ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Energiministern slår tillbaka: ”Elnätsbolagens vinstökningar stötande”

Regeringen öppnar för åtgärder för att möta de växande utmaningarna för elförsörjningen. Det uppger energiminister Anders Ygeman som samtidigt slår tillbaka efter kritiken från elnätsbolagen som han anser gjort ”stötande” vinstökningar i stället för att öka investeringarna.

”Vi tar signalerna kring elförsörjningen på största allvar och jag förstår att varningarna från Eon och andra väcker oro. Men min bild är delvis annorlunda. Sverige hade det första halvåret det största elöverskottet någonsin, och prognoserna pekar på fortsatt växande överskott trots att flera reaktorer ska stängas”, säger Anders Ygeman.

Men samtidigt finns utmaningar som regionalt kan leda till flaskhalsar och bristsituationer, medger han. 

”Det behöver mötas med bland annat nya metoder att kapa förbrukningstoppar, ökade investeringar i elnäten och mer lokal produktion. Det är något energibolagen men även staten via Svenska Kraftnät och vi politiker behöver bidra till. Här är vi beredda att diskutera konstruktiva lösningar med både andra partier och med energibranschen”, säger Anders Ygeman. 

Energiministern bemöter nu den senaste tidens nya varningar från en rad energibolag, som Di rapporterat om. Bland annat uppgav Eon att läget för den svenska elförsörjningen förvärrats och är ”oerhört allvarligt” efter att den tyska energikoncernen tvingats stänga elproduktionen i ett kraftverk i Malmö sedan regeringen höjt skatten på kraftvärme. Eon uppmanade samtidigt de politiska partierna och i synnerhet regeringen att vidta åtgärder.

”Trots alla varningar så har regeringen inte gjort något konkret, utan håller tvärtom fast vid sina reformer som bara förvärrar läget. Nu måste det snabbt till politisk handling för att rädda Sveriges elförsörjning”, sa Eons elnätschef Johan Mörnstam, som bland annat vill se ett omtag kring regleringen av elnätsbolagen.

Energiminister Anders Ygeman slår dock tillbaka efter kritiken.

”Detta är främst en partsinlaga från ett av våra större elnätsföretag, som likhet med flera andra nätbolag höjt sina priser och vinster mycket kraftigt”, säger Anders Ygeman. 

”Man ska visserligen lyssna på kritik. Men elnätsföretagens vinstökningar, som skett utan att investeringarna vuxit, är stötande. Elbolagen har en viktig del av lösningen i sin hand och måste öka utbyggnaden i region- och lokalnäten, precis som statliga Svenska Kraftnät nu är i full färd att göra med rekordinvesteringar.”

Är du beredd att ändra i elnätsregleringen?

”Jag är öppen för en diskussion om bland annat framtidens elnätsreglering. Men det måste ske utan nya vinstexplosioner för elnätsmonopolen”, säger Anders Ygeman. 

Att stoppa den skärpta elnätsregleringen som träder i kraft vid årsskiftet är dock inte aktuellt.

”Det skulle kosta en vanlig villaägare kronor tusentals kronor per år i fördyringar.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer