1515

Entreprenören ska lyfta glesbygden

Paret Mathias Bäcklund och Deborah Lunder brinner för att utveckla glesbygden. I dag äger de åtta företag i tre glesbygdskommuner varav det senaste startades i slutet av maj.
Samtidigt har de bestämt sig för att företagen inte ska styra deras tid.

BÄRANDE TANKE. Serieentreprenören Mathias Bäcklund, som precis ska öppna ett gym i Lycksele, vill utveckla bygden så att den får de som bor där att vilja bo krav och andra att flytta dit.
BÄRANDE TANKE. Serieentreprenören Mathias Bäcklund, som precis ska öppna ett gym i Lycksele, vill utveckla bygden så att den får de som bor där att vilja bo krav och andra att flytta dit.Bild:Joey Abrait

”Vi måste driva samhället själva för att kunna stanna kvar här”, säger Mathias Bäcklund, när Di träffar honom inför öppnandet av gymmet Trim 365 i Lycksele.

Gymmet har ett 50-tal sprillans nya maskiner, ska köra gruppträning och friskvård och blir det första i sitt slag i Lycksele. Sedan tidigare driver Mathias Bäcklund och sambon Deborah Lunder två gym, en VVS-firma, ett fastighetsbolag, två Ica-butiker, en reklambyrå med digital produktion för elektroniska skärmar samt ett konsultbolag som även levererar profilkläder och tryckta produkter i Storumans och Sorseles kommuner.

Grunden för företagen finns i den lilla byn Blattnicksele utanför Sorsele, där paret bor med sina barn och Mathias Bäcklund är uppvuxen. Som liten såg han sin far arbeta dygnet runt med företaget Bäcklunds Värme & Sanitet som startades av Mathias farfar.

”Jag har sett alla baksidor man kan se med eget företagande. Jag bestämde mig när jag var liten för att om jag skulle driva företag så skulle jag inte göra som min far: arbeta jämt och försaka min familj”, säger han.

Mathias Bäcklund och sambon renoverade hus i Blattnicksele och han studerade vid handelshögskolan i Umeå då de fick beskedet att den lokala Ica-butiken skulle säljas. Paret såg en framtida jobbmöjlighet, köpte affären och flyttade till byn. I hela upptagningsområdet finns endast 500 personer.

”Vi fick kämpa rejält för att över huvud taget få behålla Ica-skylten, men vi visste att vi kunde öka omsättningen, säger Mathias Bäcklund.

Inte långt därefter beslutade sig fadern för att dra sig ur VVS-firman där Mathias Bäcklund alltid arbetat extra, så han köpte även den.

I dag har firman ökat omsättningen till 9 Mkr och den lilla lanthandeln omsätter drygt 6 Mkr, en fördubbling jämfört med vid övertagandet. Tack vare det fick de också köpa Ica-butiken i Sorsele, Nalohallen, som även den vuxit rejält sedan de tog över.

Nästa steg var gymbranschen. Först i Sorsele, sedan i Storuman och nu – det största – i Lycksele.

”Vi ville starta gym som tilltalar även dem som inte vill bli tyngdlyftare. De flesta i inlandet i dag har varit lite längre bort än 50-skylten i den egna byn så det fungerar inte med gamla grejer som det varit innan.”

Flera av verksamheterna är små. Gymmen i Sorsele och Storuman omsätter 1,5 Mkr. Störst är Nalohallen med 31 Mkr i omsättning. Tillsammans har bolagen över 30 anställda, omsätter närmare 53 Mkr och somliga är mer, andra mindre lönsamma. Flera har vuxit fram ur de behov som Mathias Bäcklund har knutna till sina företag eller i bygden. Affärsidén behöver inte vara bättre än att den bär sig själv för att han ska satsa.

”Fastighetsbolaget startades för att vi ville åt vissa hus i byn. Vi köpte ett parhus och i en av lägenheterna bor nu en av våra anställda. Fjällporten med profilkläder fick vi frågan om vi ville ta över och det fanns en synergieffekt eftersom vi själva är i behov av arbetskläder.”

Högsta prioritet för Mathias Bäcklund har utveckling av företagen, men om det ger bieffekten att det också utvecklar bygden är affärsidén klockren, säger Mathias Bäcklund.

”Jag vill inte fokusera på sådant som andra ska ta beslut om eller lägga energi på att ’allt är orättvist’. Det finns inte i min värld. Och vi kan inte sitta och vänta på att det ska komma pengar från allt ifrån vind- till vattenkraft till vår del av Sverige. Då försöker jag hellre bidra i det lilla på nära håll, med det vi kan.”

Han väntar heller inte in att ett bolag går bra innan han startar nästa.

”En affärsmöjlighet är nu eller inte alls. Det är inte säkert att den finns kvar om två år.”

Det sätter dock myror i huvudet på bankerna. Paret har fått lösa mycket genom egen finansiering. Men problemet med bankerna gäller generellt för hela inlandet, påpekar han.

”Många företagare säger samma sak. Besluten för företagsrådgivningen flyttas ut till kusten som har synen att inlandet håller på att självdö. Medan vi snarare känner en trend åt andra hållet.”

Han efterlyser riskkapital för små ”vanliga” verksamheter i inlandet.

”De medel som funnits från riskkapitalfonder kräver sådan teknisk höjd att det är svårt att nå för vanliga företag i inlandet. Det har varit ett fiasko.”

Genom åren har han också fått fundera mycket på hur han ska få ihop företagandet med familjen. Strax efter öppnandet av det nya gymmet åkte hela familjen på en tvåveckor lång semester.

”Jag vet ju ifrån när jag var liten hur jag inte vill ha det. Därför har vi medvetet satsat på medarbetare som är beredda att ta rollen när inte vi är där. Min grundbult är att för varje startat företag ska jag arbeta mindre.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?