1515
Annons

Engångskostnader tynger Alimak betydligt

Bygghissbolaget Alimak redovisar ett resultat efter skatt på 49,8 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020.

Foto:Lasse Fredriksson

Ett genomsnitt av sex analytikerprognoser, som Infront sammanställt inför rapporten, var ett resultat efter skatt på 63,3 miljoner kronor.

Resultatet per aktie uppgick till 0:92 kronor, mot analytikersnittet på 1:17 kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 933 miljoner kronor, vilket kan jämföras med snittet på 1.013 miljoner.

Rörelseresultatet (ebit) blev 77,2 miljoner kronor, jämfört med analytikersnittet på 89,8 miljoner kronor.

Styrelsen föreslår en utdelning på 2:00 kronor per aktie för helåret 2020, samt en extrautdelning på 1:00 krona. Snittförväntan var en utdelning på 2:58 kronor.

Alimaks ALIG +1,62% Dagens utveckling resultat för det fjärde kvartalet belastades enligt bolaget av engångskostnader på 42 miljoner kronor.

Det framgår av bokslutskommunikén.

Av engångskostnaderna avsåg 26 miljoner kronor det program för kostnadsbesparingar som tillkännagavs i oktober, medan de återstående 16 miljoner kronorna avsåg reserveringar för kundfordringar till följd av förseningar i projektleveranser samt avsättningar för lager och kundfordringar.

I Infronts sammanställning av sex analytikers prognoser inför rapporten ingick negativa extraordinära poster på i snitt 24,9 miljoner kronor.

Rejält korrfel i Sectras rapport – aktien föll tungt

Foto:Jesper Frisk

Sectra-aktien föll kraftigt på fredagen efter att ha rättat bokslutsrapporten som släpptes tidigare i veckan. Den organiska tillväxten var inte ens hälften av vad man uppgav i rapporten, framkom i rättelsen.

Det Linköpingsbaserade medicinteknik- och it-säkerhetsföretaget Sectra har haft ett motigt börsår hittills i år och fram till den bokslutsrapport som släpptes i onsdags. Aktien hade backat nästan 22 procent fram till dess.

Rapporten fick dock fart på aktien. I den redovisades en klart starkare organisk tillväxt än vad marknaden synbarligen hade förväntat sig (några Infrontestimat sammanställs inte för bolaget). Omsättningen steg med hela 23,8 procent valutajusterat under kvartalet, som spänner över februari till april, enligt onsdagsbeskedet. Aktien lyfte med 7,4 procent, från 575 till 617 kronor.

Beskedet fick tummen upp även i analytikerled. På torsdagen höjde Danske Bank sin riktkurs för Sectra-aktien, som man har köpråd på, från 719 till 727 kronor. Carnegie, som har säljråd, såg sig också tvungen att justera upp sin värdering något och höjde riktkursen från 500 till 515 kronor enligt vad nyhetsbyrån PLX rapporterade på fredagsmorgonen.

Kort därpå, före fredagens börsöppning, släppte Sectra beskedet som fick aktien på fall: uppgifterna om den organiska tillväxten var fel. I stället för den 23,8-procentiga valutajusterade tillväxten handlade det om en omsättning som visserligen steg kraftigt, men med den klart mer beskedliga takten 10,4 procent – inte ens hälften av den i onsdags rapporterade takten, således.

Sectra-aktien föll 5,5 procent på fredagen, från torsdagens stängningskurs på 616 kronor till 582 kronor, och hörde till de sämsta storbolagsaktierna på en börs som samtidigt rörde sig sidledes. Kurstappet motsvarar ett 1,2 miljarder kronor lägre börsvärde.

Di har sökt bolaget för en kommentar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera