1515
Annons

Enrads förlust ökade

Enrad, som säljer kyl- och värmepumpsteknik, redovisar ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar på -2,1 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020.

Det framgår av bolagets bokslutskommuniké.

Resultatet efter av- och nedskrivningar och finansiella poster blev -8,9 miljoner kronor (-1,3) och resultatet per aktie var -0:55 kronor (-0:11). Kvartalets nettoomsättning uppgick till 4,6 miljoner kronor (3,9).

”Trots pandemin har vi även ökat omsättningen på helåret. Samtidigt har lönsamheten i fjärde kvartalet inte nått önskad nivå då våra ordrar främst kommit från grossister vilket innebär lägre marginaler. Även på helåret dominerar grossistförsäljningen”, skriver bolaget i rapporten.

Enrad har dragit i gång sin försäljning mot den finska marknaden och samarbetet med Coolfors ser enligt bolaget mycket lovande ut.

”Vårt avtal gäller tre stora aktörer, S-gruppen, Kesko och Tokmanni. Men vi ser även stor potential på resterande finska marknaden. Därför har vi nu strukturerat om och har egen säljpersonal för att bearbeta även övriga finska marknaden”, skriver Enrads vd Andreas Bäckäng.

Rejält korrfel i Sectras rapport – aktien föll tungt

Foto:Jesper Frisk

Sectra-aktien föll kraftigt på fredagen efter att ha rättat bokslutsrapporten som släpptes tidigare i veckan. Den organiska tillväxten var inte ens hälften av vad man uppgav i rapporten, framkom i rättelsen.

Det Linköpingsbaserade medicinteknik- och it-säkerhetsföretaget Sectra har haft ett motigt börsår hittills i år och fram till den bokslutsrapport som släpptes i onsdags. Aktien hade backat nästan 22 procent fram till dess.

Rapporten fick dock fart på aktien. I den redovisades en klart starkare organisk tillväxt än vad marknaden synbarligen hade förväntat sig (några Infrontestimat sammanställs inte för bolaget). Omsättningen steg med hela 23,8 procent valutajusterat under kvartalet, som spänner över februari till april, enligt onsdagsbeskedet. Aktien lyfte med 7,4 procent, från 575 till 617 kronor.

Beskedet fick tummen upp även i analytikerled. På torsdagen höjde Danske Bank sin riktkurs för Sectra-aktien, som man har köpråd på, från 719 till 727 kronor. Carnegie, som har säljråd, såg sig också tvungen att justera upp sin värdering något och höjde riktkursen från 500 till 515 kronor enligt vad nyhetsbyrån PLX rapporterade på fredagsmorgonen.

Kort därpå, före fredagens börsöppning, släppte Sectra beskedet som fick aktien på fall: uppgifterna om den organiska tillväxten var fel. I stället för den 23,8-procentiga valutajusterade tillväxten handlade det om en omsättning som visserligen steg kraftigt, men med den klart mer beskedliga takten 10,4 procent – inte ens hälften av den i onsdags rapporterade takten, således.

Sectra-aktien föll 5,5 procent på fredagen, från torsdagens stängningskurs på 616 kronor till 582 kronor, och hörde till de sämsta storbolagsaktierna på en börs som samtidigt rörde sig sidledes. Kurstappet motsvarar ett 1,2 miljarder kronor lägre börsvärde.

Di har sökt bolaget för en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera