Annons

Enorma okontrollerade bränder i Kalifornien

Höga temperaturer och en fortsatt strid ström av blixtnedslag försvårar arbetet för brandmännen i Kalifornien.

Delstaten bävar nu för ännu varmare väder under söndagen och redan täcker terrängbränderna enorma ytor.

Brandmän i Boulder Creek, Kalifornien, på fredagen.
Brandmän i Boulder Creek, Kalifornien, på fredagen.Foto:Marcio Jose Sanchez

Vädret skapar fler bränder och gör att de pågående eldhärdarna frodas. Och vädret ser inte ut att bli bättre, för det torra vädret med höga temperaturer ska fortsätta, skriver San Francisco Chronicle.

Nära 600 bränder härjar i delstaten, på totalt nära 405 000 hektar, vilket är tre gånger så mycket som en normal brandsäsong. Sex personer har omkommit i samband med bränderna och över 850 byggnader har förstörts medan tusentals hotas.

Omkring 119.000 människor har evakuerats och många av dem är på grund av coronapandemin rädda för att söka sig till myndigheternas anläggningar. I en del områden har turister uppmanats att resa hem för att frigöra boendeplatser.

De två största grupperna eldhärdar – som kallas LNU Lightning Complex och SCU Lightning Complex – omfattar nu en sammanlagd yta på drygt 275.000 hektar. De är de näst och tredje näst största bränderna i delstatens historia och bara 10 respektive 17 procent av dem är under kontroll.

Nära 14.000 brandmän har satts in mot bränderna, men det räcker inte, uppger Kaliforniens brandmyndigheter, som har begärt hjälp från andra delstater.

”De letar efter folk som kan hjälpa till”, säger Jay Tracy, brandchef i Fresno, till nyhetsbyrån AFP.

Förstärkningar har skickats från Oregon, New Mexico och Texas. Guvernören Gavin Newsom har också begärt utländsk hjälp, från Kanada och Australien.

En lättnad kom dock under lördagen, när president Donald Trump utlyste nödläge, vilket gör att federala medel kan användas i brandbekämpningen och till hjälp åt de som drabbats av elden.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?