Annons

Energiexperten: "Världen är inte säker"

Även om alla åtaganden från Parisöverenskommelsen uppfylls är världen chanslös när det gäller att nå tvågradersmålet och därmed hotar katastrofala klimatförändringar enligt energiorganet IEA.
”Det krävs mycket mer och politikerna måste agera snabbt”, säger Fatih Birol, chef för IEA.

IEA-chefen Fatih Birol tror att det blir svårt att nå klimatmålen.
IEA-chefen Fatih Birol tror att det blir svårt att nå klimatmålen.Bild:Hadi Mizban

”För första gången har nu någon sammanställt och analyserat vad det innebär om ländernas klimatåtaganden från Paris genomförs. Vårt tydliga besked är att det inte räcker för att klara tvågradersmålet. Världen är inte säker.”

Fatih Birol är en av världens mest respekterade energiexperter. Hans inflytande har stärkts ytterligare efter att han tagit steget från chefsekonom till att nu vara chef för OECD-ländernas energiorgan IEA, International Energy Agency.

I en tidigare intervju med Di pekade han på att klimatmötet i Paris sannolikt skulle bli sista chansen att hinna börja begränsa utsläppen av klimatpåverkande växthusgaser.

”Om vi inte tar den kan vi säga adjö till världen som vi känner den”, sa han då.

Nu ställde sig de flesta av världens länder bakom ett nytt globalt klimatavtal i Paris i december 2015. Det hyllades som en historisk och nödvändig milstolpe av många, men har också beskrivits som otillräckligt för att klara målen att begränsa temperaturhöjningen till två grader. Och när Parisbaserade IEA nyligen släppte sin årliga rapport World Energy Outlook, WEO, så var beskedet lika glasklart som alarmerande.

”Parisöverenskommelsen, som trädde i kraft den 4 november, är väldigt bra och viktig eftersom den innebär momentum och ramverk. Åtagandena från länderna är ett stort steg framåt. Men de är ändå långt ifrån tillräckliga för att undvika de värsta klimateffekterna eftersom de bara väntas begränsa uppvärmningen av jordens medeltemperatur till 2,7 grader till år 2100”, säger Fatih Birol.

Vilka konsekvenser skulle det få?
”Det skulle förstöra den redan ömtåliga klimatbalansen på vår planet”, säger Fatih Birol.
WEO har kallats ”energisektorns bibel” och är världens sannolikt mest ansedda rapport i sitt slag. Och den nya, nästan 700 sidor långa, utgåvan har uppdaterade analyser och scenarier. Huvudscenariot som sträcker sig till 2040 bygger på att åtagandena från Paris faktiskt blir verklighet, något som IEA i likhet med många andra bedömare betraktar som långtifrån säkert.

”Vår analys visar att fossileran ändå kommer att vara långt ifrån över. Även om förnybar energi, främst i elsektorn, nu växer allra snabbast så ökar samtidigt världens energiförbrukning, även av de fossila bränslena. De dominerar fortsatt stort även om andelen väntas sjunka från runt 81 procent i dag till 74 procent 2040”, säger Fatih Birol.

Totalt beräknas världens energibehov stiga med över 30 procent till 2040. Tillväxten drivs bland annat av att jordens befolkning väntas öka från 7,3 till 9,4 miljarder under perioden.
I ett huvudscenario pekas vind- och solenergi liksom naturgas ut som de största vinnarna. Just de kraftslagen väntas flytta fram sina positioner jämfört med främst kol som har varit ”kungen” bland energislagen under de senaste 25 åren.

Men trots att IEA väntar en ”omvälvande transformation i det globala energisystemet” och trots alla ansträngningar att begränsa utsläppen så spås användningen av fossila bränslen inklusive kol, olja och naturgas att vara högre 2040. Det gör att de klimatpåverkande utsläppen också väntas fortsätta öka.

”Vi ser ingen topp. Parisöverenskommelsen väntas i själva verket bara bidra till att bromsa ned ökningstakten av de energirelaterade utsläppen.”

Vad krävs då för att klara tvågradersmålet?
”Utsläppen måste vända nedåt redan inom de närmaste åren och världsekonomin bli koldioxidneutral vid seklets slut”, säger Fatih Birol.

”Det är möjligt, men det kommer att vara en extremt tuff utmaning. Det är världens politiker som i praktiken kommer att avgöra utvecklingen. Vi uppmanar nu världens regeringar att göra mycket mer än hittills.”

Politiska beslut och styrmedel som gynnar förnybar elproduktion och annan energi med låga utsläpp och ökad energieffektivitet är helt nödvändiga, anser IEA.

”Det är bland annat centralt att den förnybara energin får sitt genombrott även i övriga sektorer inklusive industrin, fastigheterna och transporterna. Annars är vi chanslösa”, säger Fatih Birol.

Elbilarna spås snabb tillväxt, men de bör inte ses som en räddning för klimatet.

”Det är en mycket livlig debatt om att en kraftig ökning av elbilarna kommer att leda till att oljeefterfrågan når sin topp. Men det är sannolikt en överskattning av elbilarna. Ökningen inom sjöfart, lastbilar, flyg och petrokemi gör att efterfrågan på olja ändå fortsätter öka totalt sett”, säger Fatih Birol.

Och enligt IEA skulle ambitionen från Paris om att begränsa höjningen till 1,5 grader vara ännu ”mycket, mycket tuffare”, och kommer att kräva åtgärder och en omställning som innebär ”icke kartlagt territorium” för energisektorn.

Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet med uttalanden om att USA borde lämna Parisavtalet och om mindre regleringar på kol, olja och gas har sänt chockvågor och väckt många frågetecken i energisektorn.

Samtidigt som aktörer inom bland annat olja och kol hoppas på bättre tider finns en stor osäkerhet inom bland annat den förnybara energin liksom farhågor om att klimatavtalets mål är allvarligt hotade. IEA vill ännu inte närmare kommentera Donald Trumps valseger och vilka effekterna kan bli.

”Vi är inte en politisk organisation och regeringsskiften är naturliga”, säger Fatih Birol.

”Vi kan mycket väl få se USA förändra sin energipolitik. Och med tanke på storleken på USA:s ekonomi och dess energimarknader så är det mycket möjligt att förändringarna där kan få globala konsekvenser. Men vilka de blir är för tidigt att uttala sig om”, säger han.

IEA pekar också ut en rad andra energirelaterade utmaningar.

”Riskerna för försörjningstryggheten, som är mycket viktig, ökar både vad gäller bland annat oljan men även elektriciteten. Ökad användning av väderberoende förnybar el ställer helt nya krav på innovativa lösningar både vad gäller marknadsdesign och tekniska lösningar”, säger Fatih Birol.

På oljemarknaden, världens kanske viktigaste råvarumarknad, spås mer turbulens och dramatik bland annat i spåren av att investeringarna i konventionella oljefält rasat till den lägsta nivån sedan 1950-talet.

”Oljemarknaden riskerar en period av mycket större prisvolatilitet än tidigare. Om priserna stiger så kan skifferproducenterna reagera relativt snabbt och få oljan att flöda till marknaden och åter pressa priset. Det är viktigt att länder vidtar åtgärder för att hantera de prissvängningar som väntar”, säger Fatih Birol.

Han uppmanar också beslutsfattare att noga följa och i tid positionera sig eftersom det annars är stor risk att bli en förlorare på de stora förändringarna i energilandskapet, och riktar här särskilt beröm till svenska politiker.

”Sveriges nya energipolitiska överenskommelse är ett utmärkt exempel på hur stora marknadsförändringar kräver anpassning för landets bästa”, säger Fatih Birol.

Som Di berättat har Sveriges energiminister Ibrahim Baylan nominerats och ses som huvudkandidat till att bli ny ordförande i IEA, en post som i dag innehas av USA:s energiminister Ernest Moniz.

https://interactive.sanoma.fi/arkku/public/generated/9160VnpHHHS/


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?