Annons

Entreprenören vill förändra världen – med e-sport

VÄSTERÅS. Ett övergripande mål att göra gott. Niclas Sigholm är en entreprenör med en drivkraft som sträcker sig långt bortom den egna plånboken.

I sitt företagande vill han bidra till att förändra världen både med hjälp av minskade koldioxidutsläpp – och e-sport.

”Vi behöver vuxna strukturer i spelvärlden”, säger han.

E-sporteventet North Spawn har hållits två gånger hittills.
E-sporteventet North Spawn har hållits två gånger hittills.

Sigholm Tech är ett teknik- och konsultbolag med specialister inom digitala lösningar, verksamhetsutveckling och förändringsledning med fokus på energi och industri. Ett fokusområde är att hjälpa företag att reducera sina koldioxidutsläpp.

”Det handlar om att använda sina processer på rätt sätt och optimera anläggningen med hjälp av tekniken”, säger Niclas Sigholm.

Bland kunderna finns Vattenfall, Mälarenergi, Swedavia och många kommuner.

Sigholm hjälper kort sagt till med skapa struktur och intern automatisering så att kunderna kan fokusera på sin kärnaffär. Niclas Sigholm framhåller även designen på produkten/programvaran som viktig – att kunden måste förstå hur det nya ska användas så att optimeringen verkligen blir ett faktum.

”För oss är det grundläggande att sätta laget och människan i fokus och utifrån det applicera tillämpade metoder för digitalisering och automation för att uppnå en blandning av människa, teknik och affär.”

Niclas Sigholms egen entreprenörsbana föddes ur en frustration över insikten om att en del andra företag sköttes så dåligt. Han drev först bolaget själv under några år. Den största utvecklingen har skett under de senaste åren.

I uppbyggnaden av det egna bolaget har han lagt mycket vikt vid att göra processerna förståeliga och lättarbetade, och inte minst se till att de anställda – som framför allt är ingenjörer – ska ha en bra och trygg arbetsplats att gå till med rätt löner, kollektivavtal och en inspirerande och jämställd arbetsmiljö.

”Vi har en låg medelålder i bolaget och har anpassat oss till det. Vi har kontor i Västerås, Göteborg och Stockholm framför allt på grund av att flera av de anställda vill bo i storstäderna. Vi jobbar väldigt digitalt, och allt sammantaget har gjort att vi har lyckats behålla många i personalen.”

Vi hoppas på att North Spawn ska skapa möten mellan näringslivet och en generation fylld med nya kompetenser”, säger Niclas Sigholm om e-sporteventet som hans bolag har skapat.
Vi hoppas på att North Spawn ska skapa möten mellan näringslivet och en generation fylld med nya kompetenser”, säger Niclas Sigholm om e-sporteventet som hans bolag har skapat.Foto:Ida Thunberg

Niclas Sigholm pratar snabbt och mycket, och hans driv och passion för företagandet och problemlösning är tydligt. Redan från tidig ålder har han haft med sig ett samhällsengagemang. Under åren på Chalmers blev det kårarbete och så småningom ordförande i Svenska studentrörelsen.

När han valde företagarbanan 2010 var det självklart att jobba med hållbarhet i ingenjörsform, och nu har viljan att göra skillnad tagit sig uttryck i ett återkommande event för barn och ungdomar inom e-sport; North Spawn. Eventet har hållits två gånger och kommer, om coronasituationen tillåter, att hållas igen på höstlovet 2020.

”Det började med att jag funderade mycket över hur vi på Sigholm kunde ge tillbaka till samhället genom ett pro bono-projekt, och e-sport kändes helt rätt. North Spawn är ett event som är värdedrivet med fler vuxna på plats, dit barn och unga kan komma ut och träffa andra med samma intresse”, säger Niclas Sigholm.

”Det är en värld som har vuxit så fort, men utan att det finns regler och ramar som i traditionella idrottsföreningar. Vi behöver vuxna strukturer i spelvärlden.”

Dessutom finns en stark tanke om att North Spawn ska vara en plattform för kontakter mellan de yngre generationerna och Västerås näringsliv.

”De är framtidens arbetskraft och deras kunskaper, krav och förväntningar på sina kommande arbetsplatser påverkas av gaming. Vi som företag måste vara proaktiva och se hur vi kan anpassa oss till det som kommande generationer både kan bidra med och kräver.”

I slutänden hoppas Niclas Sigholm att North Spawn ska kunna bidra till hela regionens vilja att kunna växa med nya yrken.

Nu i juni utsågs Niclas Sigholm till Årets företagare i Västmanland. I motiveringen lades tonvikten just vid hans fokus på hållbar utveckling och innovativ teknik, och drivkraften att göra skillnad i samhället.

”Det gjorde mig otroligt stolt och gav mig ett erkännande att vi faktiskt gör något bra. I en annorlunda vardag med omställningar och utmaningar, till följd av covid-19, var det kul att få positiva nyheter och bli uppmärksammad för det jobb vi gör.”

Coronakrisen har inte påverkat bolagets tillväxtplaner. Ur krisen skapades dock ännu en ny del i verksamheten, nämligen Energistrategipodden, där Niclas Sigholm – på distans – intervjuar vd:ar i energibranschen.

”Det handlar om hur de tar sig an utmaningarna och hur vi kan arbeta tillsammans för att rädda världen.”

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?