1515

Erdogan: Syrien måste backa inom två veckor

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har diskuterat möjligheterna att snarast möjligt få slut på striderna i Idlibprovinsen i nordvästra Syrien med sin amerikanske kollega Donald Trump.

Erdogan kräver att de syriska styrkorna backar – men Ryssland ser regimens seger i området som ”oundviklig”.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto:AP

Enligt ett uttalande från det turkiska presidentkansliet på lördagen underströk Erdogan under telefonsamtalet med Trump att den syriska regimens ”senaste attacker är oacceptabla”.

Under den senaste offensiven som regimstyrkorna och deras ryska allierade satt in mot jihadistgrupper och andra rebeller har hundratals civila dödats och enligt FN har cirka 800.000 drivits på flykt.

Turkiet, som stödjer olika rebellgrupper, har efter en överenskommelse med Ryssland 2018 tolv observationsposter i området. Dödliga strider har utbrutit mot regimstyrkorna med följden att Ankara har skickat in förstärkningar.

Under lördagen klargjorde Erdogan också att den syriska regeringen har två veckor på sig att uppfylla hans krav, annars hotar mer våldsamheter.

”Lösningen i Idlib är att regimen drar sig tillbaka till gränserna i överenskommelsen. Annars kommer vi att hantera det före utgången av februari”, sade han.

Erdogan sade också att han föredrar att lösa frågan tillsammans med ”våra vänner” men också att Turkiet inte kommer att vila innan regimens grymheter stoppats.

Spänningarna har ökat även mellan Ankara och Moskva men Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu sade på lördagen att relationerna mellan länderna inte bör påverkas av meningsskiljaktigheterna.

Cavusoglu träffade under dagen sin ryske kollega Sergej Lavrov vid den säkerhetspolitiska konferensen i München – och ryssen låter säker på utgången av striderna i nordvästra Syrien.

”Segern över terrorister är oundviklig”, säger Lavrov.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?