1515
Annons

Erdogan: Syrien måste backa inom två veckor

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har diskuterat möjligheterna att snarast möjligt få slut på striderna i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien med sin amerikanske kollega Donald Trump.

Erdogan kräver att de syriska styrkorna backar – men Ryssland ser regimens seger i området som ”oundviklig”.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto:AP

Enligt ett uttalande från det turkiska presidentkansliet på lördagen underströk Erdogan under telefonsamtalet med Trump att den syriska regimens ”senaste attacker är oacceptabla”.

Under den senaste offensiven som regimstyrkorna och deras ryska allierade satt in mot jihadistgrupper och andra rebeller har hundratals civila dödats och enligt FN har cirka 800.000 drivits på flykt.

Turkiet, som stödjer olika rebellgrupper, har efter en överenskommelse med Ryssland 2018 tolv observationsposter i området. Dödliga strider har utbrutit mot regimstyrkorna med följden att Ankara har skickat in förstärkningar.

Under lördagen klargjorde Erdogan också att den syriska regeringen har två veckor på sig att uppfylla hans krav, annars hotar mer våldsamheter.

”Lösningen i Idlib är att regimen drar sig tillbaka till gränserna i överenskommelsen. Annars kommer vi att hantera det före utgången av februari”, sade han.

Erdogan sade också att han föredrar att lösa frågan tillsammans med ”våra vänner” men också att Turkiet inte kommer att vila innan regimens grymheter stoppats.

Spänningarna har ökat även mellan Ankara och Moskva men Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu sade på lördagen att relationerna mellan länderna inte bör påverkas av meningsskiljaktigheterna.

Cavusoglu träffade under dagen sin ryske kollega Sergej Lavrov vid den säkerhetspolitiska konferensen i München – och ryssen låter säker på utgången av striderna i nordvästra Syrien.

”Segern över terrorister är oundviklig”, säger Lavrov.


Dags att sluta med viskleken på aktieforum

Antalet aktieägare i Sverige har under de senaste åren vuxit explosionsartat. Att börsintresset ökar är positivt – men för många har aktier blivit något helt annat än en långsiktig sparform.

I spåren av det enastående börsåret 2019 har tillströmningen av nya aktieägare ökat lavinartat. 2021 hittade ytterligare 270.000 aktieägare till Stockholmsbörsen, fler än under rekordåret 2020, enligt Euroclears årliga rapport ”Aktieägandet i Sverige”. Detta kan sättas i relation till att siffran mellan sista december 2017 och 2019 var 60.000 nya ägare.

Tillströmningen av nya aktieägare har resulterat i en ökad efterfrågan på aktietips. Det tisslas och tasslas runt om i stugorna i landet. Många har även vänt sig till sociala medier. Facebookgruppen Aktieraketer har 140.000 medlemmar och Instagramprofilen ”100miljonernsmannen” har 220.000 följare. Listan på aktieinfluerare och forum för aktietips kan göras lång.

Ofta saknas en diskussion om värdering och risker. I stället målar man endast upp en bild kring framtida möjligheter. Ett annat problem med sociala medier är att aktierna som rekommenderas är de som är i ropet och har många ägare. Det är så följarna hittar en gemenskap och så framgångar nås på sociala medier. Receptet för att lyckas på aktiemarknaden är dock sällan att göra precis som alla andra. Speciellt om bolaget vars aktier man köper inte har en bevisad affärsmodell, så kallade förhoppningsbolag.

Det är främst män som lockas till förhoppningsbolagens gemenskap. Bolag som Azelio, Kancera och Minesto har varit populära bland männen de senaste åren. Samtliga har haft stora uppgångar och fall, men totala antalet ägare ökar fortsatt enligt Holdings ägardatatjänst. Bland männens nya favoriter under 2021 hittar vi kryptobolaget Arcane Crypto, covid-diagnostikbolaget Aegirbio och hematologibolaget Oncopeptides. De två förstnämnda har rasat över 75 procent i år medan Oncopeptides rusat 180 procent.

Någonstans här börjar man fundera över vilket fokus de svenska spararna egentligen har. Kan det verkligen vara så att 30.000 privatpersoner under det senaste året fått ett nytt brinnande intresse för svårbehandlade hematologiska sjukdomar?

Den senaste veckans budtrassel och efterföljande konkursvarning i bränslecellsbolaget Myfc är ett tydligt exempel på när tusentals aktieägare ignorerat alla varningsklockor och klamrat sig fast vid en aktie – trots att den rasat 99 procent.

Även om vi sett stora nedgångar i många aktier så är rasrisken i förhoppningsbolag alltid stor. För många sparare är det dags att börja fokusera på att inte förlora pengar på sina investeringar och sluta leka viskleken med låtsaskompisar på internet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?