Annons

Eneroth: Reserestriktionerna kan skärpas igen

Under lördagen tas restriktionerna för inrikesresandet bort. 

Men infrastrukturminister Tomas Eneroth utesluter inte att restriktionerna kan skärpas igen om regeringen ser att smittspridningen tar fart.

”Många har längtat efter att kunna träffa nära och kära. Det här blir en möjlighet under ansvar. Men vi får ha beredskap om smittspridningen tar fart, om det kommer en andra våg.”

Foto:Pontus Lundahl/TT, Pontus Lundahl/TT, Pontus Lundahl/TT

På fredagen höll infrastrukturminister Tomas Eneroth en presskonferens tillsammans med vd:n för Svensk kollektivtrafik, SJ:s vd, vd:n för Svensk Sjöfart och Folkhälsomyndighetens chefsjurist.

Under lördagen tas reserestriktionerna bort och ett ökat resande inom landet väntas öka.

”Vi ska säkerställa att vi kan resa men det ska bli under ansvar. Det blir en annorlunda sommar, en sommar då vi får lita till varandra.  Öppningen är med reservation för att smittspridningen inte ökar. Ökar den får vi ta nya beslut. Vi får ha beredskap om smittspridningen tar fart, att vi då kan agera”, säger Tomas Eneroth.

Helena Leufstadius, vd på Svensk kollektivtrafik, ser en problematik med att resor inom kollektivtrafik inte kan bokas. Därför uppmanar hon resenärer att ha koll på hur trångt det är på de färdmedel man väljer, och strunta i att åka om det är för trångt.

”Vi ser att resandet har börjat öka i Sverige, folk vill börja röra på sig. Men jag känner en enorm oro inför detta också.  Reser man i regional och kollektiv trafik finns det ingen platsbokning. Vi kommer fortsätta försöka utöka utbudet. Men eftersom resandet kommer vara annorlunda är det omöjligt att planera var och när det kan bli trängselproblem. Därför vädjar vi nu att följa de resedirektiv som kommer och vad det innebär att ta ett enormt självständigt ansvar för att ta det här så tryggt som möjligt.”

Madeleine Raukas, vd på SJ, meddelar att SJ:s utbud kommer att öka efter midsommar.

”Efter midsommar utökar vi vår trafik, det blir fler tåg och fler sittplatser att sitta på . Vi minskar även vår korttidspermittering”.

SJ kommer dock fortsatt att spärra av vissa platser för att göra det lättare att hålla distans. Man har även gjort alla biljetter ombokningsbara för att resenären snabbt ska kunna avstå från resandet vid minsta symptom.

På regionaltågen där det finns biljetter utan sittplasts uppmanas alla att sprida ut sig. 

”Vi är många som är ressugna, det tycker vi är härligt. Vi kommer göra allt vad vi kan för att skapa ett tryggt resande, men vi behöver er hjälp för det här är ingen vanlig sommar”, säger Maria Raukas.

Rikard Engström vd svensk sjöfart säger att man inte heller går upp i full kapacitet på de 55 rederier som fraktar turister .

”Stora fördelen är att fartyg har stora ytor, inte minst när vädret är fint, då man kan vistas ute på däck. Vi har vidtagit en rad åtgärder, även tekniska. En är att luften inte cirkulerar lika mycket utan att det kommer in frisk, fräsch luft hela tiden.”

Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad avslutade presskonferensen med att man fortsätter uppmana svenskar att inte åka kollektivtrafik om man inte behöver. 

”Kan du ta ett annat färdsätt så gör det, cykla gå eller använd bil. Vi trycker på allas ansvar, att följa de riktlinjer som kommer från transportörerna. Men viktigaste är att hålla sig hemma om du är sjuk.”


Innehåll från MedicagoAnnons

Medicago firar 25 år – därför har de lyckats

Fyllning av vialer i C-klass.
Fyllning av vialer i C-klass.

Sedan Medicago grundades 1995 har bolaget utvecklats till att bli en väletablerad kontraktstillverkare på den svenska marknaden. Under de senaste 15 åren har Medicago erbjudit kontraktstillverkning inom både medicinteknik och bioteknik. 

Kontraktstillverkning inom bio- och medicinteknik kan innebära en lång och utdragen process där många bitar ska falla på plats, till exempel krävs rätt teknik för ändamålet såväl som ekonomiska förutsättningar och tidsram. Trots stor efterfrågan kan det vara svårt att hitta aktörer som möter behoven, och att hitta en match är inte helt enkelt, i synnerhet för företag som vill tillverka mindre volymer. Det Uppsalabaserade företaget Medicago erbjuder ett koncept med korta beslutsvägar, hög flexibilitet och konkurrenskraftiga ledtider. Medicagos vd Jan Henriksson berättar: 

 –För de som har bråttom eller som önskar en mindre produktion är vi mycket konkurrenskraftiga inom både bioteknik och medicinteknik. Vår storlek gör att vi snabbt kan sätta igång kvalitetssäkrade produktioner med spårbarhet på alla komponenter. Speciellt starka är vi på frystorkning och tillverkning i renrum. 

Kvalitetssäkrade produktioner optimerade efter kundens behov

Företaget anpassar tillverkningsprocesserna utefter sina kunders behov. Vissa önskar hjälp med delar av tillverkningsprocessen för att komplettera sin befintliga produktionskapacitet, medan andra vill att Medicago sköter hela processen från idé till färdig produkt. Oavsett omfattning gäller alltid kvalitetssäkrade produktioner, vilket Medicago har lång erfarenhet av med kvalitetssystemen ISO9001 och ISO13485. 

– Vi har full spårbarhet i alla led. Då vi är certifierade sker regelbundet externa auditeringar som säkerställer att alla viktiga bitar finns på plats. Inom medicinteknik arbetar vi med både klass 1-produkter såväl som medicintekniska produkter med mycket höga kvalitetskrav. Det är viktigt för oss att vara en pålitlig leverantör och att kunderna känner sig trygga hos oss, avslutar Jan Henriksson.

Fakta Medicago
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. Läs mer på www.medicago.se

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?