1515
Annons

Enormt börsintresse i januari – här är aktierna som köptes och såldes mest

Börsintresset är skyhögt och småspararnas handel har fullständigt exploderat.

I januari har spararna valt att ta hem vinsten i några kursraketer – men även storsålt i några folkaktier. Det visar nya siffror från nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, och Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza.Foto:Martina Huber/Jesper Frisk/Pressbild

Enligt Nordnet SAVE +2,38% Dagens utveckling råder det ett fortsatt skyhögt intresse för börsen – i slutet av januari uppmätte nätmäklaren den högsta handelsaktiviteten under en enskild dag sedan Nordnet startades. 

”Intresset för sparande i allmänhet och börsen i synnerhet har exploderat”, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Även hos Avanza AZA +2,59% Dagens utveckling noteras en liknande utveckling.

Nätmäklarnas januari-summeringar visar att spararna har sålt flera storbolag. Exempelvis har börsjättar som H&M, Telia, Swedbank och Nordea tagit sig in på listan över de mest sålda aktierna.

New York-listade Spotify blev för andra månaden i rad den mest sålda aktien hos Nordnet i januari. Strömningsbolaget Spotify har rusat 126,5 procent det senaste året. 

Budaktuella Recipharm har tagit sig in på Avanzas lista över de mest sålda aktierna. Budet på kontraktstillverkaren kommer från bolagets grundare och investmentbolaget EQT och höjdes så sent som i torsdags.

I spåren av den glödheta hållbarhetstrenden på marknaden har flera bolag med ESG-profil som Soltech, Azelio, Powercell och Zeptec letat sig in på nätmäklarnas listor över de mest köpta aktierna. 

Under onsdagen och till viss del även på torsdagen har flera börsrusare inom hållbarhetstrenden åkt på rejäla kurssmällar, vilket Di tidigare rapporterat.

”Hållbarhetstrenden är här för att stanna, och den gröna omställningen är absolut nödvändig. Men rallyt i vissa av de så kallade ESG-bolagen kräver lite eftertanke. Värderingarna har dragit iväg, inte för att vinsterna väntas öka mycket kommande år, utan för att kapital från stora förvaltare flödat in i hållbarhetsstämplade bolag. Då ska man ha i åtanke att stora flöden snabbt också kan gå åt andra hållet”, säger Frida Bratt. 

Bland de mest köpta aktierna återfinns investmentbolagen Investor och Kinnevik, spelbutikskedjan Gamestop, nätkasinobolaget Evolution Gaming, fordonskoncernen AB Volvo och flygbolaget SAS. 

Läkemedelsbolaget AstraZeneca toppade Avanzas lista över de mest köpta aktierna på plattformen.

”AstraZeneca har varit en favorit bland privatspararna senaste året samtidigt som antalet aktieägare tredubblats. Aktien har befunnit sig på köptoppen senaste kvartalet, men efter uppgången senaste månaden ser vi nu vinsthemtagningar”, säger Nicklas Andersson, sparekonom på Avanza. 

Den kinesiska Tesla-utmanaren Nio är en nykomling på både Nordnets och Avanzas listor över de mest köpta aktierna. 

”Nio har rusat i popularitet, antalet ägare via Nordnets plattform har på ett år ökat med häpnadsväckande 2.800 procent. Investerarna vill hitta ”nästa Tesla”, säger Frida Bratt.  

Kursraketen Sinch har under det senaste året rusat 324,5 procent, men sedan årsskiftet har kursutvecklingen varit svag och aktien är ned drygt 6,8 procent i år. Sinch återfinns på Nordnets lista över de mest sålda aktierna under den gångna månaden.

