1515

Entreprenörerna slängdes ut från kraftbygget – många väntar ännu på pengarna

Hur tacklar man som underleverantör en större förlust när uppdragsgivaren inte betalar? Di har pratat med fyra entreprenörer som drabbades hårt i konflikten kring bygget av en av Europas största vindkraftsparker. Flera av dem hoppas fortfarande på ersättning efter stilleståndet i Viksjö hösten 2019.

Joakim Berglund och Andreas Widlund är två av de entreprenörer som drabbats hårt av konflikten kring vindkraftsparken i Viksjö.
Joakim Berglund och Andreas Widlund är två av de entreprenörer som drabbats hårt av konflikten kring vindkraftsparken i Viksjö.Foto:Malin Palmqvist/privat

I skogarna omkring Viksjö i Västernorrland byggs just nu en av Europas största vindkraftsparker. När den står klar beräknar projektägaren Nysäter Wind att de 144 turbinerna kommer att producera 1,7 terawattimmar per år. Men bygget har inte flutit på smärtfritt. Enligt SVT:s Uppdrag Granskning, som bevakat turerna kring parken, hade bland annat 200 år gammal granskog avverkats och tonvis med jordmassor tippats utan tillstånd – vilket efter kritik från Länsstyrelsens miljöskyddsenhet ledde till ett stillestånd i vindkraftsparken i oktober 2019. Efter månader av väntan på ersättning fick de då befintliga underleverantörerna lämna parken.

Sedan dess har en konflikt rasat mellan Nordex Sverige som är totalentreprenör för parken och Active Works som hade anlitats för att utföra bygget och som sedermera gick i konkurs.

Den här artikeln kommer dock inte handla om den pågående konflikten mellan de två parterna. I stället ligger fokus på de många underentreprenörerna som drabbades av stilleståndet. För trots att entreprenörerna som hade kontrakterats för bygget hade avtal om 80 procents ersättning vid stillestånd, väntar flera av dem än i dag på betalning som har uteblivit. Hur har de agerat för att hantera så stora förluster i sina bolag och vilka erfarenheter bär de med sig in i framtida storprojekt?

Ulrik Henriksson
Ulrik HenrikssonFoto:Amanda Lindgren

Ett av bolagen som har påverkats av konflikten är Ulriks Entreprenad i Sunne. Företaget hade ett större uppdrag i parken med 7-8 maskiner på plats och hade anlitat extra personal eftersom maskinerna gick sju dagar i veckan.

”Eftersom det var jobb så länge hade vi hyrt lägenheter och planerat in i minsta detalj. Det drog med sig mycket besvär det där”, säger Ulrik Henriksson, som driver företaget.

”Det blir kännbart när en har så mycket olika maskiner som står och får väntetid”, säger han.

Hans tidigare erfarenheter av arbete med vindkraftsparker är positiva, det är ingen ”skojarbransch” menar han. Men i efterhand kan han se att det fanns vissa varningssignaler i Viksjö, en känsla han önskar att han hade tagit på allvar.

”Normalt sett när du ska in med maskiner brukar alltid kunderna fråga mycket mer, de brukar undersöka vad du kommer med för maskiner, förare, de vill ha cv. Här var det inte noga med någonting.”

På jobbet i vindkraftsparken räknar han med att att ha förlorat 1,2-1,5 Mkr. En god ekonomi sedan tidigare har gjort förlusten mer hanterlig. Men andra underentreprenörer har klarat sig betydligt sämre.

En av dem, som vill vara anonym, är mycket kritisk till hur arbetet i vindkraftsparken bedrivits och menar att planeringen har varit undermålig, vilket lett till att kostnaderna för underentreprenörer blivit högre än väntat.

”Det har saknats tillstånd för att gå över marker och för att göra tippar. Man hade inte vattendomar så att vi kunde ta oss förbi vissa mossar och bäckar. Vi har stått still hur mycket som helst och då blir det dyrt.”

I backspegeln kan han se vissa varningssignaler, som att det var ovanligt bråttom att få in nya maskiner. De maskiner han har haft i parken har varit på mellan 30 och 60 ton.

”En sådan maskin gör oerhört mycket jobb på en dag. Men om du ger den fel ritning gör den en sanslös skada.”

