Annons

Erdogan till angrepp mot Nato-allierade

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan riktar återigen hård kritik mot de västländer som fördömer offensiven i Syrien.

”Vems sida är ni på? Er Natoallierades eller terroristernas? De kan inte svara”, säger han.

Samtidigt har det kurdiska självstyret i området tagit hjälp av syriska styrkor för att slå tillbaka Turkiet.

Den syriska regimen har skickat styrkor till gränsområdet för att bistå den kurdiskledda SDF-milisen att stoppa Turkiets framryckningar. Regimstyrkorna har gått in i staden Tel Tamer i landets nordöstra delar, rapporterar statliga medier.

Styrkorna ska också hjälpa till i försöken att återta de områden som den turkiska militären och deras allierade rebeller redan tagit kontroll över, enligt det kurdiska självstyret.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tror inte att det ska bli några problem i staden Kobane med anledning av de syriska styrkorna, säger han på en pressträff och lägger till att Rysslands president Vladimir Putin har visat en ”positiv inställning”.

Han säger att det inte går att förstå anledningen till att andra Natoländer kritiserar Turkiets offensiv.

”Jag tänker att det är för att Turkiet är det enda Natolandet som har muslimskt folk? ”säger Erdogan.

Han förnekar också de uppgifter som finns om att IS-anhängare har flytt i samband med militäroffensiven.

 

Samarbetet med Bashar al-Assads regim innebär ett betydande skifte i kurdernas allianser. Överenskommelsen slöts sedan man nyligen förlorade det militära skyddet från amerikanska styrkor, vars tillbakadragande från gränsområdena i förra veckan möjliggjorde den turkiska offensiven.

Det är oklart vad den syriska regimen och dess ryska allierade kommer att få i utbyte för att hjälpa kurderna. Än så länge gäller överenskommelsen enbart militära frågor, politiska spörsmål kommer att diskuteras senare, säger Badran Jia Kurd, företrädare för det kurdiska självstyret, till Reuters.

Men det kurdiskledda SDF:s befälhavare Mazloum Abdi talar om ”smärtsamma kompromisser” i en artikel på tidskriften Foreign Policys sajt.

”Vi litar inte på deras löften. I ärlighetens namn är det svårt att veta vem vi kan lita på”, skriver Mazloum Abdi.

”Men om vi måste välja mellan kompromisser och folkmord kommer vi säkerligen att välja vårt folks överlevnad”.

Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien har hittills lämnats i fred av regimen i Damaskus, som varit upptagen med att bekämpa rebeller i resten av Syrien.

Mazloum Abdi beklagar även att SDF, på Washingtons begäran, tidigare gått med på att dra sig tillbaka från vissa positioner vid gränsen mot Turkiet som ett tecken på att man inte utgjorde ett hot mot Turkiet.

”Turkiet skulle inte kunna attackera oss så länge som USA:s regering stod vid sitt ord”, skriver befälhavaren, och frågar sig om USA fortfarande är att räkna som en allierad.

USA förbereder sig samtidigt på att dra tillbaka nästan samtliga sina runt 1 000 soldater från Syrien. Beslutet fattades sedan Turkiet börjat rycka längre in i Syrien, säger USA:s försvarsminister Mark Esper.

Enligt uppgifter till Reuters ska de flesta av de amerikanska soldaterna vara ute ur området inom några dagar.

Turkiets offensiv kommer att pågå längs med en frontlinje som sträcker sig från staden Kobane i väster till Hasaka i öster, och tre mil in i landet, säger president Recep Tayyip Erdogan.

Landets militär och den allierade milisgruppen Syriens nationella armé (SNA) rapporteras nu ha tagit kontroll över staden Tal Abyad samt den viktiga motorvägen M4 i norra Syrien.

Strider tycks fortfarande pågå om staden Ras al-Ayn.

Över 130 000 människor har flytt sina hem sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv i nordöstra Syrien. FN:s samordningsorgan för nödhjälp OCHA varnar för att antalet flyktingar kan stiga till 400 000.

De flesta flyktingarna har hittills kunnat söka skydd hos släktingar eller vänner, men antalet som inte har någonstans att ta vägen ökar.

Minst 60 civila har dödats på den syriska sidan om gränsen under offensiven, medan 18 civila på den turkiska sidan rapporteras ha fallit offer för kurdiska motattacker.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?