ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Epiroc dominerade på första handelsdagen

Epiroc med vd Per Lindberg dominerade handeln på Stockholmsbörsen fullständigt under sin första handelsdag.

”Det visar att det finns stort intresse för Epiroc”, säger vd:n om den höga omsättningen i aktien.

På måndagen gjorde gruv- och infrastrukturutrustningsbolaget Epiroc som har knoppats av från Atlas Copco premiär på Stockholmsbörsen.

Det historiska första avslutet i Epirocs A-aktie, som är mer omsatt än B-aktien, gjordes på 88,00 kronor vilket var något längre än förväntat. Men sedan tog köpsidan över kommandot i handeln och aktien steg till klart över 90 kronor under den första handelstimmen.

Sedan föll den tillbaka på en allmänt sur börs och stängningskursen den första börsdagen blev 90,85 kronor. Det är 0,2 procent lägre än de 91,05 kronor som Atlas Copco föll med den 13 juni då Atlas-aktien började handlas under Epiroc. Sedan stängning den 12 juni har Epiroc därmed utvecklas något bättre än Stockholmsbörsen som under samma period har fallit med 0,5 procent.

Handeln i Epiroc var helt dominerade på Stockholmsbörsen under måndagen. Omsättningen i bolagets A- och B-aktie uppgick till sammanlagt 4,7 miljarder kronor. Det kan jämföras med det näst mest handlade bolaget på Stockholmsbörsen på måndagen, H&M, omsattes för 825 miljoner kronor.

Epirocs vd Per Lindberg ser handelsvolymen i aktien och det mottagande bolagets road show inför noteringen har fått som tydliga tecken på det stora intresset som finns för det nya börsbolaget.

”Det finns genomgående ett stort intresse för bolaget. Investerare är intresserade av vad vi har för strategi framåt och om det är något vi kommer att ändra i bolaget”, säger Per Lindberg till Di TV.

En missräkning för Epiroc är att bolaget till skillnad från Atlas Copco inte år en plats i Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30. Det gör att till exempel indexfonder som följer OMXS30 inte kan äga bolaget som har börsvärde på över 108 miljarder kronor. Per Lindberg hävdar att han inte är speciellt bekymrad över det.

”Vi får det värde vi förtjänar ändå. Men det är klart att indexfonder kanske stabiliserar kursen över tid”, kommenterar vd:n.

Epiroc blir ett självständigt bolag i ett starkt konjunkturläge, Epiroc har en stark orderingång.

”Det är bra konjunktur i både inom gruvindustrin och infrastruktur", säger Per Lindberg.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies