1515
Annons

EQT-talang tar plats på prestigefull Forbes-lista

Elin Bäcklund på riskkapitalbolaget EQT tar plats på affärstidningen Forbes lista ”30 under 30” för unga talanger i kategorin framtidens ledare inom finansindustrin. 

Elin Bäcklund på riskkapitalbolaget EQT
Elin Bäcklund på riskkapitalbolaget EQTFoto:Fotograf Gustav Gräll

Hur känns det?
”Jag blev överraskad när jag fick veta och superhedrad. Jättekul att hamna i en kontext med folk som jag ser upp till och att få räknas in bland väldigt häftiga profiler som Greta Thunberg och grundarna till Voi, som jag känner till väldigt väl.”

Erkännande från Forbes, vad betyder det för dig?
”Sådana här utnämningar är lite speciellt. Det är inte alltid de säger så mycket, men för mig är det viktigt eftersom jag brinner för frågan om förebilder. Jag tycker att det saknas kvinnliga förebilder inom tech och finans och uppskattar att Forbes uppenbarligen ansträngt sig för att hitta en diversifierad blandning kandidater.”

Men det är inte första gången du får en utmärkelse av det här slaget?
”I slutet av studietiden när jag läste teknisk fysik på Lunds tekniska högskola blev jag ”Årets it-tjej”, något som Microsoft stod bakom. Men det här trumfar ju det.”

Din titel på EQT, Deal Engine Lead, vad innebär den?
”Den kan låta lite luddig, men det är efter hur tech-organisationen ser ut på EQT för att tydligt dela in arbetet efter användare och målgrupp för att lösa rätt problem. Vår domän, eller engine som vi kallar det, leder arbetet med forskning och utveckling för hur vi ska ligga i framkant i private equityindustrin, hur vi kan jobba med nya tekniker och på nya sätt.” 

Hur arbetar ni nu i dessa coronatider?
”Vi har suttit hemma och jobbat i två veckor. Jag tycker att det funkar förvånansvärt bra. Det är ju först nu som vi känner på hur viktigt digitalisering och teknisk utveckling är. Den här krisen kommer att driva på det här arbetet ännu mer vilket gör mig glad.”

Något du saknar eller som du gör totalt annorlunda nu när du jobbar hemifrån?
”Största skillnaden är att man glömmer att ta pauser. Det blir lätt intensivt när man inte får några naturliga pauser som att småsnacka med kolleger när man hämtar kaffe.”

Snittarbetstiden för er som blivit utvalda ligger enligt Forbes på 62 timmar i veckan, är det verkligen så?
”Ja, det stämmer nog ganska bra. Men det är svårt att kvantifiera tiden som man lägger ned på att tänka på allt man vill åstadkomma. Jag har ett otroligt kul uppdrag. När man får vara en brygga mellan tech och business och sitta mitt i tekniska, transformativa projekt, både högt och lågt, är det lätt att känna sig motiverad.”

Utöver att vara en förebild, vad kan du konkret göra för att hjälpa fram andra kvinnor?
”Jättebra fråga. Jag tror att det handlar om att jobba på alla fronter i den här frågan. På EQT kan jag internt bidra med sitter med i olika rekryteringssammanhang och se till att det blir mer diversifierat i alla delar av organisationen. Privat är jag även mentor för så många unga tjejer som jag hinner med.”

 


Innehåll från VerizonAnnons

Snabbare och säkrare framtid med 5G

Snabbare, säkrare och effektivare. Femte generationens mobilnät, 5G, kan inte bara erbjuda företag skräddarsydda och snabbare lösningar än i dag. Det kan också öka säkerheten och produktionen.

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

Till viss del bygger 5G på samma teknologi som föregångaren 4G, som bland mycket annat gjorde det möjligt att strömma video och att smidigt ladda ner appar.

– 5G kommer också att möjliggöra en massa nya typer av upplevelser för användarna. Dessutom kommer det att förändra en hel del för företag. 5G kan överföra data med mycket mindre fördröjning än 4G och kommer att kunna stödja många fler enheter. Det utvecklades också för att erbjuda bättre stöd för privata nätverk, säger Scott M. Lawrence, direktör vid telekommunikationsjätten Verizon.

Exklusiv tillgång till nätverket

Just privata 5G-nätverk spås revolutionera nyttjandet av mobilnät. Med ett privat 5G-nätverk har företaget exklusiv tillgång till nätverket som fungerar på den frekvensen. Det är en skillnad från exempelvis wifi, där alla använder en av två frekvenser - vilket kan leda till överbelastning eller störningar.

Affärsfördelarna med 5G-nätverk är många. En är att företag kan bygga ett nätverk utifrån sina applikationers behov. De kan själva bestämma vilken prestanda man önskar. Det betyder också att nätverket är säkert. Ägaren har full kontroll över vem som kan komma åt det.

Den sista pusselbiten är så kallad edge computing. Det kan användas för en applikation som baseras på artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) för att analysera videofilmer från exempelvis en tillverkningsprocess. Att snabbt kunna upptäcka ett problem och omedelbart vidta åtgärder kan vara avgörande.

Ett konkret exempel är möjligheten att förbättra arbetsmiljö och säkerhet. Hastigheten för många automatiskt styrda fordon (AGV) är för närvarande begränsad för att minimera risken för olyckor. Med den tillförlitlighet som ett privat 5G erbjuder i nästintill realtid kommer det att vara möjligt att öka hastigheten och därmed också produktiviteten. Tester med sensorer på fordon och AI/ML för att upptäcka eventuella faror och vidta åtgärder för att undvika incidenter har visat att femfaldiga ökningar kan vara möjliga utan att äventyra säkerheten.

– Videoövervakning kan också bidra till att förbättra säkerheten, men den har hittills begränsats av att någon aktivt måste titta på filmerna. Det kan vara orealistiskt på en stor arbetsplats med många potentiella faror. I stället har man undersökt incidenter i efterhand. Med privat 5G kan video överföras till en server på plats på millisekunder, analyseras automatiskt och rapportera avvikelser i tid för att förhindra olyckor, säger Scott M. Lawrence. 

Kan förhindra allvarliga skador

5G har testats på oljeriggar för att säkerställa att människor använder rätt skyddsutrustning. Om en anställd till exempel tar av sig en av sina skyddshandskar, kan maskinen han arbetar på stoppas automatiskt, vilket kan förhindra allvarliga skador.

I den medicinska världen används samma teknik för att vägleda anställda när de ska sätta på sig avancerad skyddsutrustning. En AI/ML-driven assistent kan ge vägledning nästan i realtid och bekräfta att varje steg är korrekt genomfört. Samma teknik kan också tillämpas i en miljö där man monterar komplex utrustning. Istället för att kvalitetssäkringen ska ske efter monteringen kan den integreras genom hela produktionen. Om en operatör skulle missa ett steg eller göra en felaktig anslutning varnas de och ett fel förhindras. 

Det här är bara några exempel på hur privat 5G och edge computing kan bidra till att förbättra säkerheten. Det finns många, många fler.

– Möjligheterna är praktiskt taget obegränsade. Från gruvdrift till hälsovård, tillverkning till detaljhandel, upptäcker företag att privat 5G kan hjälpa dem att lösa problem som tidigare var svåra att lösa, säger Scott M. Lawrence.

Hundratals miljoner människor har redan 5G-täckning och den siffran växer snabbt. Med privat 5G behöver man inte ens vänta på att mobiloperatörerna ska bygga ut sina nätverk; så länge spektrumet är tillgängligt kan man själv välja tidpunkt. 

Läs mer: Sex experter svarar på frågor om 5G.   

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?