ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Ericsson

Ericsson lägger fram avgångserbjudande

  • Ericssons nya vd Börje Ekholm. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ericsson har erbjudit 1.900 anställda avgångsvederlag. I Kista försvinner enligt uppgift drygt 1.400 tjänster. Förhandlingarna pågår fortfarande i Kumla och Borås.

På torsdagen presenterades de avgångsvederlag som ska få bort 1.900 anställda från Ericsson. Neddragningarna sker i Stockholm, Göteborg, Karlskrona och Linköping.

På anläggningen i Kista ska drygt 1.400 personer drabbas enligt uppgifter till Di. Den ordinarie produktionen försvinner och anläggningen ska fokusera på design och förstaprodukter.

”Det blir prototyper men ingen produktion i Kista”, säger en anställd.

I Göteborg rör det sig om 270 tjänster medan 40 anställda i Landskrona och 150 anställda i Linköping drabbas enligt Sveriges radio.

Det lär dock bli fler avgångserbjudanden. Förhandlingarna fortsätter i Kumla och Borås, där Ericsson tidigare flaggat för storvarsel.

”Fabriksorterna är inte färdigförhandlade”, säger Tomas Blidberg, koncernfacklig förhandlare för Sveriges Ingenjörer.

Han säger att det kommer att finnas begränsade möjligheter till förtidspension. Avgångsvederlagen baseras bland annat på anställninsgtid. Förutom lön under uppsägningstiden erbjuds de anställda också en klumpsumma.

På tjänstemannasidan erbjuds uppemot 24 månadslöner och neddragningarna ska ske i Stockholm, Göteborg, Linköping och Karlskrona enligt tidningen Ingenjören.

De anställda har fram till den 18 november på sig att bestämma sig. För de som beviljas avgångsvederlag blir den sista arbetsdagen den 31 december.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies