1515

Ericsson-friaren Cisco öppnar för storköp

Den amerikanska teknikjätten Cisco Systems kommer att överväga större strategiska förvärv. Det signalerar en ny offensiv från bolaget som ryktats vara suget på att köpa Ericsson.

Ciscos vd Chuck Robbins och nye Ericsson-chefen Börje Ekholm.
Ciscos vd Chuck Robbins och nye Ericsson-chefen Börje Ekholm.Bild:TT

Ciscos vd Chuck Robbins öppnade i en intervju med Financial Times på onsdagskvällen för nya, stora bolagsköp.

"Vi är öppna för förvärv som ger bränsle åt vår strategiska tillväxt", sa han till FT.

På frågan om han menade mycket större affärer än vad Cisco tidigare har gjort, svarade han att han "inte utesluter något".

Förvärv har kommit tillbaka på Ciscos agenda i takt med att Chuck Robbins, som tog över som vd för ett och ett halvt år sedan, försökt att skifta affärsmodellen mer mot verksamheter med högre marginal och mer mjukvara.

I förra månaden presenterade han bolagets största förvärv på fem år, i och med köpet av App Dynamics för 3,7 miljarder dollar.

Ericsson och Cisco tecknade i slutet av 2015 ett globalt affärs- och teknologipartnerskap med varandra kring nätverksteknologi.

I samband med det uppgav källor för Dagens industri att Cisco under en längre tid hade velat köpa Ericsson. Ericsson tillbakavisade då uppgifterna om att Cisco skulle ha visat intresse för att förvärva det svenska bolaget.

Sannolikheten för att Cisco nu skulle vara intresserat av att köpa Ericsson är emellertid svårbedömd, menar en analytiker som dock resonerar lite kring uppgifterna:

"Det kan ju vara så att bolagen har upptäckt att samarbetet fungerar bättre än vad de trodde att det skulle göra", säger analytikern och tillägger att ett förvärv eller samgående också kan ses som ett möjligt sätt att svara mot en allt hårdare konkurrens från kinesiska Huawei.

Att nya skatteregler i USA är på tapeten talar dock emot att Cisco skulle vilja göra ett större förvärv utanför USA i stället för att utnyttja eventuella skattelättnader för att ta hem pengar från utlandet, menar analytikern.

Vid 11-tiden hade Ericsson stigit med 2,9 procent på Stockholmsbörsen och hade därmed återhämtat den tidigare nedgången för aktien i år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?