Annons

Erdogan utlyser undantagstillstånd efter kritikstorm

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har utlyst undantagstillstånd i de tio jordbävningsdrabbade provinserna i landet. Undantagstillståndet ska gälla i tre månader.

Turkiet inför undantagstillstånd i tio jordbävningsdrabbade områden.
Turkiet inför undantagstillstånd i tio jordbävningsdrabbade områden.

”Vi har beslutat om detta för att säkerställa att räddningsarbetet kan utföras snabbt”, säger Erdogan i ett tv-uttalande, enligt AFP.

Under måndagen meddelade den turkiske presidenten även att en veckas landssorg utlysts med anledning av katastrofen.

Beskedet om undantagstillståndet kommer samtidigt som det på sociala medier riktas allt hårdare kritik av den turkiska regeringens hantering av jordbävningen.

Under måndagskvällen fylldes turkiska kretsar på nätet av inlägg från människor som beklagade sig över utebliven hjälp från myndigheterna i just deras städer och orter. Polisen gick då ut och meddelade att alla som behöver hjälp får det.

Under tisdagen greps också fyra personer av turkisk polis med anledning av att de på sociala medier gjort inlägg om jordbävningarna.

Exakt vad personerna har skrivit är oklart, men den turkiska polismyndigheten beskriver inläggen som ”provokativa” och med avsikt att ”orsaka rädsla och panik”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera