1515
Annons

Eon chockhöjer elnätsavgifter

De svenska eljättarna fortsätter sin strategi med att chockhöja avgifterna.
Om en månad får Eons 1 miljon kunder i Sverige en 10-procentig prishöjning.

Bild:TT/Colourbox

Di har i en serie artiklar granskat de svenska elnätsföretagens aggressiva avgiftshöjningar. I fjol steg priserna med runt 10 procent hos de tre dominerande aktörerna. I snitt har elkunderna fått se avgifterna för elnätet öka med 25 procent på fem år.

I juni höjer Ellevio, före detta Fortum Energi, sina avgifter med 5 procent. Nu står det klart att även Eon Sverige fortsätter med tuffa avgiftshöjningar under 2017.

Den 1 juli höjs avgifterna i det tyskägda bolagets elnät med i genomsnitt 10 procent. För en normal villakund, som förbrukar 20.000 kilowattimmar om året, stiger avgiften med en tusenlapp om året.

En lägenhetskund ser också avgifterna öka med 10 procent, vilket innebär cirka 240 kronor per år i genomsnitt.

Varför höjer ni avgifterna åter igen, efter fjolårets höjning med 9,3 procent?
”Det beror på investeringar i våra elnät. Vi investerar 9,7 miljarder kronor fram till 2019. Bland annat handlar det om att vädersäkra våra elnät i skogsbygd”, säger Johan Aspegren, kommunikationschef Eon Elnät.

”Vi behöver också uppgradera våra nät i städerna. Installation av solceller växer, och då behöver näten moderniseras”, säger han.

Eftersom elnätsföretagen verkar på en monopolmarknad, där konsumenten inte har några valmöjligheter, är det ytterst energimarknadsinspektionen, Ei, som sätter gränser för vilka avgifter som får tas ut.

Får ni ta ut denna prishöjning med tanke på prisregleringen?
”Ja, vi har långt kvar till vårt tak.”, säger Johan Aspegren.

Eons 4.000 kunder i Kramfors åker på en extra smäll, då de redan den 1 januari såg avgifterna öka. Nu höjs avgifterna två gånger inom sex månader.

”Vi justerar våra tariffer normalt sett vid halvårsskiftet. Men vid en fusion av nät valde vi att prisutjämna vid årsskiftet. Det innebar en prishöjning för kunderna i Kramfors”, säger Johan Aspegren.

Vad säger de nu?
”Det vet vi inte, de har inte hunnit reagera. Men vi har varit väldigt tydliga med detta vid förvärvet av elnätet i Kramfors, många vet nog om det här.”

Stefan Yard, professor emeritus i företagsekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund och elmarknadsexpert, anser att elnätsföretagen använder kommande investeringar som svepskäl för att i dag höja avgifterna.

Han pekar i stället på att elnätsföretagen passar på att höja nu, då bolagen i en rättsprocess fick möjlighet att öka avgifterna med totalt 30 miljarder kronor. Denna möjlighet förfaller efter 2019.

Västledare anklagar Ryssland för sabotage

Reaktioner är skarpa från västländer om gasläckaget i Östersjön: det rör sig om sabotage och rysk aggression enligt västledare.

Ukraina betraktar gasläckagen som en ”terroristattack” utförd av Ryssland.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki kommenterade utvecklingen på en presskonferens med bland andra Danmarks premiärminister Mette Frederiksen.Foto:TT

Den ukrainske presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak anklagar på Twitter Ryssland för att ”destabilisera det ekonomiska läget i Europa och skapa panik inför vintern”.

”Den omfattande 'gasläckan' från Nord Stream 1 är ingenting annat än en terroristattack som planerats av Ryssland, och som är en fientlig handling riktad mot EU”, skriver han.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki var snabb med att kommentera utvecklingen i Östersjön. På en gemensam presskonferens med Danmarks premiärminister Mette Frederiksen sade Morawiecki att han är övertygad om att sabotage ligger bakom.

”Vi känner inte till detaljerna om vad som hänt, men vi ser klart och tydligt att det var en sabotagehandling”, säger han enligt norska nyhetsbyrån NTB.

USA är redo att stödja landets allierade i Europa efter uppgifterna om gasläckaget, säger en uppsatt tjänsteman inom Vita huset till nyhetsbyrån AFP.

– Jag tänker inte spekulera i vad som orsakat detta, och jag vet att våra europeiska samarbetsländer utreder. Vi är redo att stödja dem, säger Vita husetmedarbetaren.

– Detta bevisar bara vikten i att samarbeta för att hitta alternativa leverantörer av gas.

Tysklands regering uppges enligt medieuppgifter anse att det rör sig om medvetet sabotage.

– Vi kan inte föreställa oss något scenario som inte innebär en riktad attack, säger en källa till tidningen Der Tagesspiegel.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera