Den 1 augusti i år kan det bli aktuellt med ett nytt parkeringsförbud för elsparkcyklar i Sveriges kommuner. Ett nytt förslag från regeringen vill endast tillåta parkering på anvisade platser.
”Vi kan inte ha en ordning där cyklar ligger slängda på gång- och cykelbanor och skapar bekymmer för andra trafikanter. Och det vi kan göra på nationell nivå är väldigt begränsat, men det här är en tydlig signal från oss att nu måste det bli ordning på detta. För annars kan vi hamna i ett läge där det blir en annan opinion om elsparkcyklarna där det kommer att ställas krav på ett förbud, och det är inte något jag vill”, säger Tomas Eneroth.
Många ser att det här förslaget kommer att ta död på flytande mobilitetstjänster. Är det en risk du ser?
”Inte alls. Liknande reglering har man gjort på flera håll i Europa. Däremot kanske det snarare är räddningen för den här typen av tjänster. Som infrastrukturminister får jag många synpunkter om elsparkcyklar, och de flesta är dessvärre mycket negativa. Klarar inte kommunerna av att skapa ordning och reda så kommer det finnas en uppslutning i riksdagen för ett förbud. Nu får kommunerna och operatörer en chans att ta sitt ansvar.”
I promemorian från regeringen framgår det att kommuner har möjlighet att meddela undantag från förbudet. Betyder det i princip att de inte behöver göra någonting alls?
”Grundregeln är att det är förbjudet, sedan kan kommunen ha särskilda regler för torg och liknande men då ska det vara ett kommunalt beslut. Nu får de ett verktyg att tala om var och hur man ska kunna parkera elsparkcyklar. Många har redan gjort avtal om detta, men i några kommuner har det varit ett återkommande bekymmer med elsparkcyklar liggande överallt.”
Kommer det fler lagförändringar gällande mikromobilitet framöver?
”Jag utesluter inte att det kan komma ytterligare förslag framöver gällande elsparkcyklar. Det förs en intensiv diskussion om mikromobilitet i staden. Jag tror inte på att förbjuda hela trafikslag, därför är det så viktigt med tydliga regler och att kommunerna tar sitt ansvar”, säger Tomas Eneroth och fortsätter:
”Jag har träffat kollegor från hela världen. Är det något vi transport- och infrastrukturministrar kan finna varandra i är det vårt gemensamma huvudbry kring hur vi ska hantera elsparkcyklarna. Det är en återkommande fråga. Alla har eller har haft liknande utmaningar, men i Sverige har vi bättre förutsättningar än i exempelvis USA. Vi borde verkligen ha goda möjligheter att få ordning på detta.”