Annons

Energikrisen kan leda till rekordhöga utsläpp

I fjol skedde den största minskningen av koldioxidutsläpp sedan 1965. Men nu är världen på väg att nå nya rekordhöga nivåer av växthusgaser, varnar det Internationella energirådet, drivet av den rådande energikrisen.

”Min oro är att det finns en växande felaktig bild att den nuvarande energikrisen är utlöst av förnyelsebara energikällor”, säger Ali Izadi-Najafabadi, analytiker på Bloomberg.

Energikrisen har blivit allt djupare i både Europa och resten av världen under de senaste veckorna. Oron för en kall vinter växer, samtidigt som efterfrågan ökar när ländernas ekonomier öppnat upp igen efter pandemin. Nu varnar det Internationella energirådet, ett organ inom OECD, för att den rådande krisen kan innebära ett hot mot Parisavtalet som anger att den globala medeltemperaturökningen ska hållas under 1,5 grader Celsius.

Många av världens länder har valt att rusta sig med fossila energikällor som kol, olja och naturgas – vars prisnivåer skjutit i höjden. Det är främst utvecklingsländer som Kina och Indien som driver den höga efterfrågan på kol, men även USA väntas öka konsumtionen av energikällan för första gången på nära ett decennium.

Världens koldioxidutsläpp nådde rekordhöga nivåer under 2019. Men när coronapandemin bröt ut i fjol, med delvis nedstängda industrier och samhällen, skedde den största årliga minskningen sedan 1965. I år har utsläppen av växthusgaser ökat igen, och till och med augusti var nivåerna bara 1 procent lägre jämfört med samma period 2019, enligt Carbon Monitor. 

Steven J. Davis, professor vid University of California som driver Carbon Monitor, tror att vädret avgör huruvida 2021 blir ett nytt rekordår eller inte.

”Fossila bränslen som används för att värma upp hus kan med enkelhet utgöra den ytterligare procenten snabbt om det är kallt”, säger han till Bloomberg.

I länder som Brasilien, Kina och Indien har bristen på el varit särskilt akut, även om många andra delar av världen tycks kunna nå lägre utsläppsnivåer i år än under 2019 tack vare en utbyggnad av förnyelsebara energikällor som vindkraft. 

Vissa menar att energikrisen beror på att det finns ett för stort beroende av enskilda gas- och oljenationer som Ryssland, som periodvis valt att minska sitt utbud, medan andra anser att situationen är ett bevis på att det inte enbart går att förlita sig på förnyelsebara energikällor.

”Min oro är att det finns en växande felaktig bild att den nuvarande energikrisen är utlöst av förnyelsebara energikällor. Det rationella svaret till högre priser på fossila bränslen och de ökande utsläppen vore att snabba på omställningen till förnyelsebart”, säger Ali Izadi-Najafabadi, analytiker på Bloomberg.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera