1515
Annons

Eolus Vind ökar förlusten rejält

Vindkraftbolaget Eolus Vind redovisar ett resultat efter skatt på -138 miljoner kronor för det första kvartalet 2022 (-17). Resultatet per aktie uppgick till -5:55 kronor (-0:67).

Eolus Vinds vd Per Witalisson.
Eolus Vinds vd Per Witalisson.Foto:Emil Malmborg

Nettoomsättningen uppgick till 432 miljoner kronor (242).

Rörelseresultatet blev -158 miljoner kronor (-29), och resultatet före skatt uppgick till -159 miljoner kronor (-21).

Eolus Vinds EOLU B +4,48% Dagens utveckling projektportfölj har under det första kvartalet vuxit med drygt 2.000 Megawatt, varav Blekinge Offshore står för 1.000.

Det skriver bolaget i delårsrapporten.

Eolus är majoritetsägare i projektet som fick en nystart i mars 2022.

”Under kvartalet har vi också fyllt på med nya solprojekt i Polen och Sverige samt nya landbaserade vindprojekt i främst USA, men även Sverige och Finland”, uppger bolaget.

Den kraftigt ökande efterfrågan på förnybar energi avspeglas i intresset för att investera i anläggningar för förnybar energi. För Eolus innebar första kvartalet ett intensivt arbete med försäljningen av vindprojektet Stor-Skälsjön i Sundsvall.

”Ett försäljningsavtal tecknades i början av andra kvartalet, där vi sålde hela vår andel i projektet till MEAG, en av Europas största investerare”, skriver bolaget i rapporten.

Efter att tillsammans med Hydro Rein ha förvärvat projektet från Enercon i juni 2021, har Eolus framgångsrikt optimerat projektet till den effektiva och moderna vindkraftspark som nu byggs och kommer att färdigställas i slutet av 2023, heter det.

När det kommer till kriget i Ukraina noterar Eolus att utvecklingen tydliggjort behovet av en säker tillgång till decentraliserad, förnybar energi och att minska Europas beroende av rysk olja och gas.

”När det gäller vår egen verksamhet har Eolus ingen direkt koppling till Ryssland, Ukraina eller Vitryssland. Kriget kan dock komma att påverka bolaget i form av försenade leveranser och/eller ökade priser på material och tjänster. Vår bedömning är att högre energipriser kan göra att vi bibehåller våra projektmarginaler”, noterar bolaget i rapporten.

Eolus rörelseresultat var negativt under kvartalet, vilket enligt bolaget främst beror på ytterligare kostnadsökningar i projekt Öyfjellet i Norge. Projektet har drabbats av förseningar ända sedan pandemins start 2020 på grund av begränsade resmöjligheter för personal och försenade komponentleveranser.

När arbetet med driftsättning av turbiner behövde fortsätta över vintern, i stället för att slutföras hösten 2021, drabbades projektet av ytterligare kostnader för snöröjning och förseningar kopplat till projektområdets extrema vinterväder. Kvalitetsproblem för ett antal turbiner har också bidragit.

”Vi har därför tagit höjd för ytterligare merkostnader och reviderat ned prognosen för projektets totala lönsamhet. Nu pågår ett intensivt arbete med driftsättning av återstående turbiner och överlämning till köparen planeras fortsatt ske i juni 2022”, skriver Eolus i rapporten.


Clas Ohlsons resultat bättre än väntat – meddelar extrautdelning

Foto:Henrik Montgomery/TT

Prylkedjan Clas Ohlson stänger sitt brutna räkenskapsår genom att redovisa en klart mindre förlust än väntat för det fjärde kvartalet. Samtidigt skruvar bolaget på sitt mål för rörelsemarginalen.

Clas Ohlson slog på onsdagen till med både bättre resultat och högre utdelning än väntat. Förlusten på rörelsenivå under det säsongsmässigt svaga fjärde kvartalet – som sträcker sig från februari till april – stannade på 10 Mkr på en försäljning om 1.780 miljoner kronor. Analytikerna hade räknat med ett minus på 31,5 Mkr enligt Infronts sammanställning.

Prylkedjan föreslår samtidigt en utdelning på 6,75 kronor per aktie mot väntade 6,6 kronor. Clas Ohlson lämnar dessutom en extrautdelning på 6,25 kronor som en följd av att ingen utdelning betalades ut under pandemiåret 2020.

Bruttomarginalen skrivs till 39,7 procent vilket var i linje med förväntan.

Försäljningen ökade med 16 procent från i fjol, motsvarande en organisk ökning om 12 procent och en ökning om 11 procent i jämförbara enheter.  Försäljningen online minskade samtidigt med med 19 procent till 221 Mkr.

I maj, alltså första månaden i det nya räkenskapsåret, tycktes dock den fallande trenden för e-handeln ha vänt. Onlineförsäljningen steg då med 9 procent, mot en väntad minskning på 3,2 procent.

Clas Ohlsons totala försäljning steg med 3 procent under maj, men uppgången var helt en effekt av att årets maj-månad hade fler handelsdagar. Den organiska försäljningsökningen stannade på 2 procent vilket var klart mindre än väntat. 

Prylkedjan meddelar också att man beslutat att avsluta den återstående verksamheten i Storbritannien. Kostnaden för stängningen, som belastar verksamhetsåret 2022/23, uppgår till cirka 35 miljoner kronor. 

På onsdagen höll prylkedjan också en kapitalmarknadsdag. Där höjdes till synes målet för rörelsemarginalen till 7-9 procent från tidigare 6-8 procent. Eftersom det nya målet är inklusive effekterna av redovisningsreglerna IFRS och det gamla utan blir det dock ingen höjning i praktiken eftersom justeringen höjer marginalen med cirka 1 procentenhet.

Clas Ohlsons vd Kristofer Tonström hävdar dock i en intervju med nyhetsbyrån Direkt att skillnaden krymper över tid och att det nya målet på sikt därmed innebär en ambitionshöjning. 

Bolagets övriga mål – att försäljningen ska öka organiskt med 5 procent per år, att utdelningen ska utgöra minst hälften av resultatet per aktie efter skatt med beaktande av den finansiella ställningen och att nettoskulden i relation till ebitda ska understiga två gånger – står fast. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?