Protesföretaget Lindhe Xtend vann 2020 Dubbelutmaningen, Dagens industris och Vasaloppets friskvårdsinitiativ där priset är startplatser i dels skidtävlingen Stafettvasan, dels löpartävlingen Vasakvartetten. Under ett år får lagmedlemmarna dessutom chansen att tränas av en officiell vasaloppscoach.
Pandemin ställde dock allting på huvudet och i fjol kunde laget varken åka eller springa i Vasaloppsspåren och det var först i år som Vasaloppet återigen kunde genomföras som vanligt. Lindhe Xtend tränade flitigt under pandemin, men när det var dags för laget att ta skidorna och åka från Halmstad till Dalarna insjuknade två lagmedlemmar i covid.
I helgen blev det till slut äntligen allvar och laget med fyra anställda kunde genomföra Vasakvartetten, löparstafetten där fyra personer springer varsin etapp från starten i Sälen till målet i Mora.
”Det var betydligt mer utmanande terräng än vad jag förväntat mig. Jag trodde att det skulle vara mer lättsprungna grusstigar”, säger teknikchefen Michael Svedberg.
Regnet hade gjort markerna blöta men lag Lindhe Xtend klarade ändå de nio milen på 10 timmar och 31 minuter.
”Vi kom in på en mycket bättre tid än vad vi trodde”, fortsätter Michael Svedberg.
Den starkaste insatsen stod ändå Linde Xtends grundare och vice vd Christoffer Lindhe för. Han förlorade båda benen och ena armen i en tågolycka 2006 och har utvecklat den fotprotes som är grunden för protesbolaget. Den sista etappen från Hökberg till Mora genomförde han dock i rullstol. Det var första gången någon rullstolsburen deltog i Vasakvartetten.
”Terrängen var mer utmanande för rullstolskörning än vad jag hade förutsett. Men kroppen kändes bra genom loppet och jag tänkte flera gånger att om Vasaloppet gör hela sträckan möjlig för rullstol likt Hökberg–Mora så lovar jag att göra Ultra-Vasan i rullstol”, säger han.
Dubbelutmaningen har gjort att Lindhe Xtend till ett mer vältränat företag men också stärkt lagandan på start-upbolaget som Christoffer Lindhe grundade 2014. Det tar bolaget med sig framöver och det finns redan planer på att ställa upp i Vasastafetten nästa år. Då handlar det om att tio lagmedlemmar ska springa varsin sträcka i Vasaloppspåret.
”Jag har lärt mig mycket om vad jag behöver bli bättre på, och är nu väldigt taggad på att fortsätta utveckla löpningen”, säger Malin Östlund, operativ chef på protesföretaget.