1515

Ericsson och Nokia i kläm när USA fryser ut kinesiska bolag

O-RAN Alliance, som är tänkt att rita om spelplanen för telekomleverantörer, är just nu i kris efter att tre kinesiska medlemsföretag har satts upp på USA:s svarta lista.

Di kan nu avslöja att allt arbete i standardiseringsorganet är satt på paus.

”För närvarande hålls inte några möten”, bekräftar Ericssons Kristoffer Edshage.

Ericssons vd Börje Ekholm.
Ericssons vd Börje Ekholm.Foto:Pontus Lundahl/TT

Standarden Open RAN ska göra så att ett otal applikationsleverantörer kan dela på generisk hårdvara i mobilsystemens yttre delar.

Många ser tekniken som den enda vägen att bryta den oligopolliknande marknad som uppstått med ett fåtal stora leverantörer.

Men nu har standardiseringsorganet O-RAN Alliance kastats in i ett mycket bekymmersamt läge.

Orsaken är att tre kinesiska företag – Inspur, Kindroid och Phytium – i juli lades till på USA:s sammanställning av bolag eller personer som är förbjudna att handla eller samarbeta med, den så kallade Entities list,.

Bojkottlistan är ett led i USA:s kampanj mot vad man anser vara kinesiska bolag som inte är att lita på.

Såväl Ericsson ERIC B +0,56% Dagens utveckling som finländska Nokia NOKIA SEK +2,82% Dagens utveckling är medlemmar i O-RAN Alliance.

Kristoffer Edshage på Ericssons presstjänst bekräftar att det inte hålls några som helst möten inom alliansen. Han påpekar emellertid att ”vi är fast beslutna att se arbetet fortsätta”.

Enligt honom är det drivet av att företag regelbundet läggs till och tas bort från US Entity List. 

”Den nuvarande situationen kan hämma framstegen inom O-RAN Alliance och vi är angelägna om att situationen ska lösas så snabbt som möjligt”, skriver Kristoffer Edshage i ett mail till Di.

I samband med att världsmarknadsettan Huawei våren 2019 sattes upp på USA:s svarta lista meddelade också landets handelsdepartement ett antal undantag för samarbeten som 3GPP, operatörsklubben GSMA och internationella telekomunionen ITU.

Men O-RAN Alliance omfattas inte av detta undantag, och det är heller inte alls säkert att så kommer att ske.

Det kinesiska inslaget i organet är nämligen så omfattande att amerikanska röster höjts för att Kina riskerar att ”kidnappa” standarden.

Nokia, som anses vara mest positiva till standarden av de stora leverantörerna, pausade arbetet i O-RAN Alliance redan innan totalstoppet.

Så sent som den 16 juni meddelade Nokia att man öppnat ett testningscenter för Open RAN i Dallas, Texas.

”I nuläget pausar vi helt enkelt tekniska aktiviteter med alliansen, eftersom vissa deltagare har lagts till på USA:s Entities list och det är klokt för oss att ge alliansen tid för analys och komma fram till en lösning”, har Nokias presstjänst uppgett för telekomsajten Light Reading.

Krisen för O-RAN Alliance har potential att driva Ericsson och Nokia längre bort från Kina, i riktning USA.

Tilldelningarna i sommarens stora upphandlingar av kinesisk 5g-utrustning var besvikelser, dock utifrån skilda utgångspunkter.

Ericsson fick se sina marknadsandelar minska kraftigt från året innan, även om det på förhand till och med fanns prognoser om att helt ställas utanför.

Och Nokias återkomst, efter att ha nollats 2020, blev ingen succé.

Visserligen blev bolaget tredje största leverantör hos jätten China Mobile, men i China Telecoms och China Unicoms gemensamma nätutrullning fick Nokia ingenting.

På samma sätt som uppförsbacken i Kina framstår som brantare än väntat, har Ericsson och Nokia mycket att vinna på att hålla sig väl med den amerikanska administrationen.

USA är Ericssons överlägset starkaste marknad, och Nokia har revansch att utkräva för hur Samsung hösten 2020 knep en jätteorder hos Verizon under Nokias näsa.

 


Innehåll från Göteborgs Hamn ABAnnons

Göteborgs hamn satsar på innovativ digitalisering

Inom kort lanseras Track & Trace, en digital tjänst där man enkelt följer sitt gods från kaj till slutdestination. Foto: Göteborgs Hamn AB.
Inom kort lanseras Track & Trace, en digital tjänst där man enkelt följer sitt gods från kaj till slutdestination. Foto: Göteborgs Hamn AB.

