.

Han säger även att ambitionen är att växa med bibehållen lönsamhet. Denna uppgick till 9,2 procent under januari-september i år (8,4), mätt som operativ rörelsemarginal före avskrivningar (ebita).

Ratos äger 70 procent av Speed Group sedan en investering i fjol. Innehavet är bokfört till 301 miljoner kronor och befann sig därmed ungefärligen på mediannivå i Ratosportföljen per den 30 september.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?