1515
Annons

Erdogan: Samtalen med Sverige inte upp till ”önskad nivå”

De samtal som ägde rum tidigare i veckan med en svensk och en finländsk delegation i Ankara om ländernas Natoansökningar nådde inte upp till ”önskad nivå”, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, rapporterar den turkiska statliga nyhetsbyrån Anatolia.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.Foto:Burhan Ozbilici

Sent på lördagen sade Erdogan till journalister efter en resa till Azerbajdzjan att ”olyckligtvis har de samtal som hållits mellan vår delegation och Finland och Sverige inte nått upp till önskad nivå”.

Enligt Erdogan har Sverige och Finland haft förväntningar på samtalen men att länderna inte har tagit de nödvändiga stegen för att möta Turkiets krav och tryckte på att ”terrorister fortsätter att gå runt på Stockholms gator och att Sverige försvarar dem med sin egen polis”.

”Vi kan inte återupprepa de misstag som vi har begått tidigare genom att släppa in länder som omfamnar och göder terrorister i Nato, som är en säkerhetsorganisation”, fortsatte Erdogan enligt nyhetsbyrån.

Turkiet har motsatt sig att stödja en svensk och en finländsk Natoansökan och hävdar bland annat att de nordiska länderna stöttar organisationer med koppling till PKK.


Damberg till företagen: ”Får inte passa på att smyghöja priserna”

VISBY. Finansminister Mikael Damberg manar till ansvar i finanspolitiken för att bekämpa inflationen, men även företagen måste agera och bör inte dra upp vinstmarginalerna, anser han.

”Jag tror att de kommer att bli synade om det visar sig att de har passat på under den här inflationsekonomin”, säger finansministern i en intervju med Di.

Finansminister Mikael Damberg (S).
Finansminister Mikael Damberg (S).Foto:Jack Mikrut

Finansministern har precis avslutat sitt ekonomiskpolitiska seminarium under Almedalsveckan.

Inflationen är huvudtemat och Mikael Damberg (S) varnar för en tuff tid framgent. Inflationstakten ska bekämpas och nu måste politiken ta ansvar, förmanar han. Finanspolitiken får inte elda på inflationen.

”Vi bör gå från en underskottsekonomi kopplad till pandemin till en överskottsekonomi nästa år, så att finanspolitiken inte motverkar penningpolitiken”, säger Mikael Damberg i en intervju med Di.

Förutom politiken måste även arbetsmarknadens parter ta ansvar i avtalsrörelsen och finansministern anser att företagen inte bör höja priserna utan rimlig täckning för sådana höjningar.

”De får inte passa på att smyghöja priserna fast man inte har en absolut nödvändighet av att göra det. Gör man det för brett, då riskerar det att dra upp inflationen. Då får vi högre räntor och då förlorar alla på det. Om alla parter nu tar sitt ansvar så tror jag att vi lättare kommer ner i en mer normaliserad inflationstakt och kommer ur den här krisen”, säger Mikael Damberg.

Ska företagen nagga på vinstmarginalen?
”Det är snarare så att de inte ska dra upp sin vinstmarginal i det här läget. Det skulle vara väldigt konstigt. Jag tror inte att medborgarna skulle förstå varför vinstmarginalerna dramatiskt skulle öka i ett läge där vi har väldigt hög inflation. Företag måste fatta sina egna beslut, men jag tror att de kommer att bli synade om det visar sig att de har passat på under den här inflationsekonomin.”

Di har tidigare rapporterat om att flera bedömningar, bland annat från finansministerns eget departement, visar att statsskulden sjunker ner till nivåer under skuldankaret eller omkring ankarets nedre del.

Det innebär att pengar finns att använda. Samtidigt som Mikael Damberg manar till besinning i finanspolitiken, ser han behov av stora investeringar. Det rör sig främst om satsningar i välfärd, rättsväsende, polis och försvar.

Att stötta de som får svårast att klara av inflationens effekter finns också på agendan.

Mikael Damberg vill att Sverige lämnar överskottsmålet och går över till ett balansmål eftersom investeringarna är omfattande.

Men även den så kallade beredskapsskatten ligger kvar i finansieringsplanen.

”Det är också rimligt att de med de absolut högsta inkomsterna är med och betalar när vi gör en sådan här beredskapshöjande åtgärd för Sverige som är väldigt kostsam. Annars är risken att det kommer bli de äldre och sjuka som får betala för kalaset”, säger finansministern.

Moderaterna gick på måndagen ut med löftet om ett skattehöjarstopp. M fick snabbt uppbackning av såväl KD, L och SD som C.

Mikael Damberg säger att draget från M är ”desperat” eftersom S inte har några planer på att höja skatterna just nu, men framgent kan det bli annorlunda.

”Jag ser inget behov av att höja skatten för vanliga människor nu. Vi är i en inflationsekonomi, folk vänder på kronorna. Däremot vet man aldrig var svensk ekonomi tar vägen och vilka behov som finns framöver. Skatter tas ju ut för att finansiera det som vi gör gemensamt. Skola, sjukvård, äldrevård och försvar till exempel och det måste finansieras”, säger Mikael Damberg.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?