Annons

EQT-fond köper verksamhetsområde från dansk livsmedelskoncern

Danska Chr Hansen, som är verksamt inom livsmedelsingredienser och bioteknik, har kommit överens om att sälja sitt verksamhetsområde Natural colors till EQT IX, bolagets nionde equity-fond, i en affär värd 800 miljoner euro, motsvarande 8,5 miljarder kronor, på kontant- och skuldfri basis.

Chr Hansen, Natural Colors i Hørsholm.
Chr Hansen, Natural Colors i Hørsholm.Foto:Pressbild.

I juli 2020 annonserade Chr Hansen att de skulle genomföra en strategisk översyn av koncernens portfölj och överväga olika alternativ för verksamhetsområdet Natural colors. 

”Under processen blev det uppenbart att EQT visade den största övertygelsen i affärens potential och det högsta engagemanget för engagemanget för den framtida utvecklingen”, säger Chr Hansens vd Mauricio Graber i pressmeddelandet.

Produkterna används som färgtillsättning för allt från godis och glass, till drycker och djurmat. Under det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2019/2020 omsatte Natural colors 57,7 miljoner euro och levererade ett rörelseresultat på 8,2 miljoner euro. Bolaget har ungefär 650 anställda och över 1.600 kunder inom livsmedelsindustrin.

EQT lyfter i ett eget pressmeddelande fram att den underliggande marknaden drar nytta av megatrender som ett ökat miljö- och hälsomedvetande bland konsumenter. EQT uppger även att de ska genomföra ”betydande” investeringar, bland annat i bolagets organisation och digitala infrastruktur.

Affären väntas slutföras under våren 2021. Nordea är finansiell rådgivare till EQT i transaktionen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?