En smart hamn är en effektiv hamn och blir också en efterfrågad hållbar hamn. Så går resonemanget i Skandinaviens största hamn som nu satsar stort på att öka kundnyttan genom digitaliserad spårning av gods och effektiviserade anlöp till och från hamnen.

– Vårt mål är att bli en digital integrerad hamn. Ett centrum för innovation och tekniska lösningar. Vi vill att fler aktörer ska nyttja Göteborgs hamn som en katalysator för utveckling av smarta och hållbara logistikflöden. Därför driver vi nu ett antal stora projekt, säger Malin Collin, vice vd på Göteborgs Hamn AB.

Göteborgs hamn ligger i framkant när det gäller användandet av nya tekniska möjligheter. Exempelvis används simulatorer för att beräkna världens största fartygs svängradie i hamnbassängen och vid inspektion av kajer under vatten, används idag drönarubåtar.

– Samtidigt ser vi en stor effektiviseringspotential där fokus ligger på att digitalisera anlöp till och från hamnen samt att kunder ska kunna spåra sitt gods från fabrik till butik.

Den primära satsningen handlar om utvecklingen av ett nytt, digitalt system där alla delar hänger ihop - som ett ekosystem av digitala tjänster. Plattformen är mycket säker och data som samlas in når enbart de som ska ha tillgång till den.

– Våra kunder lägger oerhört mycket tid på att söka information från olika källor, utan att få sanningshalten bekräftad. Vi har över hundratals olika kunder i hamnen uppkopplade med varandra så det blir en väldig massa telefonsamtal och mejl, vilket skapar stress, osäkerhet och tar onödig tid. Det vill vi nu ändra på.

Med hjälp av digitalisering och AI skapas bättre förutsägbarhet om vilka källor som har den senaste korrekta informationen. Det gör det möjligt att upptäcka trender, underlätta planering och ta beslut samtidigt som kunderna får en unik möjlighet att spåra sitt gods. Digitaliseringen gör det också möjligt för fartyg att kunna planera sitt anlöp på timmen, vilket skapar mindre utsläpp eftersom fartygen får en tydlig bild över sitt anlöp.

Track and trace - sänker kostnader

Göteborgs hamn har Sveriges bästa logistikläge och är den enda hamnen som kan ta emot de största oceangående fartygen från Asien. Från kaj lastas godset vidare på klimatneutral järnväg. För att kunna koppla ihop hamnens digitala tjänster med nyligen implementerade avläsningssensorer utmed järnvägsspåren, samarbetar nu Göteborgs hamn med Trafikverket. Målet är att få en tätare uppdatering om var godset befinner sig, vilket ger trygga spårningsbara transporter. Något som är extra viktigt vid import av exempelvis sjukvårdsartiklar.

- Förutsägbarhet inom transportkedjan i kombination med samverkan och integration av godsnavets aktörer samt bättre hastighet och kvalitet i informationsutbytet spelar en avgörande roll framöver. Det ger sänkta kostnader, ökad effektivitet och leder till ökad hållbarhet, såväl som en bättre fyllnadsgrad och genomströmningstakt av godset. Det vinner vi alla på, säger Malin Collin.

Läs mer på: www.goteborgshamn.se

OM GÖTEBORGS HAMN

Göteborg hamn är Skandinaviens största hamn. Cirka 30% av svensk in- och utrikeshandel går via Göteborgs hamn och cirka 50% av all containertrafik. Göteborgs hamn är en fullservicehamn och en klimatsmart garant för näringslivets access till hela världen. Direkttrafik till viktiga marknader garanterar högeffektiva, hållbara och pålitliga transporter, dygnet runt, året runt. Fokus ligger på hållbarhet, innovation och digitalisering för att driva på utvecklingen av klimateffektiva godstransporter och anlöp. 25 tågpendlar med dagliga avgångar gör att företag i hela Sverige och Norge kan ha en klimatneutral direktlinje till Nordens största hamn. I Göteborgs hamn finns terminaler för energi, bilar, roro, containrar och passagerare. Hamnen sysselsätter 22 000 människor.

 

Mer från Göteborgs Hamn AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Göteborgs Hamn AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?