1515

EQT-talang tar plats på prestigefull Forbes-lista

Elin Bäcklund på riskkapitalbolaget EQT tar plats på affärstidningen Forbes lista ”30 under 30” för unga talanger i kategorin framtidens ledare inom finansindustrin. 

Elin Bäcklund på riskkapitalbolaget EQT
Elin Bäcklund på riskkapitalbolaget EQTFoto:Fotograf Gustav Gräll

Hur känns det?
”Jag blev överraskad när jag fick veta och superhedrad. Jättekul att hamna i en kontext med folk som jag ser upp till och att få räknas in bland väldigt häftiga profiler som Greta Thunberg och grundarna till Voi, som jag känner till väldigt väl.”

Erkännande från Forbes, vad betyder det för dig?
”Sådana här utnämningar är lite speciellt. Det är inte alltid de säger så mycket, men för mig är det viktigt eftersom jag brinner för frågan om förebilder. Jag tycker att det saknas kvinnliga förebilder inom tech och finans och uppskattar att Forbes uppenbarligen ansträngt sig för att hitta en diversifierad blandning kandidater.”

Men det är inte första gången du får en utmärkelse av det här slaget?
”I slutet av studietiden när jag läste teknisk fysik på Lunds tekniska högskola blev jag ”Årets it-tjej”, något som Microsoft stod bakom. Men det här trumfar ju det.”

Din titel på EQT, Deal Engine Lead, vad innebär den?
”Den kan låta lite luddig, men det är efter hur tech-organisationen ser ut på EQT för att tydligt dela in arbetet efter användare och målgrupp för att lösa rätt problem. Vår domän, eller engine som vi kallar det, leder arbetet med forskning och utveckling för hur vi ska ligga i framkant i private equityindustrin, hur vi kan jobba med nya tekniker och på nya sätt.” 

Hur arbetar ni nu i dessa coronatider?
”Vi har suttit hemma och jobbat i två veckor. Jag tycker att det funkar förvånansvärt bra. Det är ju först nu som vi känner på hur viktigt digitalisering och teknisk utveckling är. Den här krisen kommer att driva på det här arbetet ännu mer vilket gör mig glad.”

Något du saknar eller som du gör totalt annorlunda nu när du jobbar hemifrån?
”Största skillnaden är att man glömmer att ta pauser. Det blir lätt intensivt när man inte får några naturliga pauser som att småsnacka med kolleger när man hämtar kaffe.”

Snittarbetstiden för er som blivit utvalda ligger enligt Forbes på 62 timmar i veckan, är det verkligen så?
”Ja, det stämmer nog ganska bra. Men det är svårt att kvantifiera tiden som man lägger ned på att tänka på allt man vill åstadkomma. Jag har ett otroligt kul uppdrag. När man får vara en brygga mellan tech och business och sitta mitt i tekniska, transformativa projekt, både högt och lågt, är det lätt att känna sig motiverad.”

Utöver att vara en förebild, vad kan du konkret göra för att hjälpa fram andra kvinnor?
”Jättebra fråga. Jag tror att det handlar om att jobba på alla fronter i den här frågan. På EQT kan jag internt bidra med sitter med i olika rekryteringssammanhang och se till att det blir mer diversifierat i alla delar av organisationen. Privat är jag även mentor för så många unga tjejer som jag hinner med.”

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?