ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Ericsson

Ericsson: Inga fler neddragningar i Sverige

Under hösten har närmare 2.800 anställda lämnat telekomjätten Ericsson. Nu uppger bolaget att det inte blir fler neddragningar,

För drygt två månader sedan meddelade Ericsson att uppemot 3.000 tjänster skulle försvinna inom ramen för det pågående effektiviseringsprogrammet.

På torsdagen uppger Ericsson att neddragningarna gått snabbare än planerat. Till årsskiftet kommer totalt närmare 2.800 personer ha lämnat den svenska verksamheten.

Hittills har 1.600 personer valt att anta erbjudandet om frivillig avgång. Förutom de frivilliga avgångarna har 820 personer omfattats av neddragningarna i Kumla och Borås.
Ytterligare 50 tjänster har outsourceats från produktionsanläggningen i Borås och 300 personer har avgått av andra skäl än frivillighetsprogrammet.

”Den minskning av kostnader vi ville nå genom förändringar inom den svenska verksamheten kommer vi att nå och inga ytterligare neddragningar planeras för närvarande”, säger personaldirektören Maj Britt Arfert enligt ett pressmeddelande.

Samtidigt skrivs strukturkostnaderna för året upp. Ericsson spår nu att de landar mellan 5,5 och 6,6 miljarder kronor, upp från den tidigare uppskattningen på 4-5 miljarder.

Enligt Ericsson beror de ökade kostnaderna på att effektiviseringsprogrammet kunnat genomföras snabbare än planerat. Därmed lär strukturkostnaderna för 2017 bli lägre än man tidigare räknat med. Kontantutläggen för det frivilliga avgångsvederlaget, som förutom avgångsvederlag innehåller en garanti- och en försäkringsdel, väntas tynga de kommande två åren.

Fackförbundet Sveriges ingenjörers chefsförhandlare Per Norlander tycker att lösningen med de frivilliga avgångarna fungerat. Han säger att varsel och uppsägningar hade varit ödesdigert och kunnat leda till att anställda börjat se sig om efter nya jobb.

"Det är vad som händer om man tappar lusten", säger Per Norlander. "Vi är helt förvissade om att man inte kan varsla och säga upp folk i all oändlighet."

Frågan är om Ericssons ledning delar fackets syn. Per Norlander säger att han tror att cheferna delar hans uppfattningen om att Ericsson inte tål fler neddragningar men påpekar att det enda löftet är att inga sådana är planerade för närvarande.

"Det har lite att göra med hur mycket företaget lyssnar på oss och hur mycket företaget lyssnar på marknaden", säger Per Norlander. "Tiden då man kan sparka sig till kursuppgången är förbi."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies