ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Entreprenören återvinner dina jeans: ”Städa upp i en smutsig bransch”

  • ”När det gäller våra egna jeans så erbjuder vi ett pantsystem där man kan lämna sina jeans till återvinning och då kan vi välja att laga och sälja vidare eller återvinna materialet”, säger grundaren Johan Käll. Foto: Cicci Jonson
  • Foto: Cicci Jonson
  • Foto: Cicci Jonson
  • Foto: Cicci Jonson

BORÅS. Ett svenskt jeansmärke med egen produktion i Sverige har sett dagens ljus i textilstaden Borås. 

Grundare Johan Käll vill få män att bära jeans tillverkade mer hållbart för både klimatet och de anställdas skull.

”Vi har en tillverkning som följer svenska arbetsvillkor och miljölagar något konsumenter nu verkar vara redo att betala för vilket är en förutsättning för att hållbar jeanstillverkning i Sverige ska ha en framtid”, säger Johan Käll, grundare av jeansmärket Jeansverket.

Jeansverket designar och tillverkar jeans för män av både överskottstyger och ekologiskt denimtyg som är mer skonsamt för miljön. Och för att komma tillrätta med överproduktionen i klädbranschen tillverkas det mesta mot beställning och kan köpas i den nylanserade webbshoppen eller hos utvalda återförsäljare. Endast ett litet lager kommer finnas för kunder som vill prova och känna.

”Fördelen med detta system är att varken vi eller återförsäljare behöver binda kapital i stora lager och därmed kan man undvika reor vilket miljön tjänar på”, säger Johan Käll.

Hans ambition är att skapa ett cirkulärt kretslopp.

”När det gäller våra egna jeans så erbjuder vi ett pantsystem där man kan lämna sina jeans till återvinning och då kan vi välja att laga och sälja vidare eller återvinna materialet”, säger han.

I dagsläget sys Jeansverkets byxor av den specialiserade sömnadsfabriken Syverket i Borås. Bolaget grundades av mamma Birgitta Käll men sedan 2008 är det Johan Käll som är vd och ägare.

”Förutom att lansera Jeansverket har vi köpt en mindre mönsterkonstruktionsfirma och grundat systerföretaget Borås Jeansfabrik. Planen är att, om efterfrågan på våra jeans ökar som vi önskar, 2021 kunna flytta till egna lokaler och en egen produktionslinje. Då flyttas all produktion av jeans från Syverket som då kan fokusera enbart på sömnad för externa kunder.” 

Att det blev jeans för herrar är för att herrmode är mindre komplext och inte lika föränderligt som dammodet. 

”Ett bra bassortiment är viktigt när man ska bygga upp en effektiv produktion. Vi ville därför börja med att förbättra produkter som redan finns och ha ett mindre men optimerat modellutbud vilket ingår i hållbarhetstänket. Ett begränsat modellutbud för damer kommer kanske i framtiden.” 

Den småskaliga syfabriken ligger i historiska textil och färgeri kvarter i centrala Borås intill Viskan med grannar som Textilhögskolan, Textilmuseet och Textile Fashion Center. 

”Här i Sverige har vi ju tillgång till grön el och energieffektiviseringar gör att fabriken inte drar mer el än en större villa.”

Johan Käll visar runt i den delen där Jeansverkets jeans tillverkas, från tillskärning till symaskin.

”Många konsumenter tror att kläder sys av stora maskiner och robotar, men textilbranschen är fortfarande en av de mest arbetskraftsintensiva branscher. Komplicerade moment är svårt att bygga bort med maskiner”, säger Johan Käll.

”För våra sömmerskor tar det cirka sjuttio minuter att sy ett par jeans i mindre serier. Jeanssömnad är ett hantverk hos oss.”

Försäljningen av jeans omsätter mångmiljardbelopp globalt. Enbart i Sverige säljs det cirka 12 miljoner par per år. De flesta tillverkare jagar hela tiden kostnader vilket Borås fick uppleva under textilkrisen på 1970-talet då produktion flyttade till låglöneländer. 

”Vår tillverkning i Sverige kan inte konkurrera med löner på en till två kronor i timmen för sömmerskor i Bangladesh, så jag har vänt på kalkylen. Våra jeans måste kosta cirka 1900 kr för att vi ska kunna tillverka hållbart med anständiga arbetsvillkor och minskad klimatpåverkan här i Sverige”, säger Johan Käll.

Det var för tio år sedan han först lärde sig om denimvärldens mörka baksida då Syverket började producera jeans för externa kunder.

”Där såddes ett frö till Jeansverket och önskan att få bidra till att städa upp i en smutsig bransch”, säger Johan Käll.

Finns det risk för att Coronaviruset kan påverka din verksamhet? 

”Än har vi material i lager, men våra leverantörer i Italien är drabbade av karantänsregler. Om personalen där inte kan komma till arbetet så kan det slå mot oss också om detta blir långvarigt. Men det kan också bli så att Syverket får mer uppdrag då Kina och andra låglöneländer har stopp i produktionen.”

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer