Annons

Erdogan-vänlig kandidat vinner val i norra Cypern

Turkietstödda kandidaten Ersin Tatar segrar i presidentvalet i den internationellt icke erkända utbrytarregionen på norra delen av Cypern.

Tatar får 51,7 procent av rösterna i den andra och avgörande valomgången, uppger medier.

Ersin Tatar, segrare i presidentvalet i den internationellt icke erkända utbrytarregionen på norra delen av Cypern.
Ersin Tatar, segrare i presidentvalet i den internationellt icke erkända utbrytarregionen på norra delen av Cypern.Foto:Nedim Enginsoy/TT

Tatar står regeringen i Ankara nära, och förordades av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan inför valet.

Ankara välkomnade resultatet mycket kort tid efter det att Tatars seger stod klar.

Tatar har tidigare varit utnämnd premiärminister i utbrytardelen på norra Cypern, vars status som stat bara har erkänts av Turkiet. Han förespråkar en tvåstatslösning för ön.

Tatar besegrade sittande president Mustafa Akinci i den andra och avgörande valomgången. Akinci anses vara mer öppen för att försöka förhandla fram en lösning för den delade ön.

Försöken att återförena Cypern har pågått sedan 1974, då en grekiskstödd militärkupp på ön fick som följd att Turkiet invaderade Cyperns norra delar.

Den grekcypriotiska sydliga delen med sin internationellt erkända regering i Nicosia företräder hela Cypern i EU.

Den turkcypriotiska delen i norr ses av Grekland som ockuperad.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?