1515

För dyrt att bygga ut Pampalogruvan – Endomines stoppar produktionen

Endomines upphör tillfälligt med produktionen vid Pampalogruvan norr om Hattuvaara nära finsk-ryska gränsen. Anledningen är att man tvingats skjuta upp nödvändiga investeringar för att bygga ut gruvan, enligt ett pressmeddelande.

Aktien faller efter nyheten.

I april meddelade Endomines att de övervägde att tillfälligt stoppa produktionen vid Pampalo och påbörjade då förhandlingar för hela personalen. Bakgrunden är att det krävs betydande investeringar för att gräva guldgruvan djupare och ha fortsatt utvinning efter september 2018. Men enligt Endomines bedömning ger inte rådande guldpriser utrymme för sådana kostnader.

Därför senareläggs investeringen, vilket bland annat får till konsekvens att arbetsstyrkan måste reduceras med totalt 30 personer, varav 26 permitteras i 90 dagar och fyra sägs upp.

"Jag hoppas att marknadssituationen möjliggör en fördjupning av gruvan i ett senare skede. Sedan vill jag även poängtera att vi nu starkt satsar på prospektering vid den Karelska Guldlinjen och jag tror att vi har goda förutsättningar att hitta nya fyndigheter, vilka kan bidra till en långsiktigt lönsam gruvdrift vid området", säger Endomines vd Saila Miettinen-Lähde i en kommentar.

Permitteringarna och uppsägningarna kommer att fullföljas stegvis, men ändå så att merparten av personalnedskärningarna sker efter september.

Samarbetsförhandlingarna berörde sammanlagt cirka 40 personer och enligt en preliminär bedömning antogs detta högst leda till permittering av 32 anställda för längre än 90 dagar och/eller uppsägning på produktions- eller ekonomiska grunder.

Största delen av personalen som blir kvar vid Pampalo kommer i framtiden att koncentrera sig på det som bäst pågående omfattande prospekteringsprojektet, vars målsättning är att möjliggöra lönsam långvarig guldproduktion i Ilomants.

Endomines-aktien sjunker på tisdagen med måttliga 3 procent, sedan problemställningen vid Pampalogruvan varit känd sedan tidigare i våras. Sedan årsskiftet är aktien ner 36 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?