Annons

Ericsson slaktar utdelningen

Ericsson levererar hygglig omsättning, men presenterar en i övrigt svag rapport. Utdelningen sänks till 1 krona, marginalen försämras och Börje Ekholms första kvartalsrapport slutar med en förlust på sista raden.

Bild:TT

”De negativa trenderna inom branschen fortsatte under fjärde kvartalet”, summerar Börje Ekholm i en kommentar till den kvartalsrapport som släpptes på torsdagens morgon. 

Bland de många negativa inslagen i rapporten märks en bruttomarginal som backar till 26,1 procent, att jämföra med väntade 28 procent. Rörelseresultatet var också sämre än väntat, en förlust på 0,3 miljarder att jämföra med prognosen om en vinst på 0,38 miljarder. 

”Däremot påverkades försäljningen positivt av gynnsamma växlekurser”, fortsätter Ekholm, som tillägger att även tidigare leveranser av hårdvara bidrar till att omsättningen landar på 65,2 miljarder kronor. 

Det markerar visserligen en nedgång på 11 procent från motsvarande kvartal ett år tidigare, men det är starkare än de 59,2 miljarder som analyskåren väntat sig. 

Ett undantag till den svaga trenden är affärsområdet Networks, som enligt rapporten går starkt. 

​Börje Ekholm tillträdde som vd den 16 januari, så kvartalsbokslutet är hans första, även om vd:n har lång tidigare erfarenhet av telekombolaget, från många år som styrelseledamot. 

Ericsson skriver vidare att besparingsåtgärder avlöper något snabbare än planerat. Det gör att de samlade kostnader som belastar bolaget för strukturåtgärder landar på 7,6 miljarder kronor, vilket är något högre än vad som tidigare uppskattats. 

I sin kommentar till rapporten flaggar Börje Ekholm för fortsatt huvudvärk för branschen: 

”Vi och våra kunder går genom en period av stora förändringar. Som en konsekvens så förnyar vi våra prioriteringar för att kalibrera den fortsatta riktningen för bolaget”, skriver han. 

Det innebär bland annat att bolaget ska investera i viktiga områden, skriver Börje Ekholm fortsatt, och han säger sig också prioritera stabilitet samt lönsamhet framför tillväxt. Han visar sedan att han har kvar den formuleringskonst som under tiden som Investor-chef gjorde honom till en beryktad rapport-kommentator: 

”Vi bygger på förslaget från den berömda hockeyspelaren Wayne Gretzky; vi ska fokusera på att åka dit pucken kommer att vara, inte där den har varit.” ​

Ericsson-chefen kommenterar också den markanta sänkningen av utdelningen, som motiveras med att styrelsen vill anpassa den till resultatet för 2016 och de sparåtgärder som just nu präglar bolaget. 

”Samtidigt uttrycker styrelsen förtroende i att de pågående åtgärderna kommer att förbättra Ericssons finansiella prestationer”, skriver han och fortsätter: 

”Ambitionen är att höja utdelningen över tid, i takt med att våra resultat förbättras.” 

Som en kontext till det uttalandet kan tilläggas att det är mycket ovanligt att börs-vd:ar uttrycker en ambition att sänka utdelningen på längre sikt. ​


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?