1515
Annons

EQT-fond köper verksamhetsområde från dansk livsmedelskoncern

Danska Chr Hansen, som är verksamt inom livsmedelsingredienser och bioteknik, har kommit överens om att sälja sitt verksamhetsområde Natural colors till EQT IX, bolagets nionde equity-fond, i en affär värd 800 miljoner euro, motsvarande 8,5 miljarder kronor, på kontant- och skuldfri basis.

Chr Hansen, Natural Colors i Hørsholm.
Chr Hansen, Natural Colors i Hørsholm.Foto:Pressbild.

I juli 2020 annonserade Chr Hansen att de skulle genomföra en strategisk översyn av koncernens portfölj och överväga olika alternativ för verksamhetsområdet Natural colors. 

”Under processen blev det uppenbart att EQT EQT +4,22% Dagens utveckling visade den största övertygelsen i affärens potential och det högsta engagemanget för engagemanget för den framtida utvecklingen”, säger Chr Hansens vd Mauricio Graber i pressmeddelandet.

Produkterna används som färgtillsättning för allt från godis och glass, till drycker och djurmat. Under det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 omsatte Natural colors 57,7 miljoner euro och levererade ett rörelseresultat på 8,2 miljoner euro. Bolaget har ungefär 650 anställda och över 1.600 kunder inom livsmedelsindustrin.

EQT lyfter i ett eget pressmeddelande fram att den underliggande marknaden drar nytta av megatrender som ett ökat miljö- och hälsomedvetande bland konsumenter. EQT uppger även att de ska genomföra ”betydande” investeringar, bland annat i bolagets organisation och digitala infrastruktur.

Affären väntas slutföras under våren 2021. Nordea är finansiell rådgivare till EQT i transaktionen.


Minskade intäkter för Africa Resources

Africa Resources, som utvinner rådiamanter i floder i Demokratiska Republiken Kongo, hade intäkter om 0,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (0,6). 

Bolaget sålde 366 carat rådiamanter under kvartalet.

Resultatet efter skatt och rörelseresultatet, blev -0,8 miljoner kronor (-0,7).

”Regnsäsongen under Q1 påverkar negativt då floderna är mycket strömma och vattennivåerna höga. Bolaget håller i gång verksamheten på sparlåga för att inte tappa personal under sluttampen av regnsäsongen. Verksamheten under den senare delen av det första kvartalet i huvudsak utgjorts av förberedelser och maskinunderhåll inför starten av torrperioden vilken inleds i mitten av maj”, kommenterar vd Thomas Häggkvist i rapporten.

Bolagets likvida medel uppgick till 0,6 miljoner kronor vid utgången av mars (0,7).


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?