1515

Ericsson stakar ut vägen för nya kontoren: 50 procent väntas flytta ut

Trots lättade restriktioner jobbar fortfarande omkring 85 procent av Ericssons anställda hemifrån.

Nu tar bolaget steg för att mer permanent justera antalet skrivbord och övriga arbetsytor.

”Det blev väldigt tydligt under våren 2020 att vi aldrig kommer gå tillbaka till det gamla sättet att jobba”, säger Peter Laurin, chef för affärsområdet Managed Services, till Bloomberg.

Peter Laurin är chef över affärsområdet managed services på Ericsson.
Peter Laurin är chef över affärsområdet managed services på Ericsson.

Varannan av Ericssons ERIC B -1,78% Dagens utveckling 102.000 anställda kan komma att bli av med en egen fysisk arbetsplats. I en intervju med Bloomberg berättar Peter Laurin att samtliga av bolagets 400 kontor i världen ska byggas om inom de kommande fem åren.

”Det ska vara ok att jobba hemifrån. På lång sikt siktar vi på en hybridmodell, en vision om 50-50 mellan kontoret och distansarbete”, säger han.

Just nu väntas inte Ericsson säga upp några lokaler utan satsningen är främst avsedd att minska antalet skrivbord och skåp med 20-60 procent, samt anpassa arbetsplatserna med sociala utrymmen, säger han i intervjun.

”Du kommer fortfarande att ha en stol när du kommer in på kontoret, men istället för att gå till ditt gamla skrivbord kanske du sitter i ett konferensrum eller en lounge”, säger Peter Laurin och förklarar att det ännu inte är klart vad som är den ”optimala mixen” för just Ericsson.

Personerna som berörs är de som inte har affärskritiska roller vilka fortsatt måste vara på plats. Det är sedan upp till närmaste chef att behandla önskemålen om distans, hybrid eller någon annan modell.

Som svar på kritik från bland annat Bank of England – som menar att hybridkontoret kan leda till ett nytt könsglapp om kvinnor jobbar hemifrån mer – svarar Peter Laurin att han inte sett någon sådan effekt. Att erbjuda flexibla lösningar har i stället blivit ett sätt att behålla och rekrytera nya medarbetare som, säger han till Bloomberg.

I mitten av oktober rapporterade tidningen Ingenjören att Ericsson startat ett pilotprojekt kring arbetsplatsen på huvudkontoret i Kista. Där framkom att den som vill arbeta på plats måste boka en plats. Facket uttryckte kritik mot planerna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?