Ericsson: Här är Ekholms nya lag

Vd Börje Ekholm kombinerar sitt nya krispaket för Ericsson med en ommöblering bland bolagets toppdirektörer. Antalet chefer och affärsområden bantas ned.

Ulf Ewaldsson, ny chef för affärsområdet Digital Services på Ericsson.
Ulf Ewaldsson, ny chef för affärsområdet Digital Services på Ericsson.Bild:Maja Suslin/TT

Som Di rapporterat på måndagen presenterade Ericsson-chefen Börje Ekholm på tisdagen en rejäl rockad i bolagets ledningsskikt.

En ny koncernledningsgrupp ersätter Ericssons tidigare tudelade modell med en koncernledning och en global ledningsgrupp, enligt Börje Ekholms nya plan som gäller från den 1 april i år.

De geografiska regionerna slås ihop till fem marknadsområden och affärsenheterna till tre affärsområden: Networks, Digital Services samt Managed Services.

För de tidigare affärsenheterna Media och för molntjänster ska Ericsson "överväga strategiska möjligheter", och cheferna för respektive enhet petas från ledningsgruppen.

Det meddelar Börje Ekholm på tisdagen.

Ny chef för det centrala affärsområdet Networks blir Fredrik Jejdling, som närmast kommer från chefsposten inom Network Services.

Ulf Ewaldsson, i dag chef för koncernfunktionen Strategy & Technology, blir chef för det nya affärsområdet Digital Services.

Peter Laurin, för närvarande chef för regionen Nordeuropa och Centralasien, blir chef för affärsområdet Managed Services.

Här är övriga koncernledningen, enligt Börje Ekholms plan:

 • Marknadsområde Nordamerika – Rima Qureshi, Senior Vice President, för närvarande chef för region Nordamerika.
 • Marknadsområde Europa och Latinamerika – Arun Bansal, Senior Vice President, för närvarande chef för affärsenheten Network Products.
 • Marknadsområde Mellanöstern & Afrika – Rafiah Ibrahim, Senior Vice President, för närvarande chef för regionen Mellanöstern.
 • Marknadsområde Nordöstra Asien – Chris Houghton, Senior Vice President, för närvarande chef för regionen Nordöstra Asien.
 • Marknadsområde Sydöstra Asien, Oceanien & Indien – Nunzio Mirtillo, Senior Vice President, för närvarande chef för regionen Medelhavsområdet.
 • Technology & Emerging Business – Niklas Heuveldop, Senior Vice President, för närvarande chef för koncernfunktionen Sales.
 • Finance & Common Functions – Carl Mellander, Senior Vice President, för närvarande tillförordnad chef för koncernfunktionen Finance & Common Functions.
 • Human Resources – MajBritt Arfert, Senior Vice President, för närvarande tillförordnad chef för koncernfunktionen Human Resources.
 • Marketing & Communications – Helena Norrman, Senior Vice President, för närvarande i samma roll.
 • Sustainability & Corporate Responsibility – Elaine Weidman-Grunewald, Senior Vice President, för närvarande i samma roll.
 • Legal Affairs – Nina Macpherson, Senior Vice President, för närvarande i samma roll.
 • Rådgivare till vd – Jan Frykhammar, Executive Vice President¸ för närvarande i samma roll.
 • Rådgivare till vd – Magnus Mandersson, Executive Vice President, för närvarande i samma roll.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?