Annons

England håller stängt för svenskar: ”Självklart är det dåligt”

Sverige sätts på nytt i skamvrån när England väljer att öppna landet för resenärer från ett 60-tal länder och territorier – men inte för Sverige.

Beslutet kan få stora effekter på handeln mellan länderna.

”Självklart är det dåligt”, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Foto:TT

Resenärer från ett 30-tal europeiska länder, bland annat våra fyra nordiska grannar, är från och med den 10 juli fria att resa till England utan att sitta i karantän. Men inte Sverige.

Stefan Westerberg ser både direkta och indirekta negativa ekonomiska effekter av att svenskar fortsatt pekas ut som riskland i Storbritannien.

”Det är dåligt på så sätt att det påverkar bilden av Sverige, och att det i sin tur påverkar affärer.”

Han säger att britter sannolikt avskräcks från att resa till Sverige om regeringen inte själv välkomnar svenskar. Det kan få stora effekter på besöksnäringen i framför allt Stockholm, enligt Stefan Westerberg. Ungefär hälften av alla britter som årligen reser till Sverige åker till Stockholm.

”Våren har varit väldigt dålig för besöksnäringen, sommaren riskerar också att bli det och även framöver. Att utländska turister inte kommer hit, i det här fallet från Storbritannien, betyder att kassorna blir fortsatt tomma”, säger han.

Han ser även effekter av att de personliga mötena i svensk-brittiska handelsrelationer fortsatt sätts på vänt.

”Tidigare har vi sett att det är viktigt med rörlighet inom koncerner, och även i ”business to business”, för att upprätthålla goda relationer och göra affärer. Kundmötet är svårt att göra på Skype, det tror vi kommer vara viktigt även framöver, säger Westerberg, som dock lyfter möjligheten att pandemin kan leda till nya beteenden med till exempel fler digitala möten.”

Det framhåller även Johan Trové, vd på Västsvenska Handelskammaren. Han ser inga särskilda handelsproblem med att de brittiska restriktionerna fortsatt sätter stopp för personliga möten, och refererar till en intervju han nyligen gjorde med Volvo Cars koncernchef Håkan Samuelsson.

”Han säger att ”jag kommer inte längre resa tre, fyra dagar till Kina för ett endagarsmöte, eller vara i London över två dagar för några timmars möte. Det kommer inte ske i framtiden”.”

”Vi märker alltså att många av de här mötena har kunnat hanteras mycket effektivare digitalt”, säger Trouvé.

Skulle det bli ett långvarigt stopp för svenskar till England kan det däremot få effekt, tror han.

”Då kan konkurrerande företag som har bättre relation och kontakter komma in på ett helt annat sätt. Men hittills har vi inte sett de effekterna.”

Än så länge ser han inte heller någon särskilt negativ handelseffekt av den omdiskuterade Sverigebilden. Han framhåller i stället att den svenska strategin har tillåtit många företag att hålla i gång under pandemin.

”Det finns ju två sidor av Sverigebilden: antingen har vi lyckats i vår strategi, eller så har vi inte gjort det. Och det spekuleras ju ganska friskt i det. Hittills tycker jag det väger över i den positiva sidan. På sikt kommer vi nog ha facit på den frågan.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?