1515
Annons

Ericsson delar ut - trots kritik

Ericsson backar inte från utdelningen på drygt 5 miljarder kronor - styrelsen drev igenom sitt förslag på årsstämman.

”Med tanke på vår starka balansräkning känner vi ändå att vi kan fortsätta med den här utdelningen”, sa telekomjättens ordförande Ronnie Leten.

På tisdagen genomförde Ericsson ERIC B +1,82% Dagens utveckling sin krympta bolagsstämma på en glest befolkad Kistamässa.

Varken ordförande Ronnie Leten eller vd Börje Ekholm var på plats, utan deltog via videolänk, precis som vice ordförande Jacob Wallenberg från ena huvudägaren Investor.

Den mest inflytelselika ägarrepresentanten som närvarade fysiskt var därmed Helena Stjernholm, vd för den andra huvudägaren Industrivärden.

Tillsammans kontrollerar Investor och Industrivärden nästan 38 procent av rösterna.

Ericsson hade uppmanat sina många små aktieägare att i möjligaste mån stanna hemma och rösta genom ombud.

Totalt deltog 70 procent av rösterna, men bara drygt 51 procent av kapitalet.

Inför stämman hängde framför allt en fråga i luften: skulle verkligen Ericsson gå vidare med styrelsens förslag om utdelning på totalt 5 miljarder kronor trots den osäkerhet som Coronakrisen har skapat?

Andra storbolag som klädjätten H&M och lastvagnskoncernen Volvo har helt eller delvis skrotat årets utdelning.

”I ljuset av att politikerna har skramlat med vapnen och sagt att bolag som lämnar utdelning inte kan räkna med någon statlig support om det går illa skulle jag vilja att styrelsens ordförande utvecklar hur styrelsen resonerar”, begärde småspararnas intresseförening Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.

”Utdelningen är 5 miljarder. Om man tittar på balansräkningen i dag är den stark med en nettokassa på 34 miljarder kronor. Med tanke på vår starka balansräkning känner vi ändå att vi kan fortsätta med den här utdelningen”, svarade Ronnie Leten, Ericssons ordförande.

Stämman klubbade även igenom beslutet, vilket innebär att 1,50 kronor per aktie delas ut.

Förra året var utdelningen en tredjedel mindre, 1 krona per aktie.

Som Di tidigare har berättat har Ericssons nettokassa krympt ända sedan 2002, då bolaget tog in 30 miljarder i en avgörande nyemission.

Från 64 miljarder efter krisemissionen var nettokassan vid senaste rapporterade kvartalet 34,5 miljarder kronor.

En förklaring till att Ericsson går vidare med utdelningen var att vd Börje Ekholm i ett förinspelat tal sa att telekomleverantören ännu inte drabbats i någon större omfattning av Coronakrisens ekonomiska konsekvenser.

”Vi har hittills inte sett någon betydande påverkan på vår affär. Men när flera av världens ekonomier är i en oerhört tuff sits så utgår vi ifrån, och planerar för, att vi kommer att påverkas, och då att vi kan vidta åtgärder om så behövs”, sa han.

Bolaget var dock ett av de första att reagera på virusets spridning, och ställde den 7 februari in sin medverkan på branschens största mässa, Mobile World Congress i Barcelona.

Vidare, berättade Börje Ekholm, har Ericsson ställt in alla evenemang och mässor till mitten av juni, och mer än 90 procent av de anställda i Sverige arbetar hemifrån:

”Coronaviruset kommer att fortsätta påverka oss alla under lång tid framöver.”

Jätteprojekt i Skåne stoppas – mitt i elkrisen

Ansökningarna om att få bygga storskalig elproduktion genom nya solparker i södra Sverige ökar i rekordfart, men utbyggnaden har stött på patrull. Mitt i elkrisen har Länsstyrelsen i Skåne stoppat och tagit juridisk strid mot flera stora projekt med hänvisning till att livsmedelsförsörjningen är viktigare än ny elproduktion.

Peter Braun, projektchef European Energy.
Peter Braun, projektchef European Energy.

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera