1515

Erdogan till angrepp mot Nato-allierade

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan riktar återigen hård kritik mot de västländer som fördömer offensiven i Syrien.

”Vems sida är ni på? Er Natoallierades eller terroristernas? De kan inte svara”, säger han.

Samtidigt har det kurdiska självstyret i området tagit hjälp av syriska styrkor för att slå tillbaka Turkiet.

Den syriska regimen har skickat styrkor till gränsområdet för att bistå den kurdiskledda SDF-milisen att stoppa Turkiets framryckningar. Regimstyrkorna har gått in i staden Tel Tamer i landets nordöstra delar, rapporterar statliga medier.

Styrkorna ska också hjälpa till i försöken att återta de områden som den turkiska militären och deras allierade rebeller redan tagit kontroll över, enligt det kurdiska självstyret.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tror inte att det ska bli några problem i staden Kobane med anledning av de syriska styrkorna, säger han på en pressträff och lägger till att Rysslands president Vladimir Putin har visat en ”positiv inställning”.

Han säger att det inte går att förstå anledningen till att andra Natoländer kritiserar Turkiets offensiv.

”Jag tänker att det är för att Turkiet är det enda Natolandet som har muslimskt folk? ”säger Erdogan.

Han förnekar också de uppgifter som finns om att IS-anhängare har flytt i samband med militäroffensiven.

 

Samarbetet med Bashar al-Assads regim innebär ett betydande skifte i kurdernas allianser. Överenskommelsen slöts sedan man nyligen förlorade det militära skyddet från amerikanska styrkor, vars tillbakadragande från gränsområdena i förra veckan möjliggjorde den turkiska offensiven.

Det är oklart vad den syriska regimen och dess ryska allierade kommer att få i utbyte för att hjälpa kurderna. Än så länge gäller överenskommelsen enbart militära frågor, politiska spörsmål kommer att diskuteras senare, säger Badran Jia Kurd, företrädare för det kurdiska självstyret, till Reuters.

Men det kurdiskledda SDF:s befälhavare Mazloum Abdi talar om ”smärtsamma kompromisser” i en artikel på tidskriften Foreign Policys sajt.

”Vi litar inte på deras löften. I ärlighetens namn är det svårt att veta vem vi kan lita på”, skriver Mazloum Abdi.

”Men om vi måste välja mellan kompromisser och folkmord kommer vi säkerligen att välja vårt folks överlevnad”.

Det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien har hittills lämnats i fred av regimen i Damaskus, som varit upptagen med att bekämpa rebeller i resten av Syrien.

Mazloum Abdi beklagar även att SDF, på Washingtons begäran, tidigare gått med på att dra sig tillbaka från vissa positioner vid gränsen mot Turkiet som ett tecken på att man inte utgjorde ett hot mot Turkiet.

”Turkiet skulle inte kunna attackera oss så länge som USA:s regering stod vid sitt ord”, skriver befälhavaren, och frågar sig om USA fortfarande är att räkna som en allierad.

USA förbereder sig samtidigt på att dra tillbaka nästan samtliga sina runt 1 000 soldater från Syrien. Beslutet fattades sedan Turkiet börjat rycka längre in i Syrien, säger USA:s försvarsminister Mark Esper.

Enligt uppgifter till Reuters ska de flesta av de amerikanska soldaterna vara ute ur området inom några dagar.

Turkiets offensiv kommer att pågå längs med en frontlinje som sträcker sig från staden Kobane i väster till Hasaka i öster, och tre mil in i landet, säger president Recep Tayyip Erdogan.

Landets militär och den allierade milisgruppen Syriens nationella armé (SNA) rapporteras nu ha tagit kontroll över staden Tal Abyad samt den viktiga motorvägen M4 i norra Syrien.

Strider tycks fortfarande pågå om staden Ras al-Ayn.

Över 130 000 människor har flytt sina hem sedan Turkiet inledde sin militäroffensiv i nordöstra Syrien. FN:s samordningsorgan för nödhjälp OCHA varnar för att antalet flyktingar kan stiga till 400 000.

De flesta flyktingarna har hittills kunnat söka skydd hos släktingar eller vänner, men antalet som inte har någonstans att ta vägen ökar.

Minst 60 civila har dödats på den syriska sidan om gränsen under offensiven, medan 18 civila på den turkiska sidan rapporteras ha fallit offer för kurdiska motattacker.


Innehåll från NetsmartAnnons

Mötestrender: Demokratiska möten – alla ska kunna delta på samma villkor

Fler digitala möten kan spara stora pengar åt företagen, med lägre kostnader för tjänsteresor och mindre stress. Men nya hybrida mötesformer innebär samtidigt en teknisk utmaning för många bolag och deras anställda.

– Vi vill att det ska vara enkelt. Det är viktigt att få med sig alla oavsett grad av teknikintresse, säger Ronnie Gran produktspecialist på Netsmart, distributör av interaktiva produkter till företag, organisationer och skolor.

Läs mer om framtidens ljudlösningar

Du loggar in på ett digitalt möte, men helt plötsligt försvinner ljudet. Känner du igen dig? Det tar både tid och energi att lösa teknikproblem, men det finns en lösning. Om du har rätt verktyg kan du både undvika strul – och se till att allas röster blir hörda under mötet. Netsmarts expert Ronnie Gran reder ut alla frågetecken kring framtidens möten.

– Alla behöver bra utrustning. Ju mer vi använder tekniken desto mer blir vi medvetna om hur viktigt det är med bra ljud och bild. Allt pappersprassel, kaffekoppar, folk som pratar i mun på varandra – nu är det viktigare än någonsin att ha rätt verktyg, säger han.

Ronnie Gran får ofta frågan hur man kan få mötena så givande som möjligt när några deltar på plats, och andra hemifrån. Han berättar att framtidens arbetssätt redan är här.

– Tänk dig att du istället för de vanliga mikrofonerna, sladdarna och allt sånt har 8 192 virtuella mikrofonpunkter utspridda i hela rummet. Dessa mikrofoner anpassar sig automatiskt efter antalet personer som pratar, oavsett var de befinner sig i rummet och filtrerar även bort distraherande bakgrundsljud, säger han.

Netsmarts lösningar är dessutom helt plattformsoberoende och integrerar med alla vanliga konferensmjukvaror som till exempel Microsoft Teams, Google Meet, Zoom, Cisco och Skype. Den väggmonterade mikrofonlösningen gör att du slipper både sladdar och fjärrkontroller.

– Den stora fördelen, förutom att ljudet blir så himla bra, är att det är enkelt att koppla in och använda. Många hör av sig och berättar att de inte trodde att det skulle vara så enkelt, säger han.

Ronnie Gran berättar om en av deras kunder som hade för låg ljudnivå under sina digitala möten.

– Det var ett stort finansinstitut, och när det handlar om pengar och siffror kan det bli stora problem om mottagaren inte riktigt hör vad den andra säger. De provade att montera in en Nureva HDL300 i ett av sina rum och för dem var det som natt och dag. Det blev en enorm skillnad – och ger en helt annan trygghet och säkerhet, säger han.

Boka live-demo 

 

Mer från Netsmart

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Netsmart och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?