Hoppa till innehållet

Annons

Eniro meddelar villkor i emission

Efter många turer har nu krisande Eniro spikat teckningskursen för sin kommande kontantemission. Det skriver söktjänstbolaget i ett pressmeddelande.

Eniro ENRO -0,33% Dagens utveckling s emission ger bolaget upp till 278.295.701 kronor. Ägarna av befintliga A-aktier har teckningsrätt, och teckningskursen har nu satts till 7,5 öre per A-aktie.

Emissionslikviden ska användas för amortering av banklån, och bolagets långivande banker ska dessutom skriva ned banklån om 275 miljoner kronor. Bankerna omvandlar även lån om 150 miljoner kronor till B-aktier.

De aktieägare som väljer att inte ta del av emissionen får sin ägarandel utspädd med upp till 58 procent, men kan kompensera för den effekten ekonomiskt genom att sälja sina teckningsrätter.

Teckningsperioden är den 1 november till och med 15 november. Sista dag för handel i stamaktierna av serie A inklusive rätt att erhålla teckningsrätter i kontantemissionen är den 25 oktober 2017.

Eniros framtid har varit höjd i dunkel på senare tid, med en rad turer rörande bolagets rekapitaliseringsplan.

I början av oktober kunde Di berätta att två konkurrenter, EDSA i Finland och Opplysningen 1881 i Norge, köpt preferensaktier i bolaget. Styrelseordföranden Björn Björnsson hävdade att bolagen i fråga lagt fram indirekta krav på att få köpa Eniros verksamheter i respektive land för att inte sänka bolagets räddningsplan.

Finanschefen på EDSA, Neil Robson, dementerade uppgifterna för Di, men bekräftade senare att bolaget inte gått med på utbytesprogrammet, där preferensaktier och konvertibler skulle omvandlas till stamaktier.

Innehåll från RoborockAnnons

Siffrorna: Så mycket tid sparar du – med nya AI-dammsugaren

Spara timmar på städningen varje vecka.

Här är expertens guide till nya robotdammsugaren – sprängfylld med smart teknik.

– Den är i särklass bäst på marknaden just nu, säger produktchefen Patrik Windestam om Roborock S8 Pro Ultra.

EXTERN LÄNK: Beställ Roborock S8 Ultra direkt online 

En genomsnittlig svensk familj lägger två till tre timmar per vecka på städning, enligt en undersökning från SCB.

– Det tar mer tid än man tror att dammsuga och torka golven hemma. Vissa städar säkert oftare och vissa mer sällan, men det blir totalt runt 130 till 160 timmar man lägger på städning om året. Mycket tid som man kan använda till roligare saker, säger Patrik Windestam, produktchef hos teknikdistributören Gandalf Distribution.

Han märker av ett stadigt ökande intresse för robotdammsugare bland kunderna:

– Absolut, man vill använda sin tid till roligare saker än att städa. Även om det kanske behövs en storstädning med jämna mellanrum så fixar en bra robotdammsugare den löpande städningen hemma.

Under våren lanserade tillverkaren Roborock modellen S8 Pro Ultra, deras mest avancerade robotdammsugare hittills. Bland annat är den utrustad med AI, vilket ger flera fördelar:

– Viktigast är så klart att den kan förutse eventuella hinder, den trillar inte ner för trappan eller trasslar in sig i sladdar. Den känner igen upp till 42 olika objekt genom att kombinera flertalet olika sensorer och infraröd teknik, säger Windestam och fortsätter:

– Navigeringen optimerar städningen, plus att den kan schemaläggas och integreras med smarta hem-system via en app. Detta leder till en mer effektiv och skräddarsydd städupplevelse som kan spara tid och ansträngning för användaren.

Själva dammsugaren har utrustats med DuoRoller Brush – alltså dubbla borstar – samt väldokumenterad styrka:

– Den har marknadens bästa sugkraft och borstarna gör att både stort och smått sugs upp extra effektivt. En annan bra sak är moppfunktionen, som även torkar golvet förutom att dammsuga. Moppen kan faktiskt lyfta sig själv så att mattorna inte blir blöta.

Maffig teknik till trots – kanske är S8 Pro Ultras största förtjänst att den i princip klarar sig själv, menar Windestam:

– Den är helt självgående, man behöver knappt ens tänka på den. Det enda man bör göra med jämna mellanrum är att hålla koll på dammpåsen och byta den när den är full, samt tömma ut det smutsiga vattnet från när moppen rengjorts samt se till att det finns rent vatten i den. I övrigt rengör den sig själv, säger han och lägger till:

– Det finns få konkurrenter, om någon, som kan mäta sig med den.

Så vad kan du göra med tiden du sparar in tack vare S8 Pro Ultra? Många vill nog tillbringa extra tid med familjen, eller kanske plöja den där favoritserien man aldrig hinner se. Annars har Windestam några mer udda förslag:

– Du kan köra det klassiska skidloppet mellan Sälen och Mora 22 gånger eller åka Twister på Grönan 4680 gånger på den tiden. Det är rätt hisnande när man tänker efter.

EXTERN LÄNK: Här säkrar du din Roborock S8 Pro Ultra 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Roborock och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera