ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Energidagen: Topparna: Lokal lagring ska hjälpa mot energibristen

  • Paneldiskussion med Jan Lundberg, ordförande, Pumped Hydro Storage, Christopher Engman, f.d. CMO, Climeon, Berndt Schalin, Smart Energy Åland och Otto Werneskog, vd, Pumped Hydro Storage. Moderator: Magnus Stattin Foto: Pax Engström Nyström.

Tidigt på onsdagsmorgonen satte dagens diskussioner om den svenska energimarknaden i gång på Di:s scen i Almedalen. Utmaningarna med att kunna lagra energi på lokal nivå var det första ämnet som diskuterades.

”Energi produceras alltid lokalt, varför ska vi inte kunna lagra lokalt?” frågade sig Pumped Hydro Storages ordförande Jan Lundberg.

Årets upplaga av Di:s och Energimarknadens evenemang Energidagen inleddes med frågan om energilagring på lokal nivå i elnätet. Utmaningarna ligger i att det är svårt att få en jämn energiförsörjning från sol-, vind- och vattenkraft, och därför krävs fler möjligheter att kunna lagra energin.

Bolaget Pumped Hydro Storage utvecklar teknik för att kunna producera energi genom att pumpa vatten mellan olika schakt i nedlagda gruvor. Därmed går det att skapa förnybar energi även om inte vinden blåser eller solen skiner.

Både bolagets ordförande Jan Lundberg och vd Otto Werneskog pekade på fördelarna med att bygga upp energilager.

”Att bygga ut elnäten kostar mycket och tar lång tid. En bristande överföringskapacitet är oftast det stora problemet, men det slipper man om man bygger upp energilager”, säger Otto Werneskog.

Smart Energy Åland är ett projekt som arbetar för att den finländska ögruppen ska ha ett fossilfritt och, så långt som möjligt, självförsörjande energisystem. Projektledaren Berndt Schalin berättade att han tror att en decentraliserad elproduktion kommer bli allt vanligare i framtiden.

”Möjligheten att köpa och sälja el kommer alltid att finnas kvar. Elnätet kommer alltid finnas kvar, men lagring kommer att vara en komponent”, säger han.

Den stora utmaningen ligger i att få lönsamhet i den lokala lagringen.

”Vi måste skapa de lokala marknadsmekanismerna som gör det attraktivt att bedriva energilagring i en småskalig miljö”, säger Berndt Schalin.

Med på seminariet fanns också Christopher Engman, tidigare marknadschef på Climeon, men numera styrelsemedlem i Pumped Hydro Storage.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer