Annons

EQT-ägda IP-Only stoppar fiberprojekt

Den EQT-ägda internetoperatören IP-Only stoppar nästan alla sina fiberprojekt på obestämd framtid för att förbättra sin kvalitet, rapporter Telekomnyheterna.

Bild:Colourbox

"Vi stoppar inga projekt. Däremot kommer vi i vissa fall ta en naturlig paus på grund av vinterförhållanden och försenad tillståndshantering. Under denna tid genomför vi kvalitetsarbete och kvalitetssäkring", säger IP-Onlys presschef Niclas Karnhill till Nyhetsbyrån Direkt.

"Fiberutbyggnaden fortsätter i vår och våra långsiktiga mål ligger fast - IP-Only byggde mest av alla fiberoperatörer i landsbygd under 2017 och kommer göra det även 2018", tillägger presschefen.

Det First-North-listade bolaget Transtema är en av underleverantörerna till IP Only.

Transtemas vd Magnus Johansson säger till Nyhetsbyrån Direkt att det är en sund manöver av IP-Only att under lågsäsongen med tjäle passa på att hämta andan och säkerställa kvaliteten innan byggsäsongen drar i gång igen.

Har ni många projekt på gång tillsammans med IP-Only som berörs?
"Vi har projekt tillsammans med IP-Only. Vissa projekt kommer att bli berörda, men andra hade påverkats av vintersäsongen ändå", svarar Transtemas vd.

Finns det saker ni behöver göra bättre kvalitetsmässigt?
"Vi är stolta över det arbete vi levererarar och vi är en kvalitetsleverantör, men även solen har sina fläckar. Vi är inte felfria, men det är på detaljnivå", hävdar Magnus Johansson.

Blir det några finansiella konsekvenser för er av IP-Onlys stopp?
"Det första kvartalet är lite kämpigt ändå för oss och andra större aktörer eftersom det är lågsäsong. Jag vill inte påstå att det är någon dramatik, utan det är 'business-as-usual'. Vi har fler kunder och nätägare som inte gör den här genomlysningen som IP-Only gör just nu."

Enligt Magnus Johansson har det tryckts på i alla led för att fiber ska byggas ut fort i Sverige. Det har nog varit lite kvalitetsbrister generellt i branschen, medger han.

"Det har varit en tävling om marknadsandelar mellan de större nätägarna. Telia och IP-Only har fått en enorm orderstock och vi på byggsidan har inte haft förmågan att bygga så fort. Det blir ett osunt tryck. När kunderna inte får leverans i tid börjar de klaga."

Blir det mycket kundavhopp då eller blir det "bara" leveransförseningar?
"I slutänden får man nog acceptera att leveransen kommer att ta lite längre tid. Det är två stora drakar som bygger i Sverige - Telia och IP-Only. Kunderna kan inte enkelt ringa någon annan och få fiber levererat i morgon, så det kommer att lugna ned sig", förutspår Transtema-chefen.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?