I dagsläget berättar han att hans bolag har fått ett lån från Nordex motsvarande en del av sina krav på Active Works – men inga utbetalningar. Framtiden för hans företag hänger på skiljedomen mellan Nordex och Active Works, som väntas bli klar senare i höst. Om Active Works krav gentemot Nordex godkänns ser han en möjlighet att få betalt för utfört arbete – om inte går hans bolag omkull.

”Jag sitter med jättekrav på mitt företag men jag har betydligt större krav på Active Works. Får jag inte betalt måste jag sätta mitt företag i konkurs.”

Men det är inte bara den ekonomiska smällen han tar med sig från den här perioden, utan också hur tufft det har varit psykiskt när tårfyllda telefonsamtal, brev från Kronofogden, förhandlingar, vittnesmål och desperata fordringsägare har blivit vardag.

”Du blir rädd för brevlådan, du är rädd för telefonen, du är rädd för datorn som bara bär fram problem, det är en fruktansvärd situation.”

Andreas Widlund
Andreas Widlund

När möjligheten att jobba i Viksjö dök upp hade Andreas Widlund som driver Widlunds Kross och Entreprenad i Gyttorp några mil från Örebro redan några av sina krossar i norra Sverige.

”Vi skulle få köra 1 miljon ton vilket skulle bli 18-20 Mkr, så det lockade. Allt lät som guld och gröna skogar”, säger han och berättar att han investerade stort i samband med uppdraget; 4,7 Mkr.

När stilleståndet kom fick han besked om att kravet för att få jobba kvar på samma kontrakt och ta del av stilleståndsersättningen var att stanna i parken.

”Dumma som vi var så stod vi kvar”, säger han i dag.

Andreas Widlund bedömer att företaget tappade flera miljoner kronor i samband med stilleståndstiden. I dag har han fått tillbaka ungefär 25 procent av den summan, och dialogen med Nordex pågår än.

”Vi har fått jobba hårt för att komma i kapp. Vi håller oss långt från vindkraft ett tag nu. Det känns som att det är mycket lycksökare i branschen”, säger han.

Ett bolag som också investerade stort i och med uppdraget i Viksjö var Berglunds Schakt och Entreprenad med bas i Hammarstrand i Jämtland. De första fem månaderna upplevde Joakim Berglund som driver företaget att arbetet i parken fungerade bra och hans företag ökade sin omsättning rejält. Eftersom han var säker på att ha jobb hela vintern bestämde han sig för att investera den buffert bolaget hade i att leasa nya maskiner – men samtidigt som stilleståndet inträffade stod han med sin första förhöjda hyra på nästan 400.000 kronor.

”Maskinerna slutar inte kosta pengar för att man står still. Bankerna ska ha sina pengar ändå”, säger han.

Det var sen höst, en period när det är svårt att hitta nya körningar, och för Berglunds Schakt och Entreprenad slutade räkenskapsåret i juni 2020 med ett minusresultat på 737.000 kronor på en omsättning på 3,2 Mkr.

”Jag var i valet och kvalet om jag skulle fortsätta eller likvidera företaget. Men, man är väl inte riktigt som alla andra. Jag ser inte hinder, utan jag ser det mer som en utmaning”, säger han.

Resan tillbaka till plus har kostat på. Mellan april och september 2020 arbetade han sju dagar i veckan, samtidigt som familjen levde på sparpengar och sambons lön. Först i oktober 2020 var bolaget på fötter igen. Han har också i efterhand fått ut pengar från Nordex som köpt hans fordringar från tiden i Viksjö. Räddningen blev att förhandla med leverantörer om att skjuta upp betalningar. Hans uppfattning är att han möttes av hjälpsamhet då ingen hade tjänat på att driva honom i konkurs.

”Jag har gjort det jobb som alla bör göra när man känner att det börjar tryta”, säger han och fortsätter:

”Men det är jättesvårt att ta de där samtalen och medge att man inte kan fullfölja det man hade hoppats på. Det sista man vill göra är att säga: 'tyvärr har jag misslyckats'.”

I dag har han blivit noggrannare med att kolla upp uppdragsgivare innan han tar på sig uppdrag, men säger att det ändå är svårt att förutse, och därmed skydda sig, från konflikter liknande den i Viksjö.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?