 

 


Innehåll från Karolinska UniversitetsjukhusetAnnons

Samverkan är nyckeln till framtidens cancervård

Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, och Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet.Foto:Andrea Björsell & Ulf Sirborn

I takt med att fler tekniker utvecklas och ser dagens ljus talas det alltmer om ett paradigmskifte inom cancervården. Några som är måna om att driva forskningen framåt genom samverkan är Karolinska Institutet. Med en gemensam satsning på precisionsmedicin med Karolinska Universitetssjukhuset och cellterapier för cancerpatienter vill de sätta patienten i första rummet. 

Forskning, innovation och utbildning inom bland annat cancer står högt i kurs hos Karolinska Institutet. I februari 2021 etablerades Precisionsmedicinskt centrum Karolinska (PMCK) – ett virtuellt centrum med syfte att skapa förutsättningar för att ta precisionsmedicin hela vägen från forskning in i hälso- och sjukvårdens vardag. Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, menar att precisionsmedicin är den enda – och rätta – vägen att gå. 

– Begreppet precisionsmedicin är på fleras läppar. Anledningen till att det är så aktuellt är att vi ser en utveckling som är remarkabel. Vi har en fantastisk utökning av nya kunskaper, tekniker och diagnostiska verktyg där vi också genererar mer och mer data på varje patient. Cancerområdet är ett av de områden som har kommit längst inom utvecklingen av precisionsmedicin, drivet av utvecklingen av ny kunskap och nya tekniker, målstyrda mer precisa läkemedel samt nya biomarkörer, säger hon. 

Läs mer om precisionsmedicin här

Unikt samarbete

Precisionsmedicin syftar till att ge patienter behandling och vård som är skräddarsydd utifrån patientens behov och förutsättningar. Fördelarna är många och ger vinster för både individ och samhälle. Bland annat möjlighet till tidig diagnostik och effektivare behandlingar. 

– Vi måste rigga sjukvården så att vi kan nå vårt mål – att kunna erbjuda rätt behandling i rätt tid till varje enskild patient. PMCK är ett unikt samarbete mellan Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset som hoppas göra det här möjligt, säger Anna Martling. 

Ett annat centrum där samverkan står i fokus är NextGenNK. Centrumet är Vinnova-finansierat och syftar till utvecklingen av nästa generations cellterapier mot cancersjukdomar. Företrädare är aktörer inom akademin, hälso- och sjukvården och industrin. 

–  Centrumet koordineras av Karolinska Institutet och samarbetar med Karolinska Universitetssjukhuset och ett tiotal framstående nationella och internationella industripartners. Mycket av den utveckling som sker inom cellterapier sker i synergier mellan dessa områden, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor vid Karolinska Institutet. 

Här läser du mer om NextGenNK

”Ett spännande fält”

Han förklarar att många industrier och företag ser fördelaktigt på samarbete med universiteten där man kan få del av ny kunskap. Samtidigt får universiteten ta del av nyttiggörande upptäckter i praktiken. 

Sedan centrumet startades upp i början av januari 2020 har forskningen gått snabbt framåt. 

– Vi har nya läkemedelskandidater, i form av tumörspecifika immunceller, i klinisk prövning. Det är ett spännande fält med stor utvecklingspotential där vi hoppas kunna göra stor skillnad i framtidens cancerbehandling. Dock är det inte enkelt med terapier. Det handlar om levande läkemedel som ska fungera som mini-missiler för att eliminera tumörceller hos den cancersjuka patienten. Men, genom samarbete mellan de olika parter tror och hoppas vi att vi kan driva vården framåt och göra skillnad, säger Hans-Gustaf Ljunggren. 

Fakta: Cancer Research  
Cancer Research KI är en paraplyorganisation för cancerforskningen vid KI med över 300 forskningsgrupper. Genom kombinationen av cancerforskning - med forskare inom ett flertal olika discipliner - och klinisk onkologi, verkar organisationen för att främja nya upptäckter som kan hjälpa patienter och gynna samhället. Till organisationens uppdrag hör även att synliggöra spetsforskningen inom cancerområdet vid KI. Här kan du läsa mer om Cancer Reseach KI.  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Karolinska Universitetsjukhuset och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?