Annons

Ericsson stakar ut vägen för nya kontoren: 50 procent väntas flytta ut

Trots lättade restriktioner jobbar fortfarande omkring 85 procent av Ericssons anställda hemifrån.

Nu tar bolaget steg för att mer permanent justera antalet skrivbord och övriga arbetsytor.

”Det blev väldigt tydligt under våren 2020 att vi aldrig kommer gå tillbaka till det gamla sättet att jobba”, säger Peter Laurin, chef för affärsområdet Managed Services, till Bloomberg.

Peter Laurin är chef över affärsområdet managed services på Ericsson.
Peter Laurin är chef över affärsområdet managed services på Ericsson.

Varannan av Ericssons ERIC B +0,77% Dagens utveckling 102.000 anställda kan komma att bli av med en egen fysisk arbetsplats. I en intervju med Bloomberg berättar Peter Laurin att samtliga av bolagets 400 kontor i världen ska byggas om inom de kommande fem åren.

”Det ska vara ok att jobba hemifrån. På lång sikt siktar vi på en hybridmodell, en vision om 50-50 mellan kontoret och distansarbete”, säger han.

Just nu väntas inte Ericsson säga upp några lokaler utan satsningen är främst avsedd att minska antalet skrivbord och skåp med 20-60 procent, samt anpassa arbetsplatserna med sociala utrymmen, säger han i intervjun.

”Du kommer fortfarande att ha en stol när du kommer in på kontoret, men istället för att gå till ditt gamla skrivbord kanske du sitter i ett konferensrum eller en lounge”, säger Peter Laurin och förklarar att det ännu inte är klart vad som är den ”optimala mixen” för just Ericsson.

Personerna som berörs är de som inte har affärskritiska roller vilka fortsatt måste vara på plats. Det är sedan upp till närmaste chef att behandla önskemålen om distans, hybrid eller någon annan modell.

Som svar på kritik från bland annat Bank of England – som menar att hybridkontoret kan leda till ett nytt könsglapp om kvinnor jobbar hemifrån mer – svarar Peter Laurin att han inte sett någon sådan effekt. Att erbjuda flexibla lösningar har i stället blivit ett sätt att behålla och rekrytera nya medarbetare som, säger han till Bloomberg.

I mitten av oktober rapporterade tidningen Ingenjören att Ericsson startat ett pilotprojekt kring arbetsplatsen på huvudkontoret i Kista. Där framkom att den som vill arbeta på plats måste boka en plats. Facket uttryckte kritik mot planerna.

Innehåll från EKNAnnons

Så fångar du superinvesterarens intresse i tuffa tider

Lena Apler är affärsängel, grundare av Collector AB och en av drakarna i SVT:s Draknästet.
Lena Apler är affärsängel, grundare av Collector AB och en av drakarna i SVT:s Draknästet.

I tuffa tider växer företagens behov av kapital samtidigt som investerare drar öronen åt sig. Hur besegrar man oddsen och väcker investerarnas intresse? Här berättar Lena Apler – affärsängel, grundare av Collector AB och en av drakarna i SVT:s Draknästet – vad hon letar efter just nu.

Så här kan tillväxtbolag få möjlighet att finansiera sin exportsatsning

Det har varit ett skakigt år för svenska företag. Hur har det påverkat din företagsportfölj?

– Läget på marknaden har ökat riskaversionen vilket i sin tur har gjort det svårare för företag att ta in kapital. Det har märkts även i några av mina portföljbolag. Man får acceptera lägre värderingar och många gör rundor till befintliga ägare eftersom det kan vara svårt att locka in nya ägare.

Finns det något pitchande företag kan göra för att minska sin risk och därmed öka intresset hos investerare?

– Ja, absolut. Aktörer som Exportkreditnämnden, EKN, erbjuder olika sätt att reducera och eliminera kreditrisker och det är en väldigt viktig punkt för investerare, inte minst nu. Med EKN:s kreditförsäkringar kan man till exempel räkna pågående affärer som pengar på banken – det är en given fördel.

Har du investerat i något nytt bolag i år, trots det ekonomiska läget?

– Ja – fem stycken faktiskt. Tre som jag hittade genom den nya säsongen av Draknästet och två andra.

Hur lyckades de fem företagen väcka ditt intresse? Finns en gemensam nämnare?

– De har alla hittat nya sätt att angripa ett känt problem. Ett av bolagen arbetar till exempel mycket ambitiöst mot en hållbar modeindustri och ett annat har tagit fram en linje hudvårdsprodukter som skyddar huden mot luftföroreningar.

Finns det branscher som är särskilt intressanta just nu?

– Inom foodtech finns många intressanta företag. Annars skulle jag säga att företag som kan göra livet bättre för både användaren och omvärlden är särskilt intressanta. Hållbarhet är oerhört hett hos investerare nu – man kan inte negligera FN:s 2030-mål.

Hur ser du på året som kommer?

– Jag är inte lika pessimistisk som en del andra. Redan nu ser vi tecken på sjunkande energipriser och får goda tecken från Asien gällande råvaruleveranser och komponentsproduktionen. Jag tror att vi får bukt med inflationen och kanske hinner se en sjunkande ränta så tidigt som nästa år.

Du verkar inte särskilt orolig för den svenska ekonomin i stort?

– Självklart är det ett allvarligt läge, men många verkar ha glömt att den nollränta vi har sett nu inte är ett normaltillstånd. Dessutom har den svenska ekonomin varit med om betydligt värre – nuläget går inte att jämföra med den gigantiska fastighets- och bankkrisen på 90-talet eller finanskrisen 2008-2009.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med bankfinansiering

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera