Entreprenören återvinner dina jeans: ”Städa upp i en smutsig bransch”

BORÅS. Ett svenskt jeansmärke med egen produktion i Sverige har sett dagens ljus i textilstaden Borås. 

Grundare Johan Käll vill få män att bära jeans tillverkade mer hållbart för både klimatet och de anställdas skull.

”När det gäller våra egna jeans så erbjuder vi ett pantsystem där man kan lämna sina jeans till återvinning och då kan vi välja att laga och sälja vidare eller återvinna materialet”, säger grundaren Johan Käll.
”När det gäller våra egna jeans så erbjuder vi ett pantsystem där man kan lämna sina jeans till återvinning och då kan vi välja att laga och sälja vidare eller återvinna materialet”, säger grundaren Johan Käll.Foto:Cicci Jonson
Foto:Cicci Jonson
Foto:Cicci Jonson
Foto:Cicci Jonson

”Vi har en tillverkning som följer svenska arbetsvillkor och miljölagar något konsumenter nu verkar vara redo att betala för vilket är en förutsättning för att hållbar jeanstillverkning i Sverige ska ha en framtid”, säger Johan Käll, grundare av jeansmärket Jeansverket.

Jeansverket designar och tillverkar jeans för män av både överskottstyger och ekologiskt denimtyg som är mer skonsamt för miljön. Och för att komma tillrätta med överproduktionen i klädbranschen tillverkas det mesta mot beställning och kan köpas i den nylanserade webbshoppen eller hos utvalda återförsäljare. Endast ett litet lager kommer finnas för kunder som vill prova och känna.

”Fördelen med detta system är att varken vi eller återförsäljare behöver binda kapital i stora lager och därmed kan man undvika reor vilket miljön tjänar på”, säger Johan Käll.

Hans ambition är att skapa ett cirkulärt kretslopp.

”När det gäller våra egna jeans så erbjuder vi ett pantsystem där man kan lämna sina jeans till återvinning och då kan vi välja att laga och sälja vidare eller återvinna materialet”, säger han.

I dagsläget sys Jeansverkets byxor av den specialiserade sömnadsfabriken Syverket i Borås. Bolaget grundades av mamma Birgitta Käll men sedan 2008 är det Johan Käll som är vd och ägare.

”Förutom att lansera Jeansverket har vi köpt en mindre mönsterkonstruktionsfirma och grundat systerföretaget Borås Jeansfabrik. Planen är att, om efterfrågan på våra jeans ökar som vi önskar, 2021 kunna flytta till egna lokaler och en egen produktionslinje. Då flyttas all produktion av jeans från Syverket som då kan fokusera enbart på sömnad för externa kunder.” 

Att det blev jeans för herrar är för att herrmode är mindre komplext och inte lika föränderligt som dammodet. 

”Ett bra bassortiment är viktigt när man ska bygga upp en effektiv produktion. Vi ville därför börja med att förbättra produkter som redan finns och ha ett mindre men optimerat modellutbud vilket ingår i hållbarhetstänket. Ett begränsat modellutbud för damer kommer kanske i framtiden.” 

Den småskaliga syfabriken ligger i historiska textil och färgeri kvarter i centrala Borås intill Viskan med grannar som Textilhögskolan, Textilmuseet och Textile Fashion Center. 

”Här i Sverige har vi ju tillgång till grön el och energieffektiviseringar gör att fabriken inte drar mer el än en större villa.”

Johan Käll visar runt i den delen där Jeansverkets jeans tillverkas, från tillskärning till symaskin.

”Många konsumenter tror att kläder sys av stora maskiner och robotar, men textilbranschen är fortfarande en av de mest arbetskraftsintensiva branscher. Komplicerade moment är svårt att bygga bort med maskiner”, säger Johan Käll.

”För våra sömmerskor tar det cirka sjuttio minuter att sy ett par jeans i mindre serier. Jeanssömnad är ett hantverk hos oss.”

Försäljningen av jeans omsätter mångmiljardbelopp globalt. Enbart i Sverige säljs det cirka 12 miljoner par per år. De flesta tillverkare jagar hela tiden kostnader vilket Borås fick uppleva under textilkrisen på 1970-talet då produktion flyttade till låglöneländer. 

”Vår tillverkning i Sverige kan inte konkurrera med löner på en till två kronor i timmen för sömmerskor i Bangladesh, så jag har vänt på kalkylen. Våra jeans måste kosta cirka 1900 kr för att vi ska kunna tillverka hållbart med anständiga arbetsvillkor och minskad klimatpåverkan här i Sverige”, säger Johan Käll.

Det var för tio år sedan han först lärde sig om denimvärldens mörka baksida då Syverket började producera jeans för externa kunder.

”Där såddes ett frö till Jeansverket och önskan att få bidra till att städa upp i en smutsig bransch”, säger Johan Käll.

Finns det risk för att Coronaviruset kan påverka din verksamhet? 

”Än har vi material i lager, men våra leverantörer i Italien är drabbade av karantänsregler. Om personalen där inte kan komma till arbetet så kan det slå mot oss också om detta blir långvarigt. Men det kan också bli så att Syverket får mer uppdrag då Kina och andra låglöneländer har stopp i produktionen.”

 

 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?