1515

Ericsson delar ut 5 miljarder – trots kritiken

Ericsson backar inte från utdelningen på drygt 5 miljarder kronor - styrelsen drev igenom sitt förslag på årsstämman.

”Med tanke på vår starka balansräkning känner vi ändå att vi kan fortsätta med den här utdelningen”, sa telekomjättens ordförande Ronnie Leten.

Helena Stjernholm, vd för Industrivärden och vice ordförande i Ericsson, var en av få i styrelsen som deltog på Ericssons stämma i Kistamässan.
Helena Stjernholm, vd för Industrivärden och vice ordförande i Ericsson, var en av få i styrelsen som deltog på Ericssons stämma i Kistamässan.Foto:Jesper Frisk

På tisdagen genomförde Ericsson ERIC B -2,91% Dagens utveckling sin krympta bolagsstämma på en glest befolkad Kistamässa.

Varken ordförande Ronnie Leten eller vd Börje Ekholm var på plats, utan deltog via videolänk, precis som vice ordförande Jacob Wallenberg från ena huvudägaren Investor.

Den mest inflytelselika ägarrepresentanten som närvarade fysiskt var därmed Helena Stjernholm, vd för den andra huvudägaren Industrivärden.

Tillsammans kontrollerar Investor och Industrivärden nästan 38 procent av rösterna.

Ericsson hade uppmanat sina många små aktieägare att i möjligaste mån stanna hemma och rösta genom ombud.

Totalt deltog 70 procent av rösterna, men bara drygt 51 procent av kapitalet.

Inför stämman hängde framför allt en fråga i luften: skulle verkligen Ericsson gå vidare med styrelsens förslag om utdelning på totalt 5 miljarder kronor trots den osäkerhet som Coronakrisen har skapat?

Andra storbolag som klädjätten H&M och lastvagnskoncernen Volvo har helt eller delvis skrotat årets utdelning.

”I ljuset av att politikerna har skramlat med vapnen och sagt att bolag som lämnar utdelning inte kan räkna med någon statlig support om det går illa skulle jag vilja att styrelsens ordförande utvecklar hur styrelsen resonerar”, begärde småspararnas intresseförening Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton.

”Utdelningen är 5 miljarder. Om man tittar på balansräkningen i dag är den stark med en nettokassa på 34 miljarder kronor. Med tanke på vår starka balansräkning känner vi ändå att vi kan fortsätta med den här utdelningen”, svarade Ronnie Leten, Ericssons ordförande.

Stämman klubbade även igenom beslutet, vilket innebär att 1,50 kronor per aktie delas ut. Förra året var utdelningen en tredjedel mindre, 1 krona per aktie.

Di:s Andreas Cervenka: Ericsson utmanar politikerna

Som Di tidigare har berättat har Ericssons nettokassa krympt ända sedan 2002, då bolaget tog in 30 miljarder i en avgörande nyemission.

Från 64 miljarder efter krisemissionen var nettokassan vid senaste rapporterade kvartalet 34,5 miljarder kronor.

En förklaring till att Ericsson går vidare med utdelningen var att vd Börje Ekholm i ett förinspelat tal sa att telekomleverantören ännu inte drabbats i någon större omfattning av coronakrisens ekonomiska konsekvenser.

”Vi har hittills inte sett någon betydande påverkan på vår affär. Men när flera av världens ekonomier är i en oerhört tuff sits så utgår vi ifrån, och planerar för, att vi kommer att påverkas, och då att vi kan vidta åtgärder om så behövs”, sa han.

Bolaget var dock ett av de första att reagera på virusets spridning, och ställde den 7 februari in sin medverkan på branschens största mässa, Mobile World Congress i Barcelona.

Vidare, berättade Börje Ekholm, har Ericsson ställt in alla evenemang och mässor till mitten av juni, och mer än 90 procent av de anställda i Sverige arbetar hemifrån:

”Coronaviruset kommer att fortsätta påverka oss alla under lång tid framöver.”


Innehåll från SmartReturAnnons

Endast miljön och slutresultatet bryr sig om smart logistik

Vi revolutionerar pallbranschen, säger Markus Jakobsson, Sales Director SmartRetur.
Vi revolutionerar pallbranschen, säger Markus Jakobsson, Sales Director SmartRetur.

Vi tänker inte på det, men allt som transporteras vare sig det är mat, kläder eller möbler transporteras på en pall. Pallar som butiker inte alltid har ett system för att ta hand om. Lösningen är återanvändning och smart teknologi som gör returlogistiken mer transparent, effektiv, lönsam och miljövänlig.

Det rätta namnet på pallar är lastbärare och en vanlig träpall kan användas flera gånger. Den europeiska standardpallen kallas Europall, är gjord av trä och som importland har Sverige ett stort inflöde av dessa pallar.

– Branschen förändras snabbt, fokus på återanvändning snarare än återvinning växer. Marginalerna kommer inte att förbättras för vare sig industrin eller handeln, och hela den internationella leveranskedjan kommer att effektiviseras allt mer, säger Markus Jakobsson Sales Director SmartRetur. 

Linjär modell fungerar inte

Träpallarna är vanligtvis prissatta i leveransen, så handlarna kan använda dem som de vill. Eftersom butikerna inte har några system för att hantera stora mängder tenderar pallarna att ligga och ta plats bakom butikerna.

– Det här ger möjlighet för vissa pallhandlare att tjäna svarta pengar på att ta bort pallarna. Men det är inte hållbart vare sig ekonomiskt eller miljömässigt då upp till 40 procent av alla träpallar kastas i en sådan linjär, ekonomisk modell, förklarar Markus Jakobsson.

Cirkulär ekonomi i praktiken

Lösningen är återanvändning, eller en cirkulär ekonomimodell, där SmartRetur är ledande i Norden, säger Markus Jakobsson, 

– Det innebär att butikskedjorna hyr pallar som lagras, hämtas, repareras och kompletteras vid behov av uthyraren. Årstider och andra fluktuationer är därmed lättare att jämna ut och det blir stordriftsfördelar när flera spelare går samman hos SmartRetur. Det ger en smidig och mer kostnadseffektiv lösning. Smart Retur var först i Norden med att erbjuda en sådan slinga för Europall och revolutionerade därmed ”bakgårdsverksamheten” nästan över en natt. Idag ser vi till att hela 98 procent av lastpallarna återanvänds.

Varför är det smartare?

Återanvändning lönar sig då det är billigare att låta SmartRetur reparera en skadad träpall än att slänga den och köpa en ny. Företaget har ett IT -system som fungerar som bankkonto där kunderna kan se hur många pallar de har och i vilket skick de är i. Där kan de även köpa eller sälja pallar.

– Du kan sätta in pallar i Norge och ta ut dem i Sverige. Vi ser till att all transport är optimerad, så att bilarna inte kör tomma, det är en enorm miljöfördel som vi också rapporterar till våra kunder.

Framtiden är en plastpall

I Norge och Sverige har dagligvaruhandeln börjat använda en plastpall som håller längre än träpallarna. SmartRetur har implementerat plastpallen i Danmark.

– Vår plastpall är mer miljövänlig och ekonomisk, vi vet att det är en pallkvalitet som kommer att passa i många branscher. En plastpall håller 15–20 år, att jämföra med en träpall som håller 1-3 år. Vår lösning ser till att plastpallen går mellan grossister, lager och butiker i en helt sluten slinga som ger 100 procent kontroll, effektiviteten ökar och kostnaderna minskar, avslutar Markus Jakobsson.

Om SmartRetur

Vi tror att det bara är genom återanvändning och smart teknologi som vi kan göra returlogistiken mer transparent för våra kunder och samhället i stort. SmartRetur grundades 2001 i Norge och har även verksamhet i Danmark och Sverige. Totalt har vi 14 effektiva lager, 7 i Sverige. Vi hanterar cirka 15 miljoner enheter per år och vår omsättning 2021 uppskattas till 50 miljoner euro.  

www.smartretur.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SmartRetur och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?