Annons

Epirocs vd: ”Aktivitetsnivån hos kunderna kvar på hög nivå”

Gruvutrustningsbolaget Epirocs rörelseresultat var lägre än väntat, samtidigt som orderingången nådde en rekordnivå på över 11 miljarder kronor.

Ett högtryck ute hos gruvkunderna driver efterfrågan, medan bolaget fortsatt måste hantera ett ansträngt logistikflöde.

Helena Hedblom, vd Epiroc.
Helena Hedblom, vd Epiroc.Foto:Jack Mikrut

En ovanligt hög aktivitet i den globala gruvindustrin fortsätter att driva Epirocs EPI B +0,95% Dagens utveckling orderingång, som växte organiskt med 45 procent till rekordhöga dryga 11 miljarder kronor i andra kvartalet – drygt 6 procent högre än analytikernas snittprognos inför rapporten.

”Vi har landat ett antal större utrustningsorder på över 100 miljoner kronor i kvartalet, men eftermarknaden utgör fortfarande två tredjedelar av vår totala affär så det är väldigt trevligt att se en hög tillväxt även där”, säger vd Helena Hedblom.

Orderingången i utrustningsaffären växte 76 procent i kvartalet, med en något mindre kraftfull tillväxt för serviceaffären om 26 procent och 42 procent för Tools & Attachments.

Hur påverkas marginalerna av att utrustningsaffären växer snabbare än den mer lönsamma eftermarknadsaffären?
”Det finns så klart en mixeffekt beroende på hur mixen slår per kvartal, men vi arbetar ständigt med att förbättra vår effektivitet inom samtliga delar av bolaget”, säger Helena Hedblom.

Det justerade rörelseresultatet på 2 197 miljoner kronor var samtidigt något lägre än väntade 2 265 Mkr, med en marginal på 22,6 procent mot väntade 22,9 procent. Engångsposter i kvartalet hade en negativ påverkan om 15 miljoner kronor, mot analytikernas förväntan om minus 2 Mkr.

Liksom hos storkonkurrenten Sandvik påverkade störningar i försörjningskedjorna framför allt logistikflöden i kvartalet, men Helena Hedblom beskriver samtidigt en organisation som vant sig vid ett mer komplicerat operativt läge.

”Vi ser ingen större påverkan av störningarna finansiellt, men operativt har det varit ännu ett utmanande kvartal ur ett logistikperspektiv. Det är störningar på inflödet av komponenter och utmaningar på transporter ut, men organisationen går den extra milen för att lösa situationen så att påverkan på kvartalet blir minimal”, säger hon.

Hur påverkas logistikkostnaderna?
”Vi ser vissa förskjutningar av de besparingar vi hade förväntat oss relaterat till en högre andel sjöfrakt – fördelen av mindre flygfrakt har ätits upp av ökade fraktkostnader globalt”, säger hon.

Epiroc förväntar sig att efterfrågan på både utrustning och eftermarknad ligger kvar på en ”stabil hög nivå” på kort sikt.

”Aktivitetsnivån hos gruvkunderna är tydligt kvar på den höga nivå vi sett de senaste sex månaderna. Vi kan aldrig förutspå när större order kommer, men den underliggande aktiviteten är hälsosam med stora produktionsvolymer i samtliga regioner”, säger Helena Hedblom.

Aktien vände från en uppgång på omkring 1 procent strax innan rapporten publicerades till en nedgång på 2 procent strax därefter. Ett par timmar innan stängning hade aktien dock återhämtat sig och handlades upp 0,5